”Man behøver ikke at kunne lide det hele”

Terakaft betager publikum med ”desert blues” fra de mellemøstlige ørkenegne på Roots&Hybrid 2018. Foto: Mikkel Sonne Friis

SPOT-festival sparker festivalsæsonen i gang den første weekend i maj. For tredje år i træk er minifestivalen Roots&Hybrid en del af programmet. I år er det med et hidtil uset internationalt line-up krydret med nyere lokale artister og et glædeligt gensyn. Vi har taget en snak med Evrim Citirikkaya og Thomas Beyer, to af foreningens fem projektledere, om årets program og samarbejdet med SPOT.

Af Mikkel Sonne Friis

Skej ud til pulserende cumbia-rytmer fra argentinsk techno-shaman. Bliv inspireret af afrikanske ekvilibrister med koraens 21 strenge eller etiopisk jazz. Drøm dig væk til nordic folk eller søsæt ørerne på opdagelsesrejse med Thai Funk eller Sham Step!

Når de engagerede folk bag det turkise telt endnu en gang slår dørene op til Rå Hal på Godsbanen, kan du få det hele med… og meget meget mere! Om du er til det ene eller andet, kan du være sikker på at få udfordret og udvidet dit musikalske verdensbillede, når Roots&Hybrid Festival 2019 løber af stablen.

Under SPOT-ugen præsenterer minifestivallen et bredt og internationalt udsnit af artister, der dyrker folkelige rødder fra hele verden og møder dem med nyere musikalske udtryk og tendenser. Roots&Hybrid har lagt i kakkelovnen til 3 dage med fuld fart, farver og folkestemning.

Slagkraftigt program blander genreposen

Programmet breder sig ud over mere etablerede genrer som folk, jazz, cumbia og afrobeat, men giver også scenetid til hybridgenrer som alle bevæger sig i spændingsfelterne mellem alt fra syrerock, discofunk og technodance. Som hovednavne i år kan blandt andet høres palæstinensiske 47 Soul, Dengue Dengue Dengue fra Peru og Yin Yin fra Holland.

Fællesnævneren for dem alle er det selvfabrikerede label Roots&Hybrid, hvis eksistensgrundlag er at give luft til mangeartede folkehybrider og musikalske udtryk, der alt for ofte blot henkastes under prædikatet world. Det er netop fokus på adspredelsen og forskellighederne i den (for nogle) ’anderledes’ musik, som dyrkes af arrangørerne bag Roots&Hybrid Festival.

– Målet er ikke, at publikum skal komme til alle vores koncerter. Målet er, at de får mulighed for at sætte sig ind i, hvad den her genre kan. Tør at udfordre sig selv ved at tage ud og høre forskellige mennesker præsentere den. Man må gerne have præferencer inden for den, man behøver ikke at kunne lide det hele, udtaler Evrim, som ser frem til endnu engang at udfordre festivalens gæster med spændende og ny musik fra hele verden.

Afro-carribean space disco og asiatisk islæt

Med et bredt internationalt line-up afspejler den atypiske folkefestival i år den voksende udenlandske interesse for det arbejde, som foreningen det turkise telt har lavet igennem 10 år. Det har betydet en lang række henvendelser fra udenlandske artister, som har prioriteret festivallen som turnestop. På foreningens kontor på Sydhavnen glæder man sig særligt til at præsentere hollandske Yin Yin, der med særpræget Thai-Funk begejstrede fra første lyt.

– Vi fik fremsendt et soundcloud link, og vi blev bare fuldstændig hooked. Hvis du lige giver det to-tre minutter, så er du bare på. Det er bare lyden af sommer og forår, det er virkelig fedt, lyder meldingen om nummeret Dis kô Dis kô.

– Den asiatiske inspiration er så tydelig, og den er ikke noget, vi har haft meget af før. Det bliver fedt at prøve at præsentere det! Selvom vi slår os op på at være blandt de skarpeste på dette musikalske område, så er der stadig mange andre stilarter og muligheder, vi kan dykke ned i, forklarer Thomas.

Inden Yin Yin optræder fredag 22.30, lægger Roots&Hybrid hårdt fra land torsdag med et program, der byder på både Cumbia fra den argentinske ”techno-shaman” El Remolón og noget så frodigt som afro-carribean spacedisco fra det farverige og flamboyante Mauskovic Dance Band.

Her også blevet plads til 47 soul fra Palæstina, der ifølge Thomas og Evrim er noget helt unikt.

