Tilbageblik: Ni år på NorthSide – Supergæsten Rune fortæller

NorthSide
Rune ses i midten af billedet med skæg

Supergæsten Rune har besøgt NorthSide Festival siden debuten i 2010. I den nyetablerede brætspilscafe beretter han for Aarhus Echo om gamle dage, musikprofiler og det nye NorthSide.

Af Mikkel Sonne Friis og Nina Bogicevic

Det lange brune hår er holdt tilbage af et farverigt stykke stof bundet om hovedet i bedste Rambo stil. Fuldskægget indrammer et imødekommende sommersmil, selvom lørdag på NorthSide er præget af et anderledes omskifteligt vejr end de foregående dages solparade.

Læs Også: Q&A med NorthSide’s talsmand: “Vi har ikke forsøgt at matche sidste års program

– Det er sjældent vejret er så godt som i år. Jeg tror kun, jeg kan huske 2011, ellers har der været regn alle år. Mange tror at Roskilde er den vådeste festival, men det er den ikke.

På trods af de foregående dages bragende solskin kiggede regnen da ganske rigtigt også forbi Ådalen for en kort bemærkning. Med Deerhunter og CV Jørgensen som soniske bagtæpper, reflekterer Rune over 9 år på Northside.

N.E.R.D. overraskede rockfætteren!

Årets udvalg af koncerter har centreret omkring rockmusikken i forskellige afarter herunder Queens of The Stone Age, The National og Beck. Arrangørerne har dog også fundet plads til navne fra popmusikkens øvrige forgreninger, og som altid er både genrer som hip-hop, electro-pop og folk også repræsenteret med navne som Tyler the Creator, Soleima og CV Jørgensen.

Mellem brætspil og frokostserveringer og med ryggen til den altid tilstedeværende kø til den lille lade med Njord Gin fremhæver Rune nogle af de koncerter, han indtil nu har nået at overvære i det tætpakkede program.

– Jeg har set Mike D, Future Islands, War on Drugs, A perfect Circle, Queens of the Stone Age og N.E.R.D

NorthSide
Rune sidder med det gule pandebånd med udsigt til en fyldt festivalplads

Rune er en rockfætter, men N.E.R.D overraskede alligevel Rune med en god stemning og energi med en rocket føling. Et band, der også gjorde et stort indtryk, var A Perfect Circle.

Han har haft fornøjelsen af at opleve forsanger Maynard James Keenan både som en del af Puscifer i 2016 og A Perfect Circle i år. Rune har dog svært ved at udpege en yndling blandt de to bands.

– Puscifer’s wrestling setup i 2016 var fedt og anderledes, det gav et ekstra touch at sætte et sceneri til at understøtte en koncert. De har hver deres måde at optræde på, som begge er fantastisk.

Modsat Queens Of The Stone Age udviste A perfect circle et mere konformt og ensformigt udtryk. Ved Queens Of The Stone Age koncerten var publikum helt oppe at køre, og Josh Homme kastede sin til tider arrogante energi ud til tilskuerne som festede med. Ifølge Rune har A Perfect Circle et særligt atmosfærisk udtryk.

– A Perfect Circle er meget stemningsbetonet og anderledes, for musikken peaker aldrig. Det bevæger sig hele tiden i grænselande og lander som en uforløst bombe af energi. A Perfect Circle er derfor et specielt rock band. De har et særligt publikum, som er tro mod konceptet.

Maynard James Keenan er kendt blandt fans for ikke at ville være i centrum for festen. Det afspejles i sceneopsætningen i både Puscifer og A Perfect Circle, hvor Maynard James Keenan står placeret bagerst på scenen. Som Rune bemærker, tyder alt dog ikke helt på, at Maynard James Keenan ikke bryder sig om opmærksomheden.

– Maynard James Keenan siger, at han slet ikke er vild med opmærksomhed. Men alligevel tropper han op i et rødt jakkesæt.

