Seks udgivelser, der trodsede coronaen

30/04/2020 af Sofie Tronier

Zar Paulo
Zar Paulo

Vi må desværre nøjes med at drømme om at rokke hengivent til kendte og ukendte toner på Northside eller SPOT. Og selvom vi må vente lidt på fælleskabet i fysisk forstand, er der én ting vi er mere fælles om end nogensinde før. Vi kan samles om længslen, og den kan vi godt høre et stykke god musik til. Vi har listet nogle af de kunstnere, som har udgivet musik i de her mærkelige og ikke-release-venlige tider. Læs med, og bliv inspireret af, hvordan Murky Munroe, Kaizer, ZAR PAULO, MoonBee, Twin Dive og Luftens Helte har kunne bruge musikken.

Murky Monroe

1. Murky Munroe – ‘I’ll Let You In’ (10 april)
Med singlen ’I’ll Let You In’ åbner dansk/iranske Murky Munroe, Mazdak Khosravi, døren til sit personlige rum af soul-noir. Hans musik bærer præg af hans opdelte opvækst i Aarhus og Californien, og er spækket med musikalske referencer. Murky Monrue udkommer med sin debut-
EP ’Eve’ d. 15. maj 2020.

Hvad skal lytteren være særligt opmærksom på?
’I’ll Let You In’ forsøger at italesætte følelsen af at sidde fast i fortiden, og blot se magtesløst til, mens folk omkring en, tilsyneladende kommer videre. Underliggende i sangen, ulmer dog også en erkendelse af selvudslettelsen i at spejle sin egen tilværelse i andres grønnere græsplæner –
hvilket meget vel opsummeres i linjen:
“…You were the scrapbook baby, I the smudge on a thorn out yearbook frame – Why the sad look lately? – I thought you were on to something way more than this…

Hvordan kan du selv eller andre bruge udgivelsen i disse tider?
Det at lytte til sange og fortællinger, har siden barnsben givet mig følelsen af at blive set, hørt ogtalt til, og har derved mindsket følelsen af ensomhed og afsavn. Da jeg senere selv begyndte at skrive sange, blev det min foretrukne kommunikationsform med verden omkring mig. Så det at jeg med ’I’ll Let You In’ har kastet et stykke af mig selv ud i en pandemi-ramt omverden, og fået smidt en helvedes masse kærlighed retur, har helt sikkert begrænset det tungsind jeg ellers ville have lagt for dagen i stunder som disse.

Kaizer
2. Kaizer – ‘YOU KILL WE WITH A WORD (aim your gun)’ 27 marts.

Aarhusianske Kaizer, Karen Stenz Lundqvist, har blandet den elektroniske lyd med en solid omgang poesi og en stærk vokal. Men sin debutsingle, ‘YOU KILL WE WITH WORDS (aim your gun)’, er man ikke tvivl om, at hun har noget på hjerte.

Hvad skal lytteren være særligt opmærksom på?
Lytteren skal være særligt opmærksom på den særegne lyd af klaveret, der kommer i starten af sangen. Da sangen var færdig og jeg havde sporene med henne hos lydteknikeren, lavede han dette klaver helt sprødt og lækkert. Men jeg måtte til hans store forvirring få ham til at ændre det tilbage til dets oprindelige skraldede lyd. Det er nemlig min far, der sidder hjemme i stuen og er instrueret til hurtigt at spille fire akkorder på stuens klaver, der har været hjertet af min (musiske) opvækst i mit barndomshjem. Jeg synes, det giver en personlig dybde til sangen, at man kan høre anslagene fra min fars fingre, og fornemme en snert af stuens rumklang fra min mobiltelefons dårlige mikrofon.

Hvordan kan du selv eller andre bruge udgivelsen i disse tider?
Sagt på rigtig hippie-vis, så håber jeg, at min musik kan aflede fra tiderne og sprede noget glæde. Jeg hører nemlig fra folk, at de aldrig har været så glade for kunsten som i denne tid. Mere specifikt, så er sangen bl.a. en kritik af perfekthedskulturen, hvorfor jeg håber, at den kan få folk til ikke at falde i Instagram-fælden, selvom mobilen er lige ved hånden, og siger, at du ikke er god nok. Jeg håber den kan hjælpe til ikke at falde i et hul af selvhad, bare fordi du ikke har fået trænet eller spist helt så sundt i denne tid.

Zar Paulo

3. ZAR PAULO – ‘Stop Believing’ (17 april)
ZAR PAULO byder op til dans og refleksion med deres nye single ’Stop Believing’. I en sammensmeltning af sanselige 80’er rytmik og eksistentialistisk tematik bevæger musikken noget i både krop og sind.

Hvad skal lytteren være særligt opmærksom på?
Det instrumentalstykke, der udgør nummerets slutning. Nummeret ender i et orgie af sax og trommer. Vi havde Albert Burchardt inde for at tracke saxofon til dette stykke, og til sidst stod vi med to spor der var så gode, at vi endte med at bruge dem begge på én gang – simpelthen oven i
hinanden. Dobbelttracket saxofonanfald + Tobias’ maskingeværsbeat = en outro, vi er temmeligt tilfredse
med.