– De er musikrevolutionærer og pionerer inden for en genrebetegnelse, de har kaldt Sham-step. Det er det her elektronisk arabiske dabke blandet med forskellige sprog og musikalske udtryk som rap, som vi heller ikke har haft meget af. Jeg kan høre en mere poppet lyd, end vi måske har haft før, og det er jeg spændt på at se, hvordan det bliver modtaget, spekulerer Evrim.

De to lokale acts Bad Birthday (øverst) og Abekejser gav hver deres bud på musikalske udskejelser på det tæppebelagte scenegulv på Roots&Hybrid 2018. Foto: Mikkel Sonne Friis

De lokale navne

Selvom de internationalt anerkendte artister fylder godt i programmet, er de lokale folkehybrider stadig vigtige at præsentere for festivalen. I år kan man blandt andet opleve Nanna Bech, new nordic singer-songwriting og strygerensemblet Who Killed Bambi som deltager i det tilbagevende mash-up koncertprojekt Reflections i samarbejde med Días Nordicos.

Her sættes nogle af de optrædende artister sammen i et øvelokale, med formålet at komponere helt ny musik til at optræde med på festivallen uden på forhånd at have mødt hinanden. I år er det foruden danske Mette Dahl (Who Killed Bambi), den gambiske kora-spiller Dawda Jobarteh og den argentinske guitarist Lucio Mantel, der sammen skal eksekvere den noget specielle opgave.

– Vi kører lidt et strengetema og glæder vi os rigtig meget til at se, hvad de finder ud af. Vi har strenge fra norden, violiner, cello, bratsch, vi har koraen fra Afrika, og så har vi guitaren fra Sydamerika, forklarer Evrim.

– De har så to-tre dage inden, hvor de øver et sæt på 40-45 minutter. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, men vi synes strengekombinationen, den bliver rigtig fed!

Lokal Roskilde-debutant og et gyngende gensyn

Efter de mange strenge har runget mellem Rå Hals betonbeklædning, fortsætter tordagsprogrammet med etiopisk jazz fra belgiske Black Flower. Herefter kan man opleve den lokale supergruppe Ipek Yolu, der kun for ganske nylig har set dagens lys. Alligevel får de scenetid på dette års Roskilde Festival og gruppen har et ganske særligt forhold til Roots&Hybrid, som Evrim og Thomas uddyber.

Lyt til Black Flower på Spotify.

– Sidste år lavede vi en jamsession som opvarmning til festivalen med Kenneth og Lasse fra Junglelyd og Orhan fra Hudna i Plantecafeen, og det blev til et band (Ipek Yolu, red.), som så både er på programmet i år og også skal spille på Roskilde. Det er vi sindssygt stolte over, siger Evrim.

– Det var ikke intentionen, at de skulle blive til et band, men at give dem nogle rammer til at kunne eksperimentere i. Det er noget af det, vi gerne vil blive ved med. I Århus er der virkelig mange talentfulde musikere, men miljøet for den her musik har nok haft det svært. Det vil vi gøre bedre og tage ansvar for.

Torsdag byder også på en gammel kending, som i start 2010’erne blev et prominent navn på den danske folkehybridscene, men de seneste år kun har leveret ganske få koncerter. Derfor kan man forvente nostalgisk stemning i Rå Hal, når Analogik træder på scenen med deres syrede dansable blandingsprodukt, der spænder fra jysk kongo til etiopisk funk og electronic.

R&H bygger og brygger på stærke samarbejder

Som en del af SPOT-festival samarbejder R&H med arrangørerne fra ROSA, men har også et unikt samarbejde med genreorganisationen Tempi, der voksede ud af den tidligere genreorganisation World Music Denmark. I baglandet hos Roots&Hybrid er man glade for at have begge organisationer i ryggen og de muligheder, som de hver især fører med sig.

– Tempi deler den samme vision om at få spredt den her musik ud til så mange som overhovedet muligt. ROSA har en ekstremt god platform at få det ud på, både i forhold til publikum og i forhold til branche, forklarer Evrim om de centrale samarbejdspartnere.

– Der er en fælles ambition for os alle om at åbne folks øjne for ny musik i det hele taget, og der kan SPOT se en mening i, at vi løfter et musikalsk område, som vi har rigtig mange års erfaring i at gøre rigtig godt, uddyber Thomas.

Som et nyt og unikt tiltag giver festivallen også mulighed for at væde ganen med en øllen Turkis Bryg SOUR, en berliner weisse (også kendt som sour beer) brygget særligt til lejligheden i samarbejde med lokale ÖL&ØL.

Hele programmet for Roots&Hybrid kan du se nedenfor, og øvrig information kan findes på det turkise telts hjemmeside og facebookside.

Foto: Roots&Hybrid