Rockprofil og flere scener

Det var igennem hans daværende roommate Sune, at Rune i 2010 blev opmærksom på den dengang noget mindre NorthSide Festival. På den støvede plads ved Tangkrogen løb festivalen af stablen for første gang som et endagsevent. Her var dansk rock og fodbold på programmet.

Læs også: Father John Misty: “Nu skal i drikke øl”

–  Aarhus har manglet sådan en festival. Der er mange af de små provinsbyer, som har en festival, så det var på tide at Aarhus fik en tilsvarende. På den første festival var der Selvmord, Turboweekend, Veto, Nephew og Mew og så var der landskamp på storskærmen. Der regnede det også!

I 2011 rykkede festivalen til den nuværende placering i Ådalen, og har vokset sig til en af mastodont-festivalerne i Danmark. Flere navne og løbende flere scener. En udvikling der deler vandene for Rune.

– Noget af det rigtig fede i starten var, at man kunne nå at høre det hele. Der kunne man bare gå fra den ene til den anden scene. Hvis man ikke gad at gå, kunne man sidde midt i det hele og stadigvæk høre det hele. Det kunne jeg godt li’. Det kan man ikke helt nu.

Rune udtrykker samtidig en vis skepsis overfor antallet af gæster på pladsen, som mange andre besøgende de seneste år også har gjort det.

– I sin tid var det til at sidde ned og komme op og få mad og drikke. Efter de har sat flere og flere billetter til salg er her mere trængt. Det har mange bemærket, og NorthSide burde lytte til deres gæsters udtalelser om dette, da mange oplever, at pladsen er for tætpakket.

Rune glæder sig dog over, at festivalen ligesom på Tangkrogen har fundet plads inde ved byen, da mange af festivalens gæster let kan hoppe på cyklen frem og tilbage, når de er mætte på koncerter og økologisk bajer.

Frygten for Grøn Koncert

Til næste år kan både Rune og Northside Festival sætte en 10-års nål i hatten. Selvom partnerskabet mellem de to indtil videre har været glædeligt, lufter Rune et par bekymringer om NorthSides fremtid.

– NorthSide har bevæget sig mere væk fra, hvor den startede. I starten var det en indie rock festival med navne som Editors og Interpol. Nu er det Nik og Jay, som skal lukke festivalen ned.

Efter en ny forsyning økologisk humledrik fortsætter oplistningen af artister som adskiller sig fra Northsides rockprofil.

– Thomas Helmig og ‘Jeg har ikke sovet i et år’ eller hvad de hedder!

Vi gør Rune opmærksom på, at det er artisterne Kesi og Gilli, han omtaler. De to massestreamede popartister mødtes på Grøn Scene som et af de første acts på torsdagens program.

– Det, jeg frygter, er, at det bliver en forlænget Grøn koncert. Som de måske er ved at gøre det lidt til med Thomas Helmig og Nik & Jay. Det må være på grund af pengene. Det er det, som i sidste ende tæller i stedet for at være tro mod konceptet. Men jeg synes alligevel ikke helt, det er Grøn koncert, fordi det ikke er det samme publikum.

– Rocken skal være fokuspunkt på festivalen. Artister fra andre genrer er også velkomne, men der er det fedt at udnytte den lille scene, så de ikke dominerer, men at valgmuligheden er der, hvis man har lyst til det.

Trods forandringer og nye tiltag hvad angår musikprogrammet, er NorthSide stemningen fortsat den samme. Det sociale er nu også en større del af festivalen end tidligere, der eksempelvis har affødt den traditionsbundne NorthSide brunch, hvor venner mødes forinden og varmer op til festivalen.

– Man har samværet, man går sammen om at høre musikken. Tilbage i tiden var musikken første prioritet, skarpt efterfulgt af det sociale. Efter konceptændringen er det sociale mere i højsædet. Med det sagt, så er det bestemt ikke ligegyldigt, hvad de booker. Jeg håber, de holder sig til indierocken!

Relaterede artikler