Stort britisk band vender tilbage i Aarhus: Ulrich har været sur over New Order i 32 år.

Sidst New Order spillede i Aarhus var i 1987. Bandet var et af tre hovednavne på den tidlige forløber for NorthSide – Aarhus Festival – der fandt sted over to dage på Aarhus Stadion. Til sommer bliver ringen sluttet, når det engelske band vender tilbage som hovednavn på netop NorthSide. Historien antyder, at det aarhusianske publikum kan forvente en noget bedre koncert end sidst de var her. Men at der vist heller ikke skal så meget til.

Af Jesper Nyborg

Da den engelske avis The Guardian i 2016 skrev en historie om, hvilke festivaler New Order kan huske som særlige højdepunkter i deres karriere, nævner de Glastonbury i England, en festival i Polen, der serverede overraskende god sushi, og så en festival i Aarhus i 1987… som de egentlig ikke kan huske.

New Order var en del af et progressivt line-up til en festival på Aarhus Stadion, hvor B. B. King og Miles Davis var de andre hovednavne. 

Som bandet selv husker det, skulle de spille efter Miles Davis, men han blev bare ved og ved med at spille, så mens New Order ventede på at komme på, fik de serveret en kasse elefantøl ude bagved. Og da den var drukket, fik de en mere.

– Efter det kan vi intet huske. Hverken navnet på stedet eller hvor vi var, kan trommeslager Stephen Morris dog huske i dag.

– Det var som en af de drømme, jeg stadig har, hvor vi går på scenen og skal spille en ny sang – og jeg er den eneste, der ikke kender den. Det eneste jeg kan huske er, at Hooky (bassist Peter Hook) stirrede vredt på mig, og at jeg gik af scenen bagefter og tænkte: “Har vi mon allerede spillet?”, sagde keyboardspiller Gillian Gilbert til The Guardian.

Bandet tror nok, de regner koncerten i Aarhus som decideret kriminelt dårlig.

– Jeg tror, vi blev efterlyst for forbrydelser mod musikken, sagde Stephen Morris til avisen.

Det stank!

Ulrich Lauridsen var 19 år og arbejdede i en boghandel hjemme i Ikast i 1987.

Og han har været rasende over den koncert i mere end tre årtier.

– Jeg er pissesur over, at jeg ikke så en hel New Order-koncert. Da de endelig kom på scenen, spillede de jo kun lidt over en halv time, fordi TV-2 havde spillet langt over tid lige før, og musikken skulle slutte klokken 23. Og jeg var KUN kommet for at se New Order. Det var så skuffende at stå der og vide, at de skulle stoppe nærmest inden de var kommet i gang, husker en stadig aldeles vred Ulrich Lauridsen.

Et par år forinden var han begyndt at dyrke den nye synthesizer-scene, der var opstået med navne som Yahoo og Ultravox, Depeche Mode og Eurythmics. Han havde inden koncerten i Aarhus været i København for at se Depeche Mode i Saga og Ultravox og Eurythmics i Falconer, og det var rigtig fedt, for det var jo fede spillesteder.

– Jeg var kæmpe fan af New Order og havde været det, siden jeg blev blæst bagover af Blue Monday i ’83. Og endelig skulle jeg se dem for første gang og betalte 4-500 kroner for en billet til en festival, hvor det KUN var dem, jeg ville se, og vi kørte helt til Aarhus fra Ikast, og så skulle de spille sådan et lortested. Altså, et fodboldstadion, mand… det skulle jo have været på et fedt sted jeg skulle se dem første gang… men det her… det stank! Jeg kunne overhovedet ikke nyde det, de leverede, fordi jeg var så rasende, da de endelig gik på scenen.

Sig Genlyd på engelsk

Helt så elendig husker Jesper Mardahl ikke, at koncerten var.

– Så vidt jeg husker, var det en helt okay koncert. Jeg stod helt oppe foran og fik det hele med – Peter Hook, der havde bassen hængende helt nede ved snørebåndene, og det hele. Det kan da godt være, de ikke spillede så længe, men det var vist noget med, at Miles Davis gik over tid. Jeg ved godt mange har sagt, at det var en helt katastrofal koncert, men sådan husker jeg det ikke. Og altså… hvis de havde drukket to kasser elefantbajere inden, var de vel også undskyldt, siger Jesper Mardahl.

I 1987 var han ansat på Genlyd Grammofon, der på det tidspunkt repræsenterede en hel del internationale pladeselskaber i Danmark. Blandt andre Factory Records, der havde New Order i deres stald.

Som repræsentant for det pladeselskab, der skulle sælge bandets plader i Danmark, var Jesper Mardahl på arbejde under festivalen på Aarhus Stadion. Det var kutyme, at man hilste på ’sine’ artister og præsenterede sig som deres lokale pladeselskabsmand, og derfor begav han sig hen i den ene stadionhal, der til lejligheden var indrettet som en slags lounge for musikerne, inden New Order skulle spille om aftenen. 

Han havde hørt rygter om, at der var nogen af de engelske bands på det tidspunkt, der godt kunne være på kanten af arrogante – at venlighed, høflighed og diplomati ikke nødvendigvis var deres største forcer – det skulle vise sig, at New Order var et af dem.

– De var fuldstændig bedøvende ligeglade med, hvem jeg var. Og hvor de var, for den sags skyld. Allerede da jeg gik hen og sagde goddag, og at jeg kom fra ’Genlyd Grammofon’ – prøv lige at sige det på engelsk – var jeg jo dømt ude. Jeg tror måske jeg sagde dav til bassisten Peter Hook. Men det var så også det.

Det kommer ikke til at ske

Om det var TV-2 eller Miles Davis, der spillede en for lang koncert dengang, kan Peter Berthold ikke huske.

Han var 28 år i 1987 og arbejdede som stagehand på festivalen, hvor man til lejligheden havde overdækket stadion med rød presenning, og han og kollegerne knoklede dagen lang med at få afviklet koncerterne.

– Jeg havde glædet mig til at se B. B. King og Miles Davis. Men jeg kendte ikke New Order. Havde aldrig hørt om dem, husker Peter Berthold. 

I dag arbejder han for SmukFest, og han har været med til, som han siger, ’en hel del koncerter’ siden dengang på Aarhus Stadion.

Men noget af det, der dukker først op, når man spørger ind til festivalen dengang i 1987, er hvor fulde, New Order egentlig var.

– Jeg kan huske, at vi, der arbejdede på scenen, kiggede på hinanden, da det var ved at være tid til, at New Order skulle på. Vi var helt enige om, at det ville ikke komme til at ske. De var simpelthen for fulde. De var så fulde, at de ikke engang anede, hvor publikum var. Men de kom jo på scenen, og de spillede da. Det havde vi godt nok ikke regnet med, at de kunne.

Roskilde ville have Miles

Jan Due var med i den gruppe, der fik ideen til Aarhus Festival i 1987. Han var med til at arrangere festivalen og hyre artisterne, og New Order var selvskrevne som et af hovednavnene.

– Jeg var megafan af dem. De havde lavet albummet Power, Corruption & Lies et par år tidligere, og det var i høj grad på grund af det album, vi ville have dem. Det er stadig et fedt album, siger Jan Due.  

Tanken med de to dage på Aarhus Stadion i sommeren ’87 var at lave en festival, der var tæt på byen, så folk kunne gå til og fra, alt efter hvad der tiltalte dem på programmet. Der af samme grund spændte ganske vidt – foruden New Order, B. B. King og Miles Davis var blandt andre TV-2, Lars H.U.G., Palle Mikkelborg og Niels-Henning Ørsted Pedersen på plakaten.

– Vi ville sætte Aarhus på landkortet. Byen skulle da have sin egen festival, husker Jan Due.  

Man skelede blandt andet til Skanderborg – der jo allerede havde været i gang i en god håndfuld år, og havde noget knowhow, man kunne trække på.

– Jeg kan huske, at vi kæmpede lidt med Roskilde om Miles Davis. Ham ville de også gerne have haft, men han endte altså hos os, så der var mange, der tog turen fra København for at høre ham. Det var også en rigtig god koncert, siger Jan Due.

Han husker også B. B. Kings koncert som et højdepunkt under festivalen. Og kan også godt huske det tredje hovednavn, New Order.

– De boede ude på Hotel Marselis, og før de skulle spille, gik der allerede historier om smadrede hotelværelser og jeg ved ikke hvad.

Jan Due kan ikke lige huske historien om de to kasser elefantøl, men at de var påvirkede, da de skulle spille, var der ingen tvivl om.

– Jeg kan bare tydeligt huske, at en af deres teknikere stressede rundt med et hav af floppy discs til deres Emulator keyboard, mens New Order var både fulde og måske også høje og skæve. Og koncerten blev jo derefter. Det var ganske rædselsfuldt.

Det kan det nok umuligt blive igen. Og Jan Due overvejer da også en tur til Aarhus til sommer for at se bandet, han som den første fik til byen for mere end tre årtier siden.

New Order spiller fredag på NorthSide.

Det har ikke været muligt for Aarhus Echo at opdrive fotografier fra New Order koncerten i 1987. Hvis du har nogle liggende, vil vi meget gerne modtage dem og vedhæfte dem i artiklen. Send dem til info@aarhusecho.dk

Relaterede artikler