Studenterhus Aarhus – Fra Toldboden til Stakladen

Foto: Peter Kirkegaard

I 2005 slog Studenterhus Aarhus dørene op i Toldboden og Pakhuset på Aarhus Havn. I 2010 blev de naboer til det administrative hovedkvarter hos Aarhus Universitet, hvor de holder liv i et af byens mest ikoniske koncertrum, Stakladen.

Af Jonas Lundquist

Inkarnerede koncertgængere i Aarhus husker udmærket de rå trægulve og byens længste bardisk, som dominerede spillestedet i Pakhuset. Med et arkitektonisk tidsspring på blot et halv århundrede, blev slidte gulve og røde teglsten skiftet ud med gule mursten i et af datidens modigste byggerier.

Aarhus Echo fangede Studenterhus Aarhus’ PR- ansvarlige, Thomas Moeslund, til en snak om deres rolle som spillested og studenterhus. Som erklæret musiknørd og ansat siden 2007, er Thomas sat grundigt ind i historien.

– På havnen var vi et af de førende undergrundssteder i Aarhus. Konkurrencen var måske ikke høj, men vi fik manifesteret os som stedet, hvor man kunne høre alt det nye. Oh Land spillede til en privatfest, Turboweekend varmede op for Alphabeat, fortæller Thomas, som også mindes Quadron og Kellermensch.

Økonomiske kvaler har gennem tiden spændt ben for mange aarhusianske spillesteder. I 2010 kom turen til Studenterhus Aarhus, og man måtte opsige lejemålet i Toldboden. Heldigvis så rektoratet hos Aarhus Universitet potentiale i byens studenterhus, så nomadetilværelsen varede kun få måneder.

– Tabte støttekroner og uklare aftaler betød, at vi endte med at stå overfor et ultimatum, som hed ’luk eller flyt’. Vi begyndte straks at lede efter nye steder, og vi blev inviteret herop af rektoratet. De ønskede, at vi kunne genetablere den aktivitet, som var i lokalerne gennem 60’erne. Det betød også, at vi ikke længere havde et studenterhus, som lå ti kilometer fra de fleste studerende, fortæller Thomas.

Den nye beliggenhed ledsagedes af det historiske koncertrum, Stakladen, som simpelthen må stå som en fortælling for sig. I dag er koncertaktiviteten et stykke fra fordums styrke, men deres årlige Newbees Festival med to dages upcoming musik, trækker sin del af læsset. Aktiviteten suppleres i stigende grad af koncerter på en caféscene med en mere beskeden publikumskapacitet.

– Tilbage i Toldboden var vi mere et spillested end et studenterhus. I dag er det omvendt, og vores forudsætninger ser anderledes ud nu end dengang. Vi oparbejder løbende vores identitet som spillested, men vores eksistensberettigelse ligger også som bindeled mellem uddannelserne, et erhvervsnetværk, et kulturhus og et socialt mødested. Kernen er de studerendes eget engagement, afslutter Thomas.

Studenterhus Aarhus holder gang i hjulene med seks ansatte, over 150 frivillige og en kælderbar med mindst 200 forskellige øl. Berømmet for sit sortiment, har Studenterbaren siden 60’erne været et fast refugium for tørstige studerende. Her på falderebet kan det tilføjes, at barens medstifter var ingen ringere end Bent J, indehaver af den legendariske jazzbar på Nørre Allé.

Relaterede artikler