Det tilfældige frirum

Salka

Den aarhusianske duo Salka spiller ikke efter nogen regler. De har skabt deres eget univers, hvori de udfolder sig præcis som de har lyst til. Det startede i øvelokalet. Nu er de netop aktuelle med deres atmosfæriske single THINGS.

Af Nina Bogicevic

Omgivet af dyner og puder, begynder snakken med Sara Mouritzen på en seng. Hun har den gyldne formiddagssol i ryggen, da hun begynder at fortælle om sin hidtil rejse. Hun startede med at spille trommer som attenårig, hvor hun jammede med sin mor og hendes kammerat i det kollektiv Sara Mouritzen er vokset op i. 

 

Siden da har Sara Mouritzen spillet med i en bred vifte af genrer. Hun har udforsket alt fra free-jazz, til at spille for projekter som Kara Moon og sangskriveren Gurli Octavia.

 

Dét at spille for andre har været fedt, men nu har Sara Mouritzen kastet sig ud i sit eget projekt Salka, sammen med Merlyn Perez-Silva, fortæller hun. Det hele startede tilfældigt. Sara Mouritzen så Merlyn Perez-Silva opføre hans soloprojekt, hvorefter Sara Mouritzen tog fat i ham. De mødtes senere i øvelokalet, hvor Salka opstod. Det skulle vise sig at projektet har taget form efter tilfældigheden. For projektets grundfilosofi er, at der ikke er nogen regler eller en korrekt måde at gøre tingene på.

 

Men det nye projekt, har ligeledes kastet Sara Mouritzen ud i et nyt instrument. Foruden at Sara Mouritzen spiller trommer i duoen, så pryder hendes nordiske vokal ligeledes musikken i Salka.

 

– Det er nyt for mig at jeg skal være forsanger udadtil, og at jeg både skal spille trommer og at jeg synger. Jeg har spillet meget for folk og afviklet deres idéer. Det er anderledes at være i et projekt, hvor vi bygger numrene op sammen, fortæller en reflekterende Sara Mouritzen.

Lige børn kreerer bedst

 

Salka er et projekt hvori at Sara Mouritzen og Merlyn Perez-Silva bestemmer lige meget. Der er ikke én af dem, som har lederrollen. De skaber alt deres musik sammen og på lige vilkår. De frie rammer samt deres fælles idé om at der ingen regler er, har båret frugt og skubbet gang i en positiv udvikling.

 

– Det er første gang jeg har siddet i øvelokalet, hvor Merlyn spillede guitar og jeg bare sang. Det er noget jeg aldrig har turde før. Det er også første gang jeg skriver på engelsk, fortæller Sara Mouritzen men et ydmygt smil på læberne.

 

Salka er frirum hvor alt er tilladt, og alt det som duoen ikke kan gøre andre steder, skal de gøre dér, fortæller Sara Mouritzen. 

 

– Der er ikke nogen, der skal blande sig. Vi vil rigtig gerne have feedback, men vi gør hvad vi har lyst til, fortæller Sara Mouritzen.

 

Det forekommer at Sara Mouritzen føler sig rigtig godt tilpas i projektet, når hun fortæller om Salka og dét samarbejde hende og Merlyn Perez-Silva har indgået. Det er ligeledes et projekt hvori de løfter hinanden.

 

– Det er som om, at der hvor vi hver især har en svaghed, har den anden en styrke. Så det gør slet ikke noget, men det gør også at vi altid er fuldstændigt lige, slår Sara Mouritzen fast.

 

Et lys i en mørk æra

 

– Vi er i en meget mørk elektronisk æra lige nu. Vores lyd er meget international, men med en nordisk vibe fra min vokal, forklarer Sara Mouritzen.

 

Salka er præget af det eksperimenterende, som både rummer en let og luftig pop-del, men også kan gå i en eksperimentel og mere abstrakt elektronisk retning. Salka har netop haft premiere på deres første single THINGS, som byder på en drømmende og atmosfærisk lyd.

 

 

Live-mæssigt byder Salka ligeledes på eksperimenterende og enestående oplevelser. De spiller uden backing track, for at skabe et format hvor musikken kan opleves på en anden måde end den indspillede version. Salka vil ikke begrænses af at skulle spille op af en fast lyd, men ønsker en live oplevelse med mere, hvor tempoet godt kan svinge.

 

– Vi vil gerne bevare dét vi har fra øvelokalet. Det er en ret stor udfordring lige nu, men vi tager den op og leger med det, fortæller Sara Mouritzen.

 

På scenen inviterer Salka til trommesoloer og improvisationer. Duoen har et ønske om at invitere folk med ind i deres univers, hvor frihed er det, der vejer tungest.

Relaterede artikler