NorthSide er ovre, men det er festivalsæsonen ikke

Northside festival scenen under koncert
foto: Morten Rygaard

Nik og Jay lukkede og slukkede lørdag Northside for denne gang, men der er rigeligt andet at glæde sig til året ud. Her får du overblikket over alle de kommende musikfestivaler i Aarhus, der byder på lidt og hvert.

Af Christian Bjerggaard Jørgensen

Det kan godt være, at SPOT og Northside er ovre for i år, men rundt om hjørnet venter en kavalkade af mindre festivaler, der holder Aarhus’ musikalske puls bankende sensommeren ud. Fra det brede og folkelige til det smalle og toneangivende, fra jazz, bas og avantgarde til rock, rap og internationale sværvægtere.

Aarhus Echo har støvsuget kalenderen og giver dig her det kronologiske overblik.

Frichstival ´18: 16. juni

Frichstival er en intim, non-profit endagsfestival, der afholdes i idylliske omgivelser langs Aarhus Å. Festivalen havde premiere sidste år, og det var en succes, som arrangørerne i år har sat sig for at toppe. Initiativet udspringer af musikmiljøet i en af garagerne ved Palæet og byder på koncerter det meste af dagen med interessante, upcoming navne og masser af fællesskabsstemning. Festivalen er donationsbaseret, så prisen for entré og øl er op til den enkelte! Oplev navne som Bad Birthday, EmmaDop og Bear With Me.

Se det fulde program her: https://www.facebook.com/events/1929312440702133/

Pan African Festival: 16. juni

Samme lørdag kan du også smutte forbi Botanisk Have og fejre et fælleskab omkring afrikansk musik fra både Danmark og udlandet. Der vil være DJ, tromme & dans og mad fra de forskellige afrikanske landes køkkener. Det er gratis, men festivalen samler ind til velgørenhedsprojekter i Afrika.

Oplev blandt andet: Angelina Akpovo & Yakawumbu band, African Foot Print International og Faratuben

 Se det fulde program her:https://www.facebook.com/events/144106662869043/?active_tab=discussion

Aarhus Volume Gadefestival: 30. juni

For tredje år i træk tænder Aarhus Volume op under Godsbanen. Gadefestivalen, der fulgte i kølvandet på Mejlgade for Mangfoldighed, tiltrak sidste år 20.000 mennesker til en kæmpe fest. For første gang kræves der i år entré, men de beskedne 80 kr. giver til gengæld mulighed for at opleve både musik, talks, sport og kunst. Festivalen er kendt som repræsentant for den urbane musikscene med elektronisk, pop, hiphop og R&B som de bærende genrer. Årets program tæller varme navne som Soleima, Emil Stabil, K-Phax, Jada, RoseGold og Artigeardit.

Læs også: Aarhus Volume vender byen på vrangen

Se det fulde program her: http://www.aarhusvolume.com

 Aarhus Jazz Festival: 14 – 21. juli

Siden 1989 har Aarhus Jazz Festival favnet alle jazzens genrer og kan i år fejre 30 års jubilæum. Mange kender måske mest festivalen for de folkelige teltkoncerter på Bispetorvet og Telefontorvet, men med hele 340 koncerter fordelt på over 30 scener over hele byen er der basis for en gedigen opdagelsesrejse ud i jazzens mange krinkelkroge. Programmet spænder i år fra internationale hovednavne som Burt Bacharach og Melody Gardot til spændende danske navne som Bremer/McCoy, Hess is More og Girls in Airports.

Se det fulde program her: http://jazzfest.dk

Grøn 2018: 21. juli

Ingen større introduktion påkrævet. Vanen tro rammer den grønne karavane Aarhus på sin rundtur i kongeriget, hvor store navne spiller penge ind til fordel for Muskelsvindfonden. Årets arrangement finder sted på Marienlystvej i Aarhus Nord med blandt andre verdensstjernen Lukas Graham, Suspekt og gendannede Aqua på plakaten. På den nye scene Ghettoblasteren kan man desuden høre upcoming navne som Iris Gold og Josefine Winding og Emma Acs.

Se det fulde program her: http://www.groenkoncert.dk/artister

Bas under Buen: 28. juli 2018

Festivalen med det måske mest præcise navn i feltet. Bas under buen byder på, ja, masser af basmusik i specielle rammer under Ringgadebroen. Det er hjemstedet for tung lyd og vægtløs stemning med genrer som garage, dubstep, grime, trap og drum & bass. Endagsfestivalen arrangeres af de erfarne bas-connaisseurs fra OHOI!, der i år præsenterer kunstnere som Lucy Love, Bwoy de Bhajan og Zookeepers. Festivalen er gratis.

Se det fulde program her: https://www.facebook.com/events/248071482435663/

Stella Polaris: 29. juli 2018

Den elektroniske endagsfestival Stella Polaris vender traditionen tro tilbage til Botanisk have i slutningen af juli. Forvent afslappet stemning, masser af elektroniske toner og generelt velbehag. Årets lineup er endnu ikke offentliggjort, men festivalen har siden undfangelsen i 1997 formået at præsentere navne som Moby, Trentemøller, Röyksopp, Lulu Rouge og Phlake. Festivalen er gratis.

Følg med her: http://www.stella-polaris.dk

Grim Fest: 3 – 4. august

Danmarks Grimmeste festival er en af de få på listen, der inkluderer mulighed for camping. Over fire dage (med to dages musik) i et charmerende skovområde ved Grimhøj Gård i Brabrand kan du i år slå dig løs til navne som Kellermensch, Veto, Uffe Lorenzen, Monti og Bersærk. Den intime festival, der er blevet afholdt siden 2004, blev sidste år nulstillet af arrangørerne for at vende tilbage til rødderne. De handler bl.a. om at ”skabe en følelse af nærvær og af at komme hjem til nogen, der har glædet sig til at have dig som gæst,” udtalte arrangører Aage Stokholm i et interview med finespind.dk. 2000 gæster lagde i 2017 vejen forbi Grim Fest.

Se det fulde program her: http://grimfest.dk

Aarhus Reggae Festival: 24 – 25. August

Aarhus Reggae Festival byder ifølge arrangørerne på det bedste af jamaicansk kultur, mad, kunst og musik. 2018 er fjerde installation af festivalen, der finder sted over to dage på spillestedet Voxhall og græsarealet udenfor. Det musikalske program er på trapperne, men forvent masser af reggae og dancehall.

Se det fulde program: https://fondenvoxhall.dk/koncerter/aarhus-reggae-festival-2018/

RECession Festival: Den 24. og 25. august

I 16 år har Recession Festival i forskellige afskygninger været fast inventar på den aarhusianske alternative scene. Fra at have spredt sig over store dele af Aarhus og inkluderes en gadefest i Vestergade har festivalen de senere år arbejdet med et mindre setup tilpasset de skiftende økonomiske omstændigheder. I 2017 antog Recession form som en todages-festival på Radar og Voxhall med navne som Trentemøller og First Hate. Årets festival finder atter sted i slutningen af august. Nærmere detaljer og de tre første navne offentliggøres ifølge arrangørerne senere på ugen.

 Læs også: RECession festival: Alternativ festival i mange former

Følg med her: www.recession.dk

Aarhus Festuge: 31. august – 9. september

Sensommer i Aarhus er er uløseligt forbundet med Festugen; en institution i aarhusiansk kulturliv, der trods syrlige røsters udsagn er meget mere end øltelt og byfest. Festivalen, der er blandt Nordens største kulturfestivaler, har fundet sted siden 1965 og fylder smilets by med byrumsinstallationer, teater- og danseforestillinger, koncerter, kunstoplevelser og andre events. De senere år er der skruet op for det alternative musikalske islæt med undergrundsfestivaler som det turkise telt, Ujazz og Understrøm (se nedenfor), men det øvrige program er bestemt også værd at tjekke for guldkorn. Fx spillede de skotske støjrockere fra Mogwai i 2016 en eksklusiv koncert i rådhushallen.

Følg med på: https://aarhusfestuge.dk/da/

Det turkise telt: 31. august – 9. september

Det turkise telt er efterhånden en institution under festugen, der altid udfordrer publikum til at prøve nye musikoplevelser af indenfor roots&hybrid genrerne. Festen foregår på lige fod med at hyggen er i højsæde med vandpibe, tyrkisk kaffe og Cevapcici-sandwich. De stod også bag Roots&Hybrid festivalen, men under festugen kommer teltet op at stå i fysisk form igen i år i Musikhushaven.

Følg med på: https://www.facebook.com/events/225047381423234/

 Ujazz: 1 – 2. september

Ujazz er Aarhus Festuges eksperimenterende afkom for dem, der gerne vil udfordres med ny og anderledes musik. Festivalen bliver afholdt på spillestederne Voxhall og Atlas samt på en gratis udendørsscene foran Atlas, der indtages af kunstnere med en udforskende og improviserende tilgang til musik og koncerter. I år er ingen undtagelse med nyskabende acts som Donny McCaslin, The Bug vs. Earth, Lubomyr Melnyk, Bombino og Tarawangsawelas feat. Rabih Beaini på plakaten.

Læs mere om årets festival: https://aarhusfestuge.dk/da/nyheder/donny-mccaslin-indtager-voxhall-til-ujazz/

Understrøm: 6 – 8. september

Understrøm er en tredages musikfestival, hvor Aarhus Festuge stiller tre scener til rådighed for lokale musikarrangører udvalgt i samarbejde med SPOT Festival og giver dem frie hænder til at præsentere nye talenter. Koncertarrangørerne er uafhængige, ikke-kommercielle og repræsenterer vidt forskellige miljøer og genrer. Festivalen spreder sig over tre scener langs Aarhus Å ved Mølleparken, Immervad og under Skt. Clemens Bro. Tidligere optrædende tæller BAEST og Chinah. Festivalen er gratis.

 Følg med på: https://aarhusfestuge.dk/da/

Pære Punk 40: 14. og 15. september

Den 14. og 15. september 2018 åbner VoxHall dørene til 40 årsjubilæumskoncert for Pærepunken, der markerer punk-festivalen fra 1978. Dermed flytter jubilæumsfestivalen ind på selvsamme adresse, hvor den blev afholdt for 40 år siden.

– Intentionen er, at det skal være en tribute til en musikalsk begivenhed, og vores perspektiv er at få skabt en bonding imellem det, der var, det der har været, og det der er, udtaler Tom Fjederholt fra Voxhall.

Følg med på: https://fondenvoxhall.dk/koncerter/paere-punk-40/

Danmarks Største Fredagsbar: 21. september

Studenterrådet og Aarhus Universitets-Sport afholder hvert år Danmarks Største Fredagsbar & Idrætsdag for studerende på alle de videregående uddannelser i Aarhus. Vi har arrangementet med på denne liste på grund af musikken, der fordelt på to scener i Universitetsparken skaber en fest for de tusindvis af mennesker, der hvert år deltager. Årets hovednavne er Xander, Fallulah og gode, gamle tv-2.

 Se det fulde program: https://storfredag.dk/musik/

Newbees Festival & Oppenheimer: 4. og 5. oktober & TBA

Newbees vender tilbage igen i 2018 den 4. Og 5. Oktober. Festivalen har haft besøg af navne som Quadron, Minds of 99 og Ulige Numre, og det er en af de festivaler, der virkelig dyrker upcoming navne med fremtid og perspektiv. Det samme gør sig gældende for en anden af de årligt tilbagevendende upcoming festivaler Oppenheimer, der dog endnu ikke har sat dato på.

Følg med på: https://www.studenterhusaarhus.dk/newbees-festival samt http://oppenheimer.dk/

Flux Festival: 25 – 27. oktober

Den kvalitetsbevidste undergrundsfestival Flux har de seneste fem år præsenteret en lang række spændende navne fra den danske undergrund. Sidste års udsolgte festival udspandt sig over tre septemberdage på TAPE og Teatret gruppe 38 med navne som Marching Church, Khalil og SVIN. Der er endnu ikke frigivet detaljer om årets festival, men med tanke på arrangørernes erklærede dogme om aldrig at præsentere det samme navn flere gange, kan det kun blive spændende!

Læs også: Frivillighed og åbent fælleskab på TAPE

 Følg med på: https://www.facebook.com/events/169167603906962/

Relaterede artikler