Q&A med NorthSides talsmand: ”Vi har ikke forsøgt at matche sidste års program”

North Side
foto: Martin Bak Larsen

Aarhus Echo interviewede NorthSides talsmand og medbooker John Fogde få dage før NorthSide 2018. Det blev til en snak om fremtidens visioner, fortidens udgangspunkt og årets festival.

Af Mads Gregersen

Hvordan vil du beskrive årets musikprogram?

– Det er uden tvivl det mest eklektiske program, vi nogensinde har præsenteret. Der er mere hiphop/urban-musik end tidligere, og så er Body Count nok det hårdeste navn, vi har haft på en NorthSide-plakat. Thundercat repræsenterer den moderne jazz, og så er der en flok store, brede danske navne, der bør kunne samle hele pladsen i fællessang. Der er en masse nye navne, der kommer til at overraske folk som Mashrou Leila og Gang of Youths, og så har vi mange store navne, der ikke bare ser imponerende ud på plakaten, men som vi forventer kommer til at give gæsterne valuta for pengene. Så vi synes, det er en imponerende samling navne, der både har mainstream-appel, men som også kan give selv de mest hardcore musikfans nye oplevelser.

NorthSide startede i 2010 som en endagsfestival med fem bands på plakaten. Er visionerne for musikken anderledes end ved festivalens start?

– Det er de faktisk ikke. Målet har fra begyndelsen været at trække internationale topnavne til Aarhus, og det er vi heldigvis lykkedes med hvert år siden 2011. Vi vil naturligvis også gerne have nye og overraskende navne på plakaten, og vi tror helt klart også på at finde en stribe spændende danske navne, der kan gøre sig i det primært internationale program. Ønskelisten har ændret sig med årene, og vi kigger måske lidt bredere, end vi har gjort tidligere. Men den overordnede vision er den samme.

Hvordan ser I NorthSide i fremtiden?

– NorthSide kommer til at eksistere i sin nuværende form til og med 2020. Derefter rykker vi festivalen til Eskelund, og det giver en mulighed for at gentænke NorthSide. Så der kommer helt sikkert til at ske en stribe ændringer til den tid. Men hvad, de bliver, er for tidligt at sige endnu.

I 2017 havde I højere omsætning end de to foregående år. Hvorfor vælger I alligevel at ændre setuppet i år ved blandt andet at sætte færre billetter til salg og bruge færre penge på musik?

– Formen med de 35.000 gæster er den mest optimale for os, og der har vi vurderet, at vi kunne sammensætte et program til dem med et musikbudget, der matchede årene op til 2017. Ændringen af kapaciteten er naturligvis også en direkte reaktion på den kritik, der kom efter sidste års festival.

Sidste år nævnte du i et interview med Soundvenue, at I satte barren højt ved at booke store og dyre hovednavne som Frank Ocean og Radiohead. Du kaldte det ”farligt” i forhold til 2018 og 2019. Synes du, at årets program matcher sidste års?

– Vi har bevidst ikke forsøgt at matche sidste år, men er i stedet gået tilbage til de gamle dyder, der gjorde NorthSide til en stor og populær festival. Det vil sige, at dette års plakat minder mere om 2013 og 2014, hvor der ikke var ret langt i størrelse på navnene i de tre lag på plakaten. Det giver en homogen plakat, og det er vi bevidst gået efter i år med den tilføjelse, at den samtidig skulle være mere eklektisk end tidligere.

Hvad skal du selv se i år?

– Jeg får typisk ikke set noget som helst i løbet af dagen, men er der tid om aftenen vil jeg frygtelig gerne se Liam Gallagher, Beck, The War on Drugs, A Perfect Circle, Queens of the Stone Age og Father John Misty.

I 2017 regnede det en del under festivalen. Nogle gæster kritiserede jer for at være for sene til at sprede bøgeflis og aflede vandmasserne. Har I taget kritikken til efterretning?

– Den enorme mængde regn, der faldt sidste år havde en enorm effekt på festivalen, og vi har naturligvis lyttet til den kritik, der kom både under og efter festivalen. Vi gjorde alt, vi overhovedet kunne for at få afviklet festivalen på bedst mulig vis, og vi er for eksempel meget glade for, at det vanvittigt dårlige vejr ikke resulterede i aflyste koncerter.

– Men selvom vi følte, at vi gjorde alt, vi kunne undervejs, så blev den holdning ikke delt af alle gæster, og det har fået nogle helt konkrete konsekvenser i år. Derfor vil man på pladsen i år kunne se en række grusstier, der skal sikre, at de mest trafikerede områder kan klare et eventuelt regnskyl. Der er også lagt flere dræn ind, og vi har et endnu større beredskab klar i år end tidligere. Så skulle vejrudsigten ændre sig fra det lovede solskin, så er vi meget bedre stillede end sidste år.

Relaterede artikler