Festival Throwback: SPOT Festival indtager hele Aarhus

HUN SOLO (på billedet) og Ravi Kuma så Aarhus fra ladcykel under årets SPOT Festival

Sommeren giver os varme kram og festivalsæsonen er godt i gang. Det er oftest to ting, der går godt hånd i hånd. For mange aarhusianere er SPOT Festival startskuddet på sommeren. Solen sender os blide kys (eller snevejr i år), og mennesker kommer nærmest kriblende ud af kloakkerne i deres sprødeste puds, mens festivalens mange scener spreder musikalske vibes ud i gaderne og krydrer byen med lidt kærlighed.

Af Zina Hameed

Til forskel fra de lukkede festivaler, såsom Tinderbox og Roskilde, der kører på deres højeste nu, kan man sammenligne SPOT Festival med forvokset gadefest. Parker, græsarealer, byens mange bænke og kantsten bliver vel benyttet – om du har armbånd eller ej. Med scener der er spredt ud over hele byen, kommer du vidt omkring, og det er tæt på umuligt ikke at støde på nogen, man kender. Hurtigt finder man sig selv i en park med nogle øl og gode mennesker.

Jeg tog de skønne damer Nanna Jacobi, Kristine Stubbe Teglbjærg og Anya Mathilde Poulsen, der står bag HUN SOLO, og den elektroniske rap-duo, Ravi Kuma med på en køretur i byen, og til en hyggelig snak om SPOT og musik.

HUN SOLO oplever noget i Aarhus

Nanna Jacobi, Kristine Stubbe Teglbjærg og Anya Mathilde Poulsen har alle arbejdet med musik og musikformidling i mange år. De er kvinderne bag musikkonceptet HUN SOLO. HUN SOLO præsenterer et mangfoldigt udvalg af kvindelige kunstner, der alle optræder helt alene – det vil altså sige uden band eller kor.

– Der sker noget helt særligt i rummet, når der står en kunstner helt alene med sit publikum. Det er som om, at den relation til publikum bliver enormt tæt, for man ikke står med en mur af musikere i ryggen, men at det kun er mig og jer, fortæller Nanna Jacobi, der sammen med Kristine Teglbjærg selv er vant til at stå på scenen.

5 solister i en gruppe

Til HUN SOLO’s koncertaftener oplever man fem forskellige navne, og i anledningen af SPOT bestod deres line-up af fem nye up-coming kunstnere. Der var altså rig mulighed for at opleve mange forskellige musikalske indtryk til en enkelt koncert.

Hør også vores podcast: Spot Festival – Starten og Kvajebajerne (1)

Nanna, Kristine og Anya er alle bosiddende i København, men det er ikke første gange de møder SPOT Festival og den stemning, der spreder sig i byen. Dog er der steder, de endnu ikke har oplevet. Vi cyklede gennem byen og satte os i Sydhavnen, der står som Aarhus’ nye kulturspir. Her var der hurtigt bred enighed om, at Aarhus kan noget helt specielt.

Det er hyggeligt at være i Aarhus. Man kan gå rundt til alt og opleve en masse. Der er høj energi, og man kan mærke, det summer, fortæller Kristine

– Der er en boblen af nye ting. Man får hurtigt oplevet rigtig, rigtig meget, tilføjer Anya

Ravi Kuma kender byen

Ravi Kuma, der derimod har studeret i Aarhus, kender byen fra alle den facetter, både under og udenom SPOT.

Rapperen Sharon Kumaraswamy og produceren Aske Knudsen mødte hinanden på Det Jyske Musikkonservatorium her i Aarhus. Her formede de duoen Ravi Kuma, med Sharon som frontkvinde, der leverer flabede og kraftfuld lyrik, med en dragende energi, til lyden af Askes elektroniske beats, der får enhver til at vibe.

Både Sharon og Aske har oplevet SPOT Festival som kunstnere og som gæster. De kender følelsen, der rammer, når SPOT går i gang og skyder sommeren og festivalsæsonen i gang.

– Man ved sommeren er her, når folk går rundt på gaden i deres sommertøj, mødes og snakker og står til koncerter, fortæller Aske

Chartreuse & Hipsterhøj

Vi kører ned til Le Coq, hvor enhver Aarhusianer stikker næsen ind til et enkelt shot Chartreuse eller 10. På den famøse Hipsterhøj sidder der allerede folk, der nyder stemning.

– Der er bare musik over det hele. Og mennesker man kender. Man ender altid med at sidde et eller andet sted og drikke øl og høre musik, fortæller Sharon

– Der går så meget tid på SPOT, hvor man ikke er til koncerter, men hvor man bare går fra A til B og bare falder i snak med folk, tilføjer Aske.

SPOT er musik, sommer og tilfældigheder

SPOT samler mennesker, og det kan fungere som en lille fælles tradition på, at vi sammen byder sommer og sommerens musikalske begivenheder velkommen. Vi mødes på gaden og har faktisk tid til lige at slå os ned og nyde hinandens selskab, mens musikken fylder byen. Der er plads og tid til det uplanlagte, og bare nyde dét der nu rammer en på vejen.

Se videoen forneden, der følger min køretur rundt i Aarhus med både Ravi Kuma og HUN SOLO.

Relaterede artikler