Hvordan kan I selv eller andre bruge udgivelsen i disse tider?
Isolationen har tvunget os til at reflektere over vores arbejdsproces. Vi har været vant til at være meget sammen i ét rum gennem hele den kunstneriske arbejdsforløb, men vi har opdaget, at afstand kan styrke vores samarbejde enormt meget. Når man ikke er i samme rum (og hvis man f.eks. ikke har ansigt på), er man nødt til at holde tungen lige i munden for at sikre sig, at man er på samme side som alle andre, rent kunstnerisk.

Moon Bee

4. MoonBee + The Astronauts ’Tiger’ – 27 marts
MoonBee med Gry Colding som forsanger, har udgivet deres anden single, og den styrter som en meteor fra det ydre rum ned til os. Med en kendetegnende blanding af sfæriske synths og rytmiske jungle-beats, er der nok at koncentrere sig om for musikøret.

Hvad skal lytteren være særligt opmærksom på?
Jeg er særligt stolt af vocoder-outroen, som er et produkt af mit samarbejde med min producer Anders Boll. For mig står den syntetiske og skæbnesvangre outro i skærende kontrast til resten af sangen, som ellers er organisk og nærmest messende, og det er samspillet mellem disse to
kontraster, jeg synes man skal lægge særligt mærke til.

Hvordan kan du selv eller andre bruge udgivelsen i disse tider?
For mig har det at udgive under disse særlige omstændigheder, været en måde hvorpå jeg stadig kunne holde kontakt til mine lyttere, og føle mig forbundet med dem igennem musikken. Jeg savner at stå på de skrå brædder, så umenneskeligt meget, fordi det nærvær og den forbindelse
der er i live-rummet er så magisk. Men at udgive holder gang i ilden, og det minder mig også om,
hvorfor jeg elsker at være i musikken.

 

Fotograf: Per Bergman

5. Twin Dive ’Vaporize’ – 20 april
Det alternative og spændende rockband Twin Dive, som tæller Robert Jancevic på guitar og vokal og Ragnar Gudmundsson på trommer, leverer med sin nyeste single rocket lyd og poetiske budskaber, der opfordrer til at bruge tider i uvished til at finde sig selv.

Hvad skal lytteren være særligt opmærksom på?
Det er vanskeligt at påpege kun én ting, der opvejer de andre. Det handler ikke kun om, hvordan vi skriver sange. Det er ikke for at blære os, men vi prøver at skrive numre, der engagerer hele vejen igennem. Men hvis vi ser på reaktionerne fra publikum og lyttere, ser det ud til, at de bliver ivrige
efter ‘’Cause I am!’’-stykket i det klimaks-skabende omkvæd.

Hvordan kan du selv eller andre bruge udgivelsen i disse tider?
Sangen blev skrevet for næsten to år siden nu, da ingen af disse omstændigheder engang var tænkelige. Imidlertid har introspektionen eller ensomheden altid været her og de er kun mere forstærkede nu. Derfor får sangen også en ny betydning. Så vidt jeg husker, følte jeg mig ikke
engang ensom, da jeg skrev dette. Det hele var mere baseret på en følelse af selvtillid og påskønnelse af alt, hvad der sker, og dermed opstod omkvædet, som siger ‘’jeg gør, hvad jeg gør, fordi jeg kan. Jeg gør, hvad jeg gør, fordi jeg er”.

 

6. Luftens Helte, ’He Lives In You’
Det 19-mand store Disney coverband har netop indspillet et cover af sangen, ’He Lives In You’. Hver for sig. ”Have Faith” synger de, og spreder en masse glæde på Facebook, hvor nummeret er blevet delt.

Hvad skal lytteren være særligt opmærksom på?
Læg mærke livsglæden og særligt ordene “Have Faith”. Dét er budskabet i vores video, som vi udgav for lidt over tre uger siden på et tidspunkt, hvor vi både som borgere og musikere havde svært ved at se lyset for enden af coronatunnelen, men valgte at trodse pessimismen og være optimistiske i stedet. Som det ses i videoen, kan vi jo slet ikke holde smilene tilbage!

Hvordan kan I selv eller andre bruge udgivelsen i disse tider?
Udgivelsen er både vores “øver” og måde at dyrke vores fællesskab på, da vi ikke kan mødes og lære nye ting lige nu – de to numre, vi har udgivet indtil videre, har vi aldrig optrådt med “i virkeligheden”. Derudover føler vi også, at vi har fundet vores rolle som band i den her tid, og den rolle går ud på at sprede livsglæde #sammenhverforsig. Og den taknemmelighed og glæde, der er strømmet mod os, har kun motiveret os yderligere.”

Relaterede artikler