Kæmpe skabertrang og kreativ tilgang til musik

24/10/2020 af Victor Zethsen

Foto: Bertram

Efter samtaler med bandmedlemmerne, er det tydeligt at den mest iøjefaldende drivkraft er deres kæmpe skabertrang. Behovet for at skabe noget, som bare er derude, uden nødvendigvis at tænke over hvem der lytter med. At skabe noget, som bare eksisterer. Selvfølgelig håber de at folk lytter – og drømmer om at bruge musikken til at samle mennesker.

Drømmen startede som et hyggeprojekt blandt bofæller, efter guitarist og keyboardist, Nicolaj Kjær, flyttede ind i det kollektiv hvor forsanger, Victor Fisker, allerede boede. Hvad der startede som jamsessions i hjemmet, udviklede sig over tid til deciderede sange og en lyst til at samle et band. Det var en proces som ikke blev forceret, men som skete naturligt da det gik op for dem, at de havde noget at bygge på. De mødte bassistenNiels Lyngsø, som havde et øvelokale de kunne bruge. Senere sluttede Gustav Frandsen sig til, som bandets trommeslager.

I begyndelsen var det enten Nicolaj, Victor, eller dem begge, der skrev sangene. Sangene på Yoris debut EP, Thoughtfool er altså skrevet af disse to, og indeholder blandt andet den allerførste sang de skrev, Quiet When Loud. Sidenhen er bandet blevet mere fælles om sangskrivningen, og sangene skabes mere i studiet og øvelokalet, hvor trods forskellige arbejdsmetoder er de altid fælles om skabertrangen.

Deres tilgang til bandet er større end bare musik – det handler om samvær, inspiration, motivation og fællesskab. De var med til at starte musikforeningen Ember, som består af lokale bands, der deler øvelokaler, laver fælles arrangementer, og støtter hinanden på forskellig vis. Hele konceptet bag Yori er gennemsyret af DIY-etik og glæden ved at spille, samt udnytte deres fora til at skabe mere end bare musik. De er et lokalt Aarhus-band, som i høj grad er et eksempel på den Aarhusianske undergrundsscene. Netop dette viser også, at selvom de har en meget afslappet, og laid-back fremtoning, så er der tænkt over det hele, og der er en mening med det, forklarer Nicolaj.

Jeg besøgte drengene på en nedlagt gård i Hinnerup, hvor de skulle filme musikvideo til sangen To Belong. Under optagelserne kom drengene ofte selv med indvendinger og forslag, hvilket blot understreger deres engagement i bandet, og hvad de vil med det. I en af pauserne fik jeg en snak med Victor. Selvom drengene i disse omgivelser virkede selvsikre og glade for at være i gang med udgivelse og videoindspilning, var der hos Victor en vis rastløshed at spore. ”Coronasituationen er en mærkelig tid at udgive debut-EP, indspille første musikvideo, osv., fordi man på en måde kun kan følge med fra den digitale sidelinje”. Måske føles det ikke ligeså virkeligt? Ikke desto mindre er det tydeligt, at de er glade over at have udgivet deres første EP, og har mere blod på tanden.

Yori – et liveband

Yoris musik er drømmende og stemningsfuld. De indrømmer selv, at de ikke nødvendigvis prøver at genopfinde den dybe tallerken, og lyde som ingen andre, men spiller ærlig rock, som de selv gerne vil høre det. Inspirationskilder er heller ikke synderligt svære at spore. Navne som The War On Drugs, Mac Demarco, The Smiths og The Whitest Boy Alive bliver nævnt som indflydelser. Fælles for disse bands er vel også deres drømmende universer, med lydbilleder der tager lytteren ind i en helt særlig stemning – en stemning, som også Yori rammer. Lyden er præget af en nærværende vokal med rumklang, energiske trommer, og især samspillet mellem guitarerne og synthesizeren er iørefaldende. De rammer en stemning, som både kan være melankolsk, men samtidig optimistisk.

Yori er et band man helst skal opleve live. For selvom de elsker at nørde og eksperimentere med musikken i skabelsesprocessen, så er det på scenen de helst vil være. Det er her de får lov til at gøre netop det de vil – at samle folk. Nicolaj fortæller også, hvordan den stemning de ønsker at ramme, bedst kommer frem live. 15. oktober udkom Thoughtfool, hvilket blev fejret med en release-koncert, i Frontløbernes lokale på Sydhavnen.

I har givet os den aften vi gerne ville have

Sådan slutter Victor, efter næsten en times livemusik, hvorigennem man virkelig får indtrykket af at disse fyre spiller musik, fordi de ikke kan lade være. Koncerten er færdig, og bandet takker publikum flere gange for at møde op, og fortæller hvor glade de er for at være her. Det handler om mere end musikken for Yori, hvilket skinner igennem. Mellem sangene var der plads til små anekdoter, grin blandt medlemmerne, og skål til publikum. Bandet udviser en enorm ydmyghed, idet de takker lydmanden, Frontløberne og alle andre, der har fået koncerten og EP’en til at blive til en virkelighed.

De har en form for realitetssans, og ved, hvor svært det er at leve af musikken i Danmark. Derfor gør de det hovedsageligt for dem selv og deres venner, og dem der ellers gider at lytte.

Victor fortæller efterfølgende, at det er en mærkelig følelse at gå efteråret i møde uden flere planlagte koncerter. Normalt følges en udgivelse op af en masse koncerter, hvor bands får lov til at promovere og afprøve deres nye sange. Nu er det eneste de kan gøre at følge med i antal streams, og andre internet-relaterede henvendelser. Det kan blive en smule upersonligt, og føles lidt antiklimatisk, når de har arbejdet på sangene så længe. Ikke desto mindre ånder de lettet op, og da jeg spørger dem hvordan det føles at have aftenen veloverstået, svarer de meget hurtigt ”befriende”.

Hvad byder den kommende tid så på for Yori? Et af de største håb er at spille en masse koncerter i 2021, og meget gerne festivaler. Udover det ønsker de at lave ny musik, lave livesessions, samle folk og nyde det hele imens det sker.

Indtil videre kan du opleve Yori live den 14. november i Studenterhuset.