Nerve. Drivkraft. Dedikation. Fatter Eskil Prisen afgøres på onsdag.

Af Carsten Holm
Det der startede som en fejring af et spillesteds 40 års jubilæum, er nu blevet et væsentligt skridt på karrierestigen for unge talentfulde artister. Fatter Eskil Prisen afholder på onsdag årets finale – en finale, der tidligere har talt navne som Velvet Volume, Kajsa Vala og Scarlet Pleasure. I år hedder navnene Rýk, Ellie, Silque og White Flag Harmonies.
– Fatter Eskil har siden åbningen i 1973 haft besøg af et utal af musikere, som enten før, samtidig eller efter er blevet etablerede musikere eller sågar stjerner. Sådan fortæller Asbjørn Lyhne, der står i spidsen for Fatter Eskil Prisen.
Læs også: Fra lydvilla til lydhavn
Spillestedet har dels geografisk, med adressen i Skolegade og i overført betydning, været et centralt punkt for mange af byens talentmasse, når de har prøvet kræfter med en scene for første gang. Og det punkt styrkede Fatter Eskil med etableringen af prisen – hvor vinderne får et studieophold til en værdi af 25000 kr.
– Når vi så kigger på de deltagere, der har været i gennem Fatte Eskil Prisen-møllen, så er vi da også ret godt tilfredse med det antal af bands og artister, der har taget skridtet videre. Uanset om Fatter Eskil Prisen har haft direkte indflydelse på det eller ej, og uanset hvor stort det skridt så er.
Fire navne tilbage i finalen ud af et ansøgerfelt på 100
Godt 100 artister har i år ansøgt om at komme med i feltet af de 16 navne, der starter i Fatter Eskil Prisens indledende runder. De 16 navne er nu blevet til fire, og onsdag aften, omkring midnat, vil vinderen blive udråbt.
Det er ikke alle navne, der er lokale. I de seneste par år har der været en større geografisk spredning på ansøgerne. Eksempelvis er Scarlet Pleasure ikke fra Aarhus, og det store danske popnavn vandt ikke finalen som de var med i – til gengæld fik de en pladekontrakt, på den aften de optrådte til Fatter Eskil Prisen.
Antallet af ansøgende artister gør også, at niveauet på de optrædende stiger år for år. Det kan Asbjørn Lyhne blandt andet mærke, når han tænker tilbage på de første par år i afviklingen af prisen.
– Vi har tidligere oplevet en del børnesygdomme, der har været forbundet med aflysninger, forsinkelser eller at den gældende ‘running order’ ikke overholdes.
Det har stillet nogle ekstra krav til Fatter Eskil i forhold til en god afvikling af aftenerne – hvilket de mener, at de har ramt nu.
– Det skaber en ro, når musikerne læser reglementet og overholder deres mødetidspunkter, og her kan vi altså kun uddele ros i år. Derudover har vi i år også set noget kammeratskab på kryds og tværs af genrer og hjemstavne, som vi ikke har set før. Det er jeg personligt meget glad for at opleve.
De fire indledende aftener og de to efterfølgende semifinaler, har blandt andet været fulgt af Aarhus Echo’s Mie Lykke Sørensen, som også har været en af de, der har bedømt nogle af artisterne. Hendes vurdering af artisterne er, at de har ligget på et temmelig højt niveau.
– Fælles for dem alle optrædende er, at der har været en stærk nerve, som man har kunne fornemme. En drivkraft og en dedikation, som har skinnet igennem, og det, synes jeg, på mange måder har været inspirerende at være vidne til. Det er sådanne arrangementer, som minder mig om grunden til, at vi overhovedet er der. Kærligheden til musikken.
Dejligt med bands fra Aalborg og København også
Det er også samme grund, som Rasmus Bredvig er gået ind i Fatter Eksil Prisen. Han sidder bag mixerpulten, når vinderne skal indløse deres studietid til en værdi af 25000 i studiet TapeTown.
– For mig handler musik om, at man kan mærke det. Der skal være en nerve, og jeg skal kunne se og høre på bandet, at de mener det, de kommer med. Det kan man finde i mange forskellige stilarter og genrer, dog arbejder jeg selv stort set kun med alternative og mere rockede genrer.
Både Mie og Rasmus er enige om, at der har været en lille overvægt af rockbands, hvis man skal tale om genre, og selvom de optrædende virker til at have styr på situationerne, er det kun godt, at man kan fornemme, at der er nogle kanter, der ikke er blevet slebet helt af.
– Professionalismen er en lidt mere tricky størrelse, for Fatter Eskil Prisen er jo en pris, der ligger og vipper lidt i en gråzone mellem undergrunden og et slags mellemstadie før det professionelle, fortæller Rasmus Bredvig og fortsætter.
– Så det duer heller ikke, at et band er for professionelt – så har de ikke brug for at være med i den slags konkurrence. Det ville jo også være lidt mærkeligt, hvis MØ pludselig stillