Nyt østjysk pladeselskab – når sort ikke er mørkt nok

Strange-Aeons-Records
Foto Credit: Camilla Nicollet

Strange Aeons Records er et nyudsprunget uafhængigt pladeselskab huserende i Aarhus med fokus på black metal. Strange Aeons Records blev lanceret i juli 2018 af to ildsjæle inden for vinyl, samleri og det mørke metal, Andreas Trillingsgaard og Quentin Nicollet.

Af Kasper Behrendt

Strange Aeons Records fokuserer primært på at udgive black metal på vinyl, men selskabet har i sinde at udvide sine udgivelser til andre musikalske genrer såsom ambient, industrial, death metal med mere.

Selskabets første udgivelse er en vinylversion af det andet album fra den polske black metal band Occultum, “In Nomine Rex Inferni”, som oprindeligt blev udgivet på CD af Old Temple. Occultum er fra byen Toruñ og startede under navnet Amarok (2003-2015), før bandet foretog navneskift til Occultum. Bandet lyriske tema er ganske enkelt satanisme, og det er dét.

Aarhus Echo samler de to grundlæggere til en snak om vinyl, metal og samlergenet.

Strange Aeons Records blev lanceret i sommeren 2018. Hvordan startede I pladeselskabet? Har det været nogle I har snakket og drømt om længe at starte op?

Quentin: – Det er noget, som jeg personligt havde overvejet i lang tid, uden at det blev til noget konkret. Ved en julefrokost sidste år, aftalte Andreas og jeg, at vi ville starte noget op sammen. Vi har kendt hinanden i mange år og har de samme musikalske rødder. Vi er næsten altid enige om, hvad vi betragter som god musik. Den alliance var helt oplagt!

Kan I fortælle om jeres valg af jeres første udgivelse – hvem er Occultum? Hvad gav udslag i, at I vil udgive deres andet album, “In Nomine Rex Inferni”, som jeres første udgivelse?

Quentin: – Occultum er et polsk Black Metal band. De har eksisteret i flere år under navnet Amarok og valgte vist at skifte til Occultum for et par år tilbage. Med navneskiftet, kom der også et musikalsk optrin. Da vi hørte den første teaser for deres (dengang) kommende anden plade “In Nomine Rex Inferni”, blev vi helt solgt og valgte og kontakte dem for at udgive den på vinyl.

Læs også: Jysk arrigskab invaderer helvede i København

Andreas: – Vi sendte mange mulige kandidater frem og tilbage til hinanden og lyttede til meget forskelligt. Da jeg hørte Occultum første gang, følte jeg, at vi havde fat i noget unikt. Jeg syntes ikke, de havde fået den opmærksomhed, de fortjente. Der var vi meget enige om, at var det rigtige album at udgive.

Til de nysgerrige og måske knap så vinylkyndige, kan I give en beskrive af, hvordan en vinyl produceres? Hvor får I trykt jeres, og hvor mange eksemplarer udgives Occultum – “In Nomine Rex Inferni” i?

Quentin: – Occultums plade blev udgivet i 300 eksemplarer. Vi får dem trykt i Polen hos Monotype. Kvaliteten og servicen er i top, og produktionstiden er kortere end hos de store som GZ. Processen foregår i flere etaper. Først skal musikken og coveret være på plads, og der er det vigtigt at lave en master, som virker på vinyl. Det hele sendes så til trykkeriet, der laver nogle “test pressings”, som pladeselskabet og bandet kan godkende eller afvise, inden produktionen går i gang. Det bliver virkelig kælet for detaljerne, og det er klart en del af charmen ved at udgive vinyl.

Det er ikke nogen hemmelighed, at I selv er store vinyl-freaks. Hvornår startede I selv at samle vinyl?

Andreas: – Al den tid, jeg har interesseret mig for musik, har jeg haft vinylplader, i starten havde jeg flest CD’er og få LP’er, men med tiden voksede min interesse for LP’er, og jeg begyndte at samle mere seriøst for 10 år siden.

