Trader – et band

01/08/2020 Jonas Suni

Foto: Jonas suni

”Der er en verden hvor man er nede i vognen og indspiller, og så det er det eneste det handler om, og så er der en verden udenom. Der er ikke en anden person med, så det er følelsen af, at der er bandet og så er der resten af verden.”

Trader består af sangskriver og guitarist Anders Ahle, guitarist Anders Rothmann, trommeslager Kristian Vissing og bassist og videokreatør Peer Jon. Bandet udgav d. 5 april 2019 debut-EP’en Trader EP i gennem pladeselskabet Part Time Records. Udover diverse digitale platforme udkom den også på LP og kassettebånd. EP’en blev produceret og mixet i samarbejde med Thor Andersen i Traders eget studie og øvelokale. En gul skurvogn placeret i hjertet af Institut for X’s (Godsbanen) urbane miljø. Trader spillede deres første koncert som opvarmning for Fontaines DC på Tape d. 8. februar 2019, og er nu på vej til at cementere sig fast på den danske musikscene. 

Jeg mødte Trader en sommeraften i en gårdhave et sted i øgadekvarteret. Jeg havde taget et par bajere med, og den idé var jeg ikke alene om. Stemningen var god. Snakket var livlig og efter et par smøgers tid begyndte interviewet. Da jeg spurgte ind til bandets inspiration, var svaret at de fra starten har været inspireret af ”Bay Area Bands”, som er en rockscene fra den amerikanske vestkyst. Teksterne udspringer af forsanger Anders Ahles nætter med søvnløshed og egne oplevelser med livet.

Kristian Vissing udtaler om teksterne: ”Det er ikke sådan overpoetisk, og ikke så meget dansen om den varme grød. Der er ikke behov for at lytteren skal tolke så meget på det, for det er faktisk meget en til en.

En vigtig del af Trader er den sociale dynamik, hvor der stilles store krav til hinanden i mellem samt at fællesskabet prioriteres. Man kan nemlig godt stille krav til hinanden når fællesskabet strækker sig længere end til medlemmer af et projekt – men et band og et kammeratskab som går langt ud over musikken alene.

Anders Rothmann: ”Det der med at det ikke bare er et projekt, men et band. Det er ikke bare sådan en ting man bare kan springe fra.”

Anders Ahle tilføjer: ”Det er måske en sjov ting, men det der med projekt… det lyder bare som noget man lige prøver af, hvor man så kan sige ”ej det virkede ikke lige alligevel, det var bare lige et projekt.” Hvorimod et band forpligter ret meget. ”

Peer Jon: ”Det er også lidt mere romantisk.”

Anders Ahle: ”Ja ja, det er også det romantiske i at ha’ et band. Det der med at ha’ hinandens ryg. At jeg ved, at hvis jeg har fucket op i noget, så er der de her tre som står bag mig, og så skal det nok gå.”

Spillestedet Tape er blevet synonym med Trader efter at have været venue for mange af bandets koncerter, men også Bjørn fra Badstuerock har været en stor støtte for bandet i forbindelse med distribuering af bandets første EP.

Anders Ahle: ”I forhold til musikmiljøet synes jeg det er en styrke at det hele virker meget venskabeligt her i Aarhus. Vi vil gerne vise København at der også er et godt musikmiljø i Aarhus.”

Aarhus er med andre ord Traders hjemmebanefordel, og selvom byen på den anden side af Storebælt trækker, er bandet bevidste om at miljøet i Aarhus er med til at gøre bandet til hvad det er.

Kristan Vissing: ”Rockmusik er meget en afspejling af det miljø man er i. Det er jo hele tingen omkring det her lower middel class, så selvom det er den samme slags rock som i København tror jeg stadigvæk man vil kunne høre at vi er fra Aarhus.”

Peer Jon supplerer: ”Ligesom musikken lyder anderledes i Liverpool end i Manchester.

I september 2020 udgiver Trader debutalbummet Social Life. Den her gang har bandet selv stået for indspilningerne samt produktionerne i skurvognen, og efterfølgende fået sangene mixet af Niel Young. Og ja, Niel Young er hans navn. Da jeg spørger, hvorfor de har valgt at indspille sangene i skurvognen uden tekniker eller med andre inde over, svarer Anders Ahle følgende:

”Vi gjorde det ret meget selv, for så var der ikke nogen stopklods på det, som hvis vi havde købt fem eller syv dage i et professionelt studie. Der er en verden hvor man er nede i vognen og indspiller, og så det er det eneste det handler om, og så er der en verden udenom. Der er ikke en anden person med, så det er følelsen af, at der er bandet og så er der resten af verden.”

Hvorfor er rock fedt?…

Som en afrunding af interviewet spørger jeg: Hvorfor er rock fedt?    

Anders Ahle: ”Du kan være pisse dårlig til at spille og til at synge, men hvis du har noget du vil frem med kan du bare fyrer den af. Jeg har hørt sindssygt mange musikere som nødvendigvis ikke spiller særlig godt, men har været fede til at spille rock, fordi de har fundet et eller andet udtryk, og har haft noget de gerne ville vise. Rock er på den måde allemandseje.”