Teenagefestivalen Kalas vil både give frirum fra forældre og samle generationerne

Kalas, Aarhus Festuge
Pressefoto. JJ Paulo optræder til Kalas

Aarhus Festuges nye festival for teenagere Kalas søger både at være et frirum fra forældre og bygge bro mellem børn og voksne. Programmet tager udgangspunkt i de unges egne ønsker og indeholder både koncerter, workshops og paneldebat om e-sport.

Af Mads Degn Gregersen

Et åndehul uden voksne, som samtidig skal mindske afstanden mellem børn og forældre.

Der er kort fortalt det todelte mål for Kalas, Aarhus Festuges nye festival for de 13-17-årige. Kalas er svensk og betyder fest, og under den titel omdanner Aarhus Festuge i to dage området omkring Godsbanen til festivalplads.

Læs Også: Fresh-arrangør – Jeg kommer aldrig til at tage entré

Kalas er arvtageren til Smells Like Teens, festugens tidligere festival for teenagere. Og ligesom sin forgænger er voksne forment adgang under dele af festivalen. Det sker på festivalens anden dag, hvor der er koncerter med rapperne Adnan, Marcello, JJ Paulo og Don x Lee x Barber og workshops i skateboarding, graffitimaleri, dans og hiphop.

– Vi vil gerne forære de unge et rum uden forældre, hvor der stadig er vagter og ordnede forhold, så forældrene kan føle sig trygge med at efterlade dem i vores varetægt, siger Kalas-ansvarlig hos Aarhus Festuge, Micha Schaarup.

Workshopsne er et nybrud i forhold til Smells Like Teens, der udelukkende havde koncerter og stand-up på programmet. Håbet er, at de unge vil opdage, at de selv kan udtrykke sig gennem for eksempel dans og rap i stedet for altid at være tilskuere til andres udfoldelser.

Udgangspunkt i ønsker

Programmet er delvist sammensat ud fra rundspørger hos målgruppen, foretaget af praktikanter fra Kulturentreprenøruddannelsen. Og også i valget af musik til koncerterne har man skellet til, hvad målgruppen vil have.

Hiphop får nemlig flest til at dukke op, og det er også genren med den bredeste appel. Der dukker simpelthen flere forskellige typer op, når der er rap på programmet. Det viser flere års erfaring fra afholdelsen af Smells Like Teens.

– Desuden mener jeg, at de her rappere kan være gode rollemodeller – tag bare én som Noah Carter. Han har forladt sin kriminelle løbebane for at hellige sig musikken. Så ved at se de her unge mennesker optræde og ved selv at prøve kræfter med håndværket gennem en workshop, kan de unge se, at de også kan opnå noget, hvis de arbejder for det, siger Micha Schaarup.

E-sport vækker stærke følelser

Festivalens første dag er afsat til paneldebat om e-sport og gaming, og her er forældre mere en velkomne. I panelet sidder tidligere professionel gamer Carsten Petersen, filosof og foredragsholder med speciale i computerspil Christian Mogensen og Kasper Stroustrup Pedersen, underviser på e-­sportslinjen på Femmøller Efterskole. Paneldebatten modereres af komiker Niels Forsberg.

– Diskussionen om e-sport vækker stærke følelser og er konfliktstof i mange familier. Mange voksne ved ikke noget om e-sport, og børnene selv har ikke nødvendigvis de rette begreber til at forklare spillenes karakter og betydning for deres liv. Her håber vi, at panelet kan fungere som en slags oversættere, så parterne kan nærme sig hinanden, siger Micha Schaarup.

Kalas foregår den 4. og 5. september ved Godsbanen. Læs mere her.

Relaterede artikler