Vinder af KarriereKanonen Føl som giver følelserne frit spil i musikken

16/07/2020 Frederikke Borg Højfeldt

Foto: Frederik Reese

Det blev den aarhusianske duo Føl som, der kunne løfte guldpladen og kalde sig vindere af KarriereKanonen 2020. De to drenge, der har kastet deres følelser og legesyge over hiphoppen, beskriver det selv som en sindssyg rejse.

Rundt om et langt bord sidder Emmanuel Matongo og Frederik Reese, der tilsammen udgør duoen Føl som. Stemningen i DR Koncertsals studie 2 minder mest om blandingen mellem den sidste nadver og en konfirmation.

Rummet er prydet af fem staffelier med billeder af Bbybites, TERESE, Såforsatan, BAADS og et med deres egne ansigter. Alle fem er finalister, og inden længe ved de, hvem der kan kalde sig vindere af KarriereKanonen 2020. Minutter har aldrig varet længere, som de sidder der. Uden at kunne få en bid ned og med en nervøsitet, som har magten over deres kroppe. Niels Brandt udnævner første vinder – Såforsatan. Så kommer Benjamin Hav ud for at udnævne den næste. ”Vinderen af karrierekanonen 2020 er Føl som.”

 

Surrealistisk mulighed

Det var slet ikke planen, at Føl som skulle være en del af talentudviklingsprojektet KarriereKanonen. Egentlig ville de bare gerne have en anbefaling til deres endnu ikke udgivet nummer, og derfor sendte de sangen Mit Blod ind.

”Vi tænkte, at hvis vi listede den inden om og uploadede sangen på KarriereKanonens side, så når den blev udgivet, havde vi en anbefaling, som vi kunne blære os lidt med,” fortæller en smågrinende Frederik.

betinagarcia
Foto: Betina Garcia

Da telefonen en dag ringer og damen i den anden ende af røret præsenterer sig som Ditte fra DR, er det en halvforvirret Frederik, som hun får fat på. For egentlig var alle tanker om KarriereKanonen lagt på hylden. Men tilbuddet om at være med, var der.

”Det overraskede mig rigtig meget, da hun fortalte, at vi kunne være med, hvis vi havde lyst. Og jeg svarede – øh ja, det vil vi godt. Jeg ringer lige til Emmanuel,” forsætter Frederik.

Det var næsten for godt til at være sandt, og selv har de svært ved at forstå, at de gået videre. Det er en tid, som Emmanuel selv beskriver om mest af alt surrealistisk.

”Selv da vi var på vej til København til det første møde, så var jeg sikker på, at de ville sige, at det var en fejl. Det var ikke jer, som vi skulle have ringet til. Det var så surrealistisk.”

 

Følelserne fjerner rammerne

Føl som blev til igennem Instagram. Begge kommer de andre musikalske konstellationer, men mødet mellem de to og deres forskellige baggrunde gav dem muligheden for at eksperimentere med, hvor langt man kan tage hiphop ud af sine vante rammer og ind i et nyt univers.

”Når vi går i studiet sammen, opstår en underlig blanding, hvor Emmanuel eksperimenterer med, hvad er hiphop i virkeligheden, og jeg eksperimenterer lidt med, hvad er pop og hiphop. Vi leger med formatet,” fortæller Frederik

Bag navnet Føl som findes bare to drenge, hvor følelser er alt lige fra forelskelse til gråd til paranoia. Og hvor det er det legende og friheden ved at bryde ud af rammer, som giver dem muligheden for at tage hiphopbegrebet og gøre det til deres eget. For hiphop må gerne være følsomt, ærligt, og det kan rumme hele følelsesspektrummet, så snart rammerne er væk.