Quentin: – Jeg har altid haft lidt vinyl i samlingen men har længe gået meget mere op i bånd og CD. Det er først omkring 2006, at jeg skruede lige så stille op på vinylfronten.

Occultum – “The New Har-Magedon”

Hvilken musik er I selv vokset op med, og kan I selv huske jeres første vinyl i jeres egne samlinger?

Quentin: – Som ung gut var jeg helt fascineret af Michael Jackson. Men da jeg blev 11 opdagede hard rock og heavy med Guns N’ Roses, Aerosmith og Iron Maiden. Et par år senere blev jeg introduceret til Sepultura’s “Arise” og Massacra’s “Sign of the Decline”. Det var starten af min passiv for ekstrem Metal og alternativ musik. Min første LP købte jeg for mine egne lommepenge da jeg var 8-9 år: Michael Jackson’s “Off the Wall”, og jeg skal love for den fik lov at køre til den blev slidt op!

Andreas: – Jeg er vokset op med 70’er rock og min mor introducerede mig for Black Sabbath og Deep Purple. Omkring 12 års-alderen blev jeg optaget af metal musik primært black metal, men min første vinyl var “Paranoid” med Black Sabbat, som jeg tyvstjal fra min mors pladesamling.

Hvad er efter jeres mening det fede i at lytte til og have en vinyl i hånden fremfor den mere håndterbare cd?

Andreas: – Det er lidt cliché-agtigt, men selve ceremonien i at sætte nålen på, have det store cover i hånden og høre den specielle lyd giver et større helhedsindtryk af musikken. Men det vigtigste for mig er det at samle og forholde mig til hvert enkelt album, som skal være i min samling.

Quentin: – Det store lækre cover er nok det mest åbenlyse. Lyden er også svær at hamle op med. Men udover det, så føles det at høre vinyl lidt som en slags ritual, hvori man udviser sin fulde respekt til musikken. Det kan måske sammenlignes med den japanske te-ceremoni. Det gør det hele lidt mere meningsfyldt, mindre flygtigt. Den følelse er svær at genskabe med andre medier.

Har I nogle andre bands/albums i sigte, som I ønsker at udgive på vinyl? Er der noget i støbeskeen på nuværende tidspunkt?

Quentin: – Der er mere på vej, men vi kan ikke fortælle mere endnu. Hold øje med vores Facebook side.

Hvad vil være drømmeudgivelsen for jer være at udgive, hvis i kunne vælge? Vil I primært udgive helt nye albums på vinyl, eller kunne I også forestille jer udgive nye optryk af tidligere udgivne albums?

Andreas: – For mig ville drømmeudgivelsen nok være de to første Satyricon albums. Det er plader, som betyder meget for mig og de er kun udkommet i begrænset oplag, midt i 90’erne, i dag er de ubeskriveligt svære at få fat på.

Quentin: – Vi er interesseret i at udgive nye albums og gamle klassikere, som aldrig er kommet ud på vinyl. Jeg ved ikke om man kan snakke om “drømmeudgivelser”, men jeg kunne rigtig godt tænke mig at udgive Octinomo’s “Welcome to My Planet” og græske Fiendish Nymph’s bagkatalog på vinyl.

Hvis der skulle være nogle bands derude inden for de genrer, som I opererer med, som ønsker at udgive deres album på vinyl igennem jer, hvad skal man så gøre for at komme i betragtning?

Andreas: – Alle er velkomne at sende os links til deres materiale, og hvis det slår benene væk under os, så kommer man selvfølgelig i betragtning for en udgivelse. Vi er primært et Black Metal label, men er også åbne for andre genrer, hvis musikken falder i vores smag.

Quentin: Bands kan kontakte os på summon@strangeaeonsrecords.com eller via vores Facebook side facebook.com/strangeaeonsrecords. Det nemmeste er et link til at streame bandets musik, eller en CD. Det er også en god idé at vedlægge bandets pressekit eller lidt baggrundsinfo.

Occultum – “Black Art of Necromancy”

Besøg Strange Aeons Records’ hjemmeside på www.strangeaeonsrecords.com.

Relaterede artikler