To aarhusianske musikprofiler giver et nyt take på den danske musikscene

Ravi Kuma er hiphop-duoen, der blev til i Aarhus. Det tager de med sig, hver gang de går på scenen, og det bliver hyldet i Aarhus. I et samarbejde med Aarhus Volume går de to profiler sammen om at bryde nogle rammer på den danske musikscene.

Zina Hameed

Den 9. november 1989 har skrevet sig ind i historien med Berlinmurens fald som frihedssymbol. Det kan her 30 år senere mindes og fejres med autonomien i højsæde, når hiphopduoen Ravi Kuma melder sin hjemkomst i A-huset lørdag d. 9. november 2019, præsenteret af Aarhus Volume.

Sharon Kumaraswamy pointerer gennem humoristisk, lettere ironisk og uflitreret lyrik tabubelagte emner, til Aske Knudsens tunge hiphop-beats. Det er Ravi Kuma.
Der er mulighed for at lukke dit indre bæst ud, og du kan sammen med de mennesker, der står omkring dig, råbe højt, slå dig løs og bryde sociale normer.

Ravi Kuma bryder nogle normer, vi, som høflige og hyggelige danskere, ikke har set før.  De sætter gang i en scene, på deres egen unikke måde – og det er vi stolte af i Aarhus, hvor Ravi Kuma blev til.

Formand og booker for Aarhus Volume Albert Helmig, deler enighed med mange aarhusianere om, at Ravi Kuma har en unik lyd, som vi ikke finder mange steder i landet.

Jeg stødte første gang på dem til et DIEM showcase i A-huset, hvor jeg var på vej ud af mit kontor og tænkte: ’Jeg har aldrig hørt noget som det her før.’

Aske Knudsen og Sharon Kumaraswamy gik begge på Det Jydske Musikkonservatorie i Aarhus, hvor de satte Ravi Kuma i verden. Det tager de med sig, hver gang de går på scenen.

Den røde hue

Produceren, Aske Knudsen, har, med en fortid som bartender på Aarhus’ famøse restaurant og bar, Leqoc, fået sin røde hue, som han altid har på.
Mange har bakset med en akavet periode, hvor man gerne vil gå fra kort til langt hår, og det samme gjorde Aske Knudsen. Lecoq afholdt et ’Jaque Costeau’-tema, hvor samtlige ansatte skulle bære de ikoniske røde huer og blå skjorter. Efter arrangementet fik Aske en oplagt mulighed for at hamstre et mindre lager af røde huer, der kunne dække hans akavet frisure, og lige pludselig blev han ’ham med den røde hue’, fortæller han.

Den røde hue er et kendetegn han har haft med sig allerede inden Sharon og ham skabte deres musikalske kærlighedsbarn, Ravi Kuma. Det kunne have været en ting, som skulle kendetegne dem begge som ’Ravi Kuma: dem med de røde huer’, men der trak Aske hurtigt i land og tog fuldt ejerskab over den røde hue

– Tit står produceren i baggrunden, og så er man lidt mere anonym, når man har sådan en spradebasse, der står oppe foran som Sharon. Men med min røde hue ser de også mig, siger Aske og griner.

En tsunami af energi

Dét, der tricker Albert Helmig, er Ravi Kumas talent for at skabe en fælles fest, hvor alle kan være med. Han mener, at Ravi Kuma møder deres publikum i øjenhøjde, og skaber festen sammen med publikum og ikke for dem. Og det gælder om der står ti eller 300 personer til deres koncerter.

– Jeg har kun oplevet Ravi Kuma med et lidt yngre publikum, sådan 18-30 år, men jeg ikke i tvivl om, at f.eks. min mor på 60 år også vil hoppe med til deres koncert, siger Albert Helmig

Med en energi der får én til at genoverveje begreber som tid, rum og fysiske love, er der bred enighed om en unik oplevelse til en Ravi Kuma koncert. Selvom både Aske og Sharon er bosiddende i København, mener de begge, at der er noget specielt ved at vende tilbage til Aarhus og spille.

– Det er mere hjemligt. Hver gang vi spiller i Aarhus, kommer der altid nogen, vi kender. Så der er altid opbakning, og så går vi all in og får alle med.

Ravi Kumas koncert til Aarhus Volumes festival ’Under Gaden’ i maj 2019. Foto: Johan Adrian Buus

Opbakning på den urbane musikscene

For Albert Helmig er det vigtigt at bryde rammerne for, hvad det urbane musikmiljø hidtil har budt på, da han mener, der til tider kan være en tendens til, at det hele kan komme til at ligne hinanden. Her skiller Ravi Kuma sig ud.

– De har et nyt take på hiphop, hvor de ikke ligger nogen fingre i mellem, men bare er lige på, siger Albert.

Ved samarbejdet mellem Aarhus Volume og Ravi Kuma tages Ravi Kuma ud af den klassiske spillestedramme og sat i nogle rammer, der understøtter den mere urbane musikprofil, fortæller Albert Helmig.

Gennem Ravi Kuma har Sharon oplevet en helt ny side af, hvordan man formidler musik, som er en personlig ting, nemlig ved at få folk med.

På lørdag d. 9. november kommer Ravi Kuma med stor sandsynlighed til at sprænge loftet i A-huset, når Aarhus Volume præsenterer Ravi Kuma. Så du kan med god samvittighed ligge artigheden i garderoben, og lade dig ride med på bølgen af energi, og lettere anarkisme

Relaterede artikler