”Det aldrig bliver kedeligt, når der ingen rammer er. Vi har altid plads til at udvikle os og finde ud af, hvad næste skridt er, og hvor langt vi kan tage det her ud,” forklarer Emmanuel.

foelsom_spot20_ur_43_medium
Foto: Betina Garcia

Vejen til finalen

På Vesterlauget køber Emmanuel og Frederik en drink for hver deltager, der bliver ringet op og får en plads i finalen. Efter nummer fire begynder skuffelsen at melde sig. De er sikre på, at de ikke får den sidste plads. Udenfor er det også begyndt at regne, og stemningen bliver mere og mere trykket.

”Så kommer det sidste navn, og vi siger til os selv, at vi ikke kommer med. De har optaget det meste i forvejen, så imens de snakker i radioen, ringer telefonen, og det er Pelle Peter, som siger – hey drenge i skal med til finalen,” fortæller Emmanuel.

”Så gik det bare fra nul til 100. Fra mega skuffet og ked af det til at råbe og skrige inden på den her bar. Jeg var ved at græde og Emmanuel stod og skreg op i luften,” forsætter Frederik.

Forinden havde Føl som spillet deres første koncert, som bliver en noget speciel en af slagsen. For corona får lukket Danmark ned, og alt imens at Frederiks søstre og Emmanuels kæreste sidder i en bus på vej mod København til en udsolgt koncert, kan drengene se, hvordan tilskuertallet justeres fra fuldt hus til 1000 til 300 til nul.

 

Et givende forløb

Efter Benjamin Hav udråber Føl som, som vindere af karrierekanonen er det en limbotilstand for de to vindere. For i deres glæde er de stadig bevidste om, at de sidder blandt andre, som gerne ville være dem.

”Det var nervepirrende. Man sidder med de andre finalister, som også gerne vil vinde, så man kan ikke bare hoppe op og juble,” fortæller Emmanuel.

”Alting går bare i slowmotion, og det ringer nærmest for ens ører. Vi kigger bare ned i vores hænder, fordi det er lidt for meget. Så kigger vi på hinanden og giver en kæmpe krammer,” beskriver Frederik om det øjeblik, hvor de hører deres navn.

Selvom dette års Karrierekanon kom til at stå i skyggen af corona, er Emmanuel og Frederik ikke i tvivl om, at det stadig har været givende at være med.

”Jeg synes, det har givet os så meget. Vi har fået en manager og stagecoaching. Så er vi kommet ind i branchen og har fået mere forståelse for den. Jeg synes stadig, at det fortsætter med at give os ting, selvom vi næsten er færdige med KarriereKanonen,” forklarer Emannuel.

Manageren fik de undervejs, da de bliver kontaktet af Lasse ”Pilfinger” Kramhøft, som har hørt deres første udgivelse ”Mit Blod”. Efter semifinalen kontakter han dem igen og tilbyder hjælp fra A til Å. Duoen mødes med ham i København, hvor de beslutter sig for at give samarbejdet et skud. Et samarbejde, som i dag betyder rigtig meget for Føl som.

“Vi lavede en prøveperiode, hvor vi mærkede hinanden af for at se, hvad det kunne give. Så har det bare været fedt siden. Han er først og fremmest vores manager, men også en rigtig god ven nu,” fortæller Frederik.

Fremtiden er Føl som

Selvom de også før KarriereKanonen følte sig som musikere, er prisen alligevel en blåstempling af deres arbejde og virke som musikere. Selv beskriver de det som en oprykning, der betyder, at musikken nu skal tages mere seriøst. Drømmen er også, at de i fremtiden kan leve af musikken.

”Jeg håber, at fremtiden bringer en masse gode overraskelser, og grunden til at sige, vi ses til mange ting,” fortæller en grinende Emmanuel.

”Det kunne også være rigtig fedt at få lov til at spille for nogle mennesker. Levende og fysiske mennesker,” supplerer Frederik.

Det er den sjove del, som venter dem nu. Drømme om videoer og deres første rigtige optræden, og så håber de også snart at kunne sende endnu flere sange ud i deres følsomme univers.