Radar i en coronatid: Vi støtter stadig den smalle musik

07/05/2020 Mads Degn Gregersen

The Minds of 99 - Radar, Aarhus Photo: Hasan Jensen / Homage Photography

“For mig er det ekstremt vigtigt af Gaffa-Prisen skiller sig ud og ikke præsenterer alt det, alle de andre gør” – Sidsel Thomassen (chefredaktør) skrives i overskrift 4

Når spillestedet Radar i den kommende tid laver coronaarrangementer, er det ikke for at skaffe penge til at betale egne regninger. Så er det for at aflønne musikere, som i mange tilfælde er mere ilde stedt end landets spillesteder.

Det fortæller spillestedsleder Mia Fuglsang Holm til Aarhus Echo.

– Vi har en pligt til at holde i gang i hjulene for de små vækstlag i dansk musik, også selvom vi holder lukket. Her i maj og juni laver vi derfor nogle coronainitiativer, som skal gøre det muligt for lokale musikere at få et honorar, siger hun.

Præcis hvad initiativerne går ud på, vil hun ikke løfte sløret for. Fordi de er “knaldgode,” og fordi det endnu er usikkert, hvad de kan få lov til at myndighederne.

– For os er det en ren udgift. Men vi gør det gerne, fordi vi har nogle forpligtelser, vi gerne vil leve op til, siger hun.

Driften er sikret

Når Radar kan tillade sig at sætte penge til, skyldes det, at spillestedet er godt stillet overfor coronanedlukningens følger. Det kommer af, at kun en lille del af spillestedets udgifter betales af egne indtægter. Dermed er de mindre afhængige af at tjene penge gennem billet- og barsalg, som coronakrisen har sat en effektiv stopper for.

– Vores redningskrans er, at vi er et nicheområde inden for musikken. Vi spiller mange nye og skæve artister, og det er ikke tit, at vi har udsolgte koncerter. Derudover kommer en stor del af vores økonomi fra tilskud. Dermed kan vi stadig betale driftsomkostninger, selvom vi ikke holder koncerter, siger Mia Fuglsang Holm.

Dog kommer krisen ikke uden konsekvenser. Mia Fuglsang Holm spår, at den dårligere økonomi kan komme til at betyde, at koncerterne i tiden efter lukningen vil være mere sikre og mindre udfordrende.

– Vi er ikke ved at knække halsen, men den dårlige økonomi kommer til at smitte af på kreativiteten. Hos Radar tager vi mange chancer, når vi lægger vores program, men hvis vi mangler penge, kan jeg være nødt til at booke nogle mere sikre navne i det første stykke tid. Det er jeg bange for, hun.

Musikken vender tilbage

Selvom krisen lægger pres på både Radar og det danske musikliv, forstår Mia Fuglsang Holm nødvendigheden af nedlukningen. Også selvom den kan vise sig at være blive langvarig. Særligt fordi spillesteder bliver vurderet til at have en høj risiko for at sprede smitte.

– Vi håber selvfølgeligt på, at vi får lov til at åbne snart. Men det skal heller ikke være en utryg oplevelse for musikere, publikummer eller frivillige at gå til koncert. Det er koncertoplevelsernes styrke, at man kan stå tæt, danse og købe fadøl. Det kan hurtigt føles forkert, hvis de hænder, der langer fadøl over disken, har handsker på. Så hellere strække den lidt længere, så vi passer på hinanden og gør det ordentligt. Musikken skal nok vende tilbage, siger hun.

Relaterede artikler