SPOT: Roots & Hybrid udstiller folkehybriderne i en vild, men seriøs ramme på linje med popmusikken

Roots & Hybrid i det turkise telt
Foto: Ekaterine Petrounina

For anden gang som en del af SPOT præsenterer Roots&Hybrid scenen et udsnit af dansk og internationalt musik med rødder i folkegenrer fra hele verden. Vi har taget en snak med scenens bagland om opgaven at indfri potentialet i et årelangt arbejde med at kultivere et miljø af musikere og publikum til at dyrke de folkelige hybrider på lige fod med populærmusikken.

Af Mikkel Sonne Friis

Den 9. maj sparker SPOT Festival i hjertet af Aarhus for alvor festivalsæsonen i gang. I løbet af fem dage, bliver byen omdannet til et udstillingsvindue for et hav af solister og bands, som kun venter på at blive de nyeste tilføjelser på yndlingsplaylisten. Siden 1994 har du som ’spotter’ kunnet gå på opdagelse i morgendagens populærmusik, men sjældent har programmet været så mangfoldigt som i år. Det skyldes ikke mindst tilkomsten af Roots&Hybrid scenen (R&H i folkemunde), der skal løfte arven fra et succefuldt debutevent i 2017.

Her blev syriske Omar Souleyman et stort tilløbsstykke, men værd var også at bide mærke i danske artister som de afrojazzede Addisabababand og The Kutimangoes eller de hårdtslående balkanblæsende Gadjos og Balkan Basterds. Om musikken fanger dig eller ej, så giver R&H dig en ramme at opleve ny musik i, som skiller sig ud fra mængden. Mere end nogensinde hviler derfor også et forventningspres på minifestivalen, der nu skal manifestere sig, og indfri potentialet, som også SPOT arrangørerne har fået øje på. Samtidig er man parat til at overstige de forventninger.

Line-up’et er på plads, og det er et solidt et af slagsen. Det samme er den nye prominente lokation i Den Rå Hal på Godsbanen. R&H er klar til kamp, og den udstukkede mission er at gøre op med begrænsede opfattelser af populærmusikkens horisonter. For Roots&Hybrid mener det seriøst, når de tænder spotlampen for 17 acts, der hver især skaber hybrider i mødet mellem folkelige rødder og moderne udtryk.

Frugten af ti års arbejde

Selvom Roots & Hybrid er klassens nye dreng på SPOT, er det med et rigt erfaringsgrundlag, at folkene bag festivalen går til opgaven at indfri de høje forventninger. Det er nemlig arrangørerne fra det turkise telt, som man kender fra Aarhus Festuge, der står bag.

– Roots & Hybrid Festival er en videreudvikling af det arbejde, vi har lavet i det turkise telt med at begrebsliggøre musikken. Det er potentialet i det arbejde, vi nu forsøger at indfri med den scene, vi startede i teltet, fortæller projektleder Evrim Citirikkaya, der fortsætter:

– Musikken vi præsenterer har ikke den samme tilgængelighed som andre genrer, men vi kan præsentere den med større koncentration, og det har den behov for.

Da Evrims fætter, Baris, fik idéen til det turkise telt for snart ti år siden, var det med drømmen om at skabe et åndehul for nichepræget folkemusik, særligt fra Tyrkiet. Hurtigt så Baris dog potentialet i at præsentere et bredere udvalg af folkelige genrer fra hele verden. I festugerne siden da, har det turkise telt slået pløkkerne godt og grundigt fast i programmet, og banet vejen for teltes originale og stærke musikalske profil Roots & Hybrid.

Evrim var selv med på holdet fra starten, og han har set et nærmiljø opstå og udvikle sig omkring dyrkelsen af musikkulturer, der i visse sammenhænge ikke er blevet mødt af den samme seriøsitet ude på spillestederne, som de har fortjent. Derfor har arbejdet i det turkise telt været vigtigt for at trække subgenrerne væk fra worldmusic prædikatet og ind i musikbranchens bevidsthed i sin egen ret.

– Musikken bliver taget mere og mere ind. Men vi skal bruge de rigtige begreber. Det er ikke længere bare det fremmede eller det sjove indslag. Vi giver ikke folk det hurtige fix, men vi inviterer til fordybelse.

Tilbage til rødderne med nutidsøjne

Fordybelsen rammer ind i hjertet af det, som minifestivalen står for. Det er netop ikke bare worldmusic, det er cumbia eller latin, det er balkan eller klezmer, det er new nordic eller global bass. Og ikke mindst er det møderne imellem de musikalske udtryk, musikere og publikum og scenerummets rammer, som R&H inviterer til at fordybe sig i.

– Vi præsenterer musik, som er bevidst om sine rødder, men tager dem med ud i det nutidige og videreudvikler dem. Det er det musik og det liv, vi gerne vil vise. Der har vi fundet nogle navne, som vi synes gør netop det exceptionelt godt. Rødderne og deres videreudviklinger, hører ikke til på et museum, fordi det var fedt for en gang siden. Det hører til på scenen nu, uddyber presseansvarlig Thomas Beyer.

– Roots & Hybrid er et møde mellem en masse forskellige løbebaner, mennesker, historie og fortællinger, der tilsammen skaber enheder, som populært sagt bliver større end delene hver for sig. Og vi forsøger virkelig at få musik og publikum til at mødes i et rum, der spiller sammen både visuelt, auditivt og smagsorienteret.

Unik engangsforestilling starter festen

Mens de mange artister på R&H scenen får lov at udfolde deres møder med rødderne, så åbner festivallen med en ganske unik optræden, der har rødder tilbage til en iskold decemberaften i 2017. Her afholdte det turkise telt i samarbejde med Kunsthal Århus engangseventet Reflections, som var med til at markere afslutning på Kulturby Aarhus 2017.

Nu pustes der atter liv i dugfriske hybrider, når R&H i samarbejde med Dias Nordicos åbner festivalen med ny musik, som kun det unikke møde mellem flere verdner kan muliggøre.

– Vi starter med Reflections. Vi har fundet tre forskellige musikalske rødder, og sat dem i øvelokale sammen for at skabe nye hybrider, noget helt nyt musik, forklarer Evrim.

– Den her gang bliver det med Chancha Via Circuito, en argentinsk DJ, der bygger på cumbia traditioner og tilføjer et akustisk element. Han sættes sammen med Gurli Octavia, der er udtryk for noget new nordic. Og endelig har vi Ruhi Erdogan, der er meget inspireret af den mellemøstlige lyd.

Gurli Octavia, Ruhi Erdogan, Chanca Via Circuito på SPOT under navnet Roots&Hybrid
Fra venstre: Ruhi Erdogan, Gurli Octavia, Chanca Via Circuito. Foto: SPOT

Den særegne egenproduktion markerer ikke bare startskuddet for en hæsblæsende torsdag aften og nat med dansabel klezmer og energisk Cumbia leveret af Mamesh Babegenush og Junglelyd. Den er samtidig katalysator for en hel festival, der for en kort bemærkning slår dørene op til en fremmed verden af musik. Her tager R&H dig kærligt under armen og ind i de trygge omgivelser du kender fra det turkise telt for at give dig koncertoplevelser, der kæler for alle dine sanser.

Hele programmet for Roots&Hybrid Festival kan du se nedenfor, og på Spotify kan du allerede varme ørerne op med Roots&Hybrid Festivals egen playliste!

Foto: Roots&Hybrid Festival