Traditionsrig dyst starter i aften: FATTER ESKIL PRISEN 2020

04/03/2020 Jens Haag

Fatter Eskil Prisen 2020

Fatter Eskil 2020

I aften sparkes Fatter Eskil-prisen i gang med de fire første bands

Vejrudsigten står på (for sjette måned i træk) ”mest skyet” og ”seks grader celcius” og andet vagt menneskefjendsk i dag, men der er grund til at finde støvlerne og jakken frem og trodse vejret, for i aften afholdes for niende gang i træk den indledende runde af Fatter Eskil-prisen på, ja, spillestedet Fatter Eskil.

Faktisk er hver eneste onsdag i marts værd at skrive i kalenderen, for det er her finalisterne afgøres.

Af tidligere deltagere kan i flæng nævnes Scarlet Pleasure og Velvet Volume.

Og i aften klokken 19 går de fire første af i alt 16 nominerede bands på scenen.

Og det er endda gratis, ingen undskyldninger!

25000 kroner

Fatter Eskil-prisen startede originalt som en slags jubilæumsfejring af det hævdvundne aarhusianske spillested Fatter Eskil i Skolegade, og har udviklet sig til at være et relativt vigtigt ankerpunkt i det aarhusianske vækstlag.

På højkant står nemlig ikke kun 25000 kroner øremærket til studietid for det vindende band, men også en placering til LiveCamp 2020, hvor bandet så får mulighed for igen at dyste om at få lov at åbne Bøgescenen til årets Smukfest.

Men det er ikke nødvendigvis kun det at vinde, der kan have værdi for de deltagende: Det er i lige så høj grad muligheden for at få sparring med dommerjuryen og erfaring med at spille live. Og opmærksomhed, ikke at forglemme.

Mange af de deltagende bands i Fatter Eskil Prisen er efter deres deltagelse blevet mere etablerede på den danske musikscene, et faktum som arrangørerne af Fatter Eskil-prisen tidligere har erklæret sig meget stolte af.

 

Men i første omgang gælder det altså om at overbevise dommerjuryen om at lige netop ens band gør sig fortjent til først en placering i semifinalerne, der afholdes sidst i april og først i maj, og i finalen, der afholdes d. 6. juni.

Lad os lige lade fremtiden ligge et øjeblik og vende tilbage til nutiden og tage et kig på de bands, der spiller op i aften:

 

Nicklas Runge:

Der er varmt og lidt vemodigt i Niklas Runges indiepoppede univers, store lydflader og følelser, mumlende backingvokaler, der undertiden på fin og spindelvævsagtigvis sættes i kontrast til hans ensomme, vævende vokal, en cello eller et fjernt og lidt hjemsøgt klaverløb.

Nicklas Runges debutalbum I Know I’m Not Magnificent (er her en lille reference til Bon Ivers Holocene at spore?) udkommer den 14. marts – hvor der er releasefest på Headquarters.

Hør hans debutsingle Roots her:

 

 

Mont Ciga:

Mont Ciga har snydt lidt hjemmefra, hvis man kan tillade sig at sige sådan; deres debutsingle Been Around fik en varm anbefaling fra KarriereKanonen.

Det er velproduceret og poppet, sparsomme guitarer skyder frem som mælkebøtter mellem fliser af synthesizere og kælent-triste vokaler om kærlighedens tosidighed, badestrande, madrasser og stjålne blikke.

Det er i det hele taget ret sexet.

Lyt til deres seneste single ”Wrong” her:


Gefjon:

Gefjon hvis medlemmer er henholdsvis svenske Sanna Heinstedt og danske Astrid Nørgaard har taget navn efter gudinden Gefion, der pløjede Sjælland fri fra Sverige.

Den modsætning findes også i bandets pulserende, vibrerende synthpop, hvor kaskader af elektriske trommer falder udover skrøbelige vokaler om at forsvinde væk i intetheden, som alt det porcelæn man ville ønske man kunne knuse når raseriet og mørket og tristheden bliver for meget.

Det er indestængt og knugende og godt, lyt til deres single Ghost her:


Leunbach:

 

Der er noget stålfast ensomt over Laura Leunbachs kompositioner, måske som et barn, der opfinder et helt arsenal af fantasivenner, store svævende rum omkring en legende vokal, undertiden spejlet i sig selv, forvrænget og strukket ud, legesygt og alvorligt på samme tid, snublende rytmer og overraskelser.

Det er varmt og sjovt – og fedt. Lyt til hendes single Understand her:

Relaterede artikler