Stedet for kulturel aktivering og stor ballast!

Foto: Karin Møller Olsen

I over tre årtier har Gyngen ageret vært for et bredt publikum, hvor Gyngens scene byder på alt fra garvede musikere til upcoming bands. Samtidig har Gyngen varetaget rollen som socialøkonomisk virksomhed, der hjælper unge på vej gennem kulturel aktivering.

Af Nina Bogicevic

Fagkritisk Front startede på universiteterne i 70’erne, og på Mejlgade 53 købte studenterorganisationen sig ind i 1976. Her gik ildsjæle til den med at ommøblere bygningernes indre. Fronthuset spændte vidt i sit virke, som både bestod af at være værtshus, bar, køkken, musikcafé, øvelokale og filmværksted.

Foto Karin Møller Olsen

Stedet startede oprindeligt som trykkested, men blot tre år efter Fagkritisk Fronts overtagelse af Mejlgade 53 åbnede Musikcaféen, som dannede rammerne om et spillested i Aarhus for underground/alternativ musik (Fronthusarkiv). I tidernes morgen kunne man her lægge ører til blandt andet aarhusianske War of Destruction, Gylle og Zero Point.

Foto: Axel Schütt

I dag fungerer Fronthuset som andelsforening, der fortsat ejer bag-, mellem- og forhuset på Mejlgade 53. Bygningerne er i dag blandt andet hjemsted for Gyngen, som er en café, restaurant og spillested. Gyngen var frontløber for konceptet “socialøkonomisk virksomhed”, og havde sin opstart i 1987.

-Det har været en socialøkonomisk virksomhed før ordet nærmest blev opfundet. Det har altid været meningen at indsluse folk som har det svært, fortæller Mianne Høj, Gyngens booker.

Foto: Jason Champney

Gyngen startede og fungerer fortsat som stedet, der varetager en kulturel aktivering af unge ledige på kontanthjælp, gennem afklarings og opkvalificeringsforløb. Med Gyngens eksistens siden 1987, har stedet været rammesættende for musiklivet i Aarhus i over tre decennier og har dermed en stor ballast som spillested. Der er højt til loftet på Gyngens scene, som byder på en bred skare af musikoplevelser. Gyngen samarbejder blandt andre med Aarhus Bluesforening, Aarhus Lindy Hop og Grobund og byder på live-koncerter fra hele paletten inden for musikgenrerne. De inviterer også ind til en svingom, når Club Camaleon gør sin tur forbi stedet og byder ind til salsa aften. Dog er det folkemusikken som er i højsædet bag de hvide mure. Gyngen intenderer samtidigt at støtte op om nyt musik i Aarhus, og mange upcoming musikere har spillet på stedet, inden de har fortsat deres rejse som musikere ud på de større scener i Aarhus.

 -Vi har en funktion i at give unge og nye bands mulighed for at spille live, så vi er en del af den musikalske fødekæde. Der er mange, som har spillet på Gyngen før de spiller på Radar eller andre steder, beretter Mianne Høj

 Gyngen har både en social funktion i Aarhus, samtidigt med at være spillestedet, som giver muligheden for at ny musik i Aarhus opblomstrer, og Gyngen er lige til at finde op af trapperne i baggården på Mejlgade 53.

Fakta

Hjemmeside

Facebook

Adresse: Mejlgade 53, 8000 Aarhus C

Genre: Alle, men især folkemusik, roots- og world.

Grundlagt: 1987

Relaterede artikler