Aarhus 2017 Finalen – Sway, Sved og Punk

Det mindste spillested på Aarhus 2017 finalen-programmet bombarderer øregangene med punk den 9. December. Det bliver en koncert for fuld udblæsning, hvor publikum ikke skal være bange for at komme hinanden ved.
Af Anna Elkjer
I en tid hvor de mange hylder det almindelige, er der stadig århusianere, som flygter til de mindre beværtninger i byen, som skiller sig ud fra de mange diskoteker og klubber langs åen. En af disse er baren Sway, som brander sig på at være en bar, der spiller alternativ musik i form af rock, indie og punk. Sway er endnu et af de valgte steder til afslutningen af Aarhus Kulturby 2017, og præsenterer den 9. December et spændende line-up af punkrockbands rejsende bl.a. helt fra USA.
Aarhus Echo tog en snak med Sways ejer og daglige leder, Benni Jakobsen, og en af hans samarbejdspartnere, Casper Skou, som afvikler begivenheden for afslutningen af Kulturby ’17 under navnet Big Baby Shows.
Sway startede op i 2003 af Benni og hans daværende arbejdsgiver, Morten.
– Idéen var at skabe et sted, hvor man kunne gå hen og høre noget alternativt musik i forhold til det byen ellers havde at byde på dengang. Vi ville skille os ud og spille noget rockmusik. Selvom vi havde en hård opstart, lykkedes det os at få skabt et klientel af gode og spændende mennesker, siger Benni.
Benni overtog Sway i december 2005, og leder i dag stedet sammen med sin kompagnon, Carsten, som har været med siden 2007.
– Det vigtige for os har været at bevare de alternative musikgenrer i vores højtalere og at skabe et sted, som tiltrækker åbne mennesker, som har lyst til at lære andre åbne mennesker at kende fremfor at skulle være helt dresset up og opretholde en facade, imens man drikker det rigtige og ser rigtig ud. Hernede er det mere simpelt og afslappet. Sway har givet mig nogle personlige relationer, som jeg sætter meget høj pris på, og jeg tror ikke jeg er den eneste, der har den opfattelse, heldigvis!, fortsætter Benni.
Hvad manglede Aarhus dengang, som i følte Sway kunne udfylde?
– Aarhus manglede dels et sted, hvor man kunne høre noget rockmusik, og dels et sted, hvor man, når man trådte ind ad døren, kunne opleve en velfriseret forretningsmand i jakkesæt og en gennemført punker sidde ved den samme bar og dele en øl og et sjovt øjeblik på trods af deres baggrund og hverdag. Et sted hvor der var plads til alle typer, og hvor man ikke blev dømt på sit ydre.
Hvilke aftener udskiller sig for dig, som nogle af de største øjeblikke i Sways historie?
– Puha, der er mange! Jeg husker især en vanvittig aften tilbage i 2005, hvor Jay Reatard gav koncert hernede, og jeg frygtede, at der vitterligt ikke ville være en bar at møde ind til dagen efter, haha. Folk snakker stadig om den aften, og vi får stadig spørgsmål fra unge mennesker, som har hørt om netop den aften, så på den måde skiller den sig ud. Ellers har der været mange mindeværdige aftener under den årlige Spot-festival, hvor vi har haft mange fine besøg af store kunstnere. Det er altid en ære at lægge hus til, og som ejer bliver jeg da superstolt over, at de vælger Sway.
Kan du fortælle om nogle af de udfordringer der er ved at være rockbar i Aarhus?
– For 5-6 år siden, synes jeg Aarhus var på vej i retning af København, sådan i forhold til at have et stort udvalg af ”gå-i-byen-steder”, som havde mange forskellige koncepter at byde på. De seneste år er der kommet store firmaer med velhavende bagmænd, som tilbyder det hele til det halve, med f.eks. 4 timers fri fadøl til en halvtredser, og for et småt sted som Sway, er det rigtig svært at konkurrere imod. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at det nu er gået i en retning, hvor majoriteten af folk, der går i byen, prioriterer tilbud over koncept og sjæl. Heldigvis har vi stadig en flok åndsfæller, der deler vores kærlighed til stedets koncept, og som bidrager til vores plads på markedet, og det er vi jo rigtig taknemmelige for, smiler Benni.
Temaet for aftenen d. 9. December er punkrock, og der er booket to live-bands samt Mads Stobberup aka DJ Arrogant, som står for underholdningen før, imellem og efter de to koncerter. Samarbejdspartner Casper Skou har tidligere arrangeret koncerter på steder som Tape og HeadQuaters, og det er heller ikke første gang, ham og Benni arbejder sammen på Sway. Casper booker under navnet Big Baby Shows; ikke som firma eller forening men som privat person. Han er en ildsjæl i miljøet, som brænder for at præsentere nogle mere alternative kunstnere, som, han ellers føler, bliver overset.
– Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være, og fordi jeg ikke mener, der er andre i byen, som på samme måde har fingeren på pulsen i forhold til de niche-ting som jeg præsenterer. Og så selvfølgelig fordi jeg gerne selv vil høre musikken, og hvis ingen andre giver mig muligheden for dét, må man jo tage sagen i egen hånd, tilføjer Casper med et glimt i øjet.
Casper, kan du uddybe hvad det er der sker på Sway d. 9. December?
– Tape, Sway, Aarhus 2017 og Big Baby Shows præsenterer M.O.T.O (USA) og aalborgensiske Columbian Neckties i forbindelser med den officielle afslutning af Aarhus Kulturhovedstad 2017. Sidstnævnte tror jeg ikke har spillet i Aarhus de sidste 10 år. Det er et band, som har udgivet plader siden 90’erne, og klaret sig godt i udlandet. Begge bands er punkrock – M.O.T.O er måske mere til den melodiske side, hvor CN (red.) er mere hen ad noget garage punk/budget rock, som egentlig også passer fint ind i Sways musikprofil! CN er meget inspireret af bandet New Bomb Terks (USA), som bl.a. Gutter Island Garage Rock Festival har været meget tilfredse med. Jeg har længe haft lyst til at lave dette arrangement, og da det ikke var muligt at afvikle det på Tape, tog jeg fat i Benni og i Aarhus 2017, som var så søde at smide nogle penge efter projektet, så det kunne lade sig gøre. Noget af det fede ved Sway er, at man kan lave nogle lidt skæve koncerter, der har andet at byde på end vodka/booster-musik fuld af auto-tune. Der er ikke så meget pis!.
Og Benni fortsætter: Ja, vi har et fedt koncert-samarbejde, hvor alle parter kender hinanden og vores respektive smertegrænser. Vi stoler på hinanden og ved af erfaring, at vi arbejder godt sammen. Caspers vision passer godt til Sways koncept – det er lidt skævt, og anderledes fra hvad Kulturby ’17 ellers har at byde på.
– Det bliver meget hurtigt lidt for nem kultur – det er nogle af byens store steder, som laver nogle forudsigelige ting, og der tror jeg Benni, Mads og jeg har en anden, fælles opfattelse af, hvad kultur skal være. Så er det jo superfedt, at Aarhus 2017 vil smide nogle penge efter os, så vi kan få lov til at udleve vores bud på fed kultur i Aarhus. Det er vi vildt taknemmelige for.
Har de to bookings en tilknytning til Aarhus eller til Kulturby 2017?
– Hmm, nej ikke rigtig til Kulturby 2017. Dog ligger der alligevel noget Aarhus-historie bag aftenen som helhed. Mads Stobberup (som er booket som aftenens DJ, red.) sang i det ærke-århusianske band Colafreaks, og de spillede deres første koncert sammen med M.O.T.O i Tyskland, og Colombian Neckties spillede sammen med M.O.T.O sidst de (M.O.T.O, red.) var i Aarhus, som hvis jeg ikke husker helt forkert, også blev afviklet af Mads, så på den måde er der bestemt en rød tråd.
De to bands ønskede at spille sammen igen, og genremæssigt går de godt i spænd med både Sways og mine musikalske referencer, så det er på alle måder et godt match, afslutter Casper.
Arrangementet løber af stablen på Sway, Sankt Clemens Torv 17 d. 9. December kl 20.00.
FACEBOOK EVENT