SPARK festival sparkes i gang med debat

 SPARK festival er Aarhus helt egen vinterfestival. Den centrerer sig om elektronisk musik, men byder også på debatter og musikoplevelser på tre forskellige scener.

Af Nina Bogicevic

Torsdag den 21 februar sættes den årlige SPARK festival i gang med en debat hos Frontløberne. Festivalen startede i 2017 og har siden da oplevet, at aarhusianerne fandt festivalen rigtig spændende, fortæller projektleder Jonas Lundquist.

– Der har også været god opbakning om festivalen fra artisterne. De har brug for en platform, som varetager elektroniske artister, også dem med en mere radiovenlig lyd, siger Jonas.

SPARK Festival støtter derudover op om upcoming kunstnere, som netop fylder festivalsprogrammet, hvis man ser bort fra hovednavnet, som i år er Kill J. Festivalen stræber desuden efter ligestilling, fortæller Jonas.

– Man kan godt fornemme at folk er enige om, at kvinder er blevet overset på større scener, beretter Jonas.

Læs også: Musikhavnen slår et slag for kvindelige rappere

SPARK vil så vidt som muligt have et program, hvor halvdelen af de optrædende er kvinder, og den anden halvdel er mænd. Dette er én af de måder, SPARK festival vælger at gøre noget ved ligestillingsproblematikken på.

– Det er vigtigt, at publikum kan identificere sig med artisterne, og at både drenge og piger tør drømme om at stå på en scene på et tidspunkt, fortæller Jonas.

SPARK festival vil presse problematikken ved at sætte flere kvindelige forbilleder på scenen. Men man må ikke glemme, at det er lige så vigtigt at halvdelen er mænd, understreger Jonas.

SPARK åbner derfor tre dages festivalen med en debat, som netop handler om ‘Flere kvinder på scenen’, hvor diskussionen går på, hvordan man kan få ændret kønsubalancen i musiklivet.

En elektronisk buffet

Debatten hos Frontløberne skyder som nævnt SPARK festivalen i gang torsdag. Men ellers åbner SPARK festival op for et bredt musik publikum. SPARK festival vil gerne vise, at elektronisk musik er så meget andet end bare techno.

– Vi vil gerne vise, at elektronisk musik faktisk er noget, du hører i radioen, og mange kunstnere betegner deres musik som elektronisk.

DIEM skyder i år musikprogrammet i gang med tre koncerter i Frontløbernes Blackbox. Koncerterne foretages af både nuværende og tidligere studerende fra det Jyske Musikkonservatorium. Koncerterne torsdag aften bliver af en eksperimenterende, undersøgende og noget mere avantgarde karakter, forklarer Jonas.

– DIEM koncerterne bliver nogle musikalske oplevelser, som skubber grænserne for, hvad man kan gøre med elektronisk musik, uddyber Jonas.

Fredagen finder sted på Radar, hvor hovednavnet KILL J indtager scenen, opfulgt af ZAAR og Feel Freeze. Upcoming-artisten Simon Littauer, som spillede på Roskilde Festival sidste år, danner rammen for en særpræget musikoplevelse. Simon Littauer komponerer musikken live ved brug af en modulær synthesizer, så koncerten bliver meget organisk.

Lørdagen byder SPARK festival til festlig stemning på HeadQuarters, med hele fem acts på plakaten.

SPARK festivals slutspurgt byder på artister som IDA KUDO, der får elektronisk musik med en orientalsk vibe til at strømme ud af højtalerne. Pil og ALOO gæster ligeledes scenen på HeadQuarters, med charmerende electropop, der fusionerer genren med jazz.

– Vi satser på en dansabel stemning, som er opløftende, glad og festlig, forklarer Jonas.

Generelt søger SPARK festival at byde på en bred vifte af musik, indenfor den elektroniske genre.

– Vi vil gerne servere elektronisk musik på alle måder. Der ligger mange spændende ting i fusionen. Det kan sgu et eller andet! slutter Jonas.

Find mere om festivalen her.

Relaterede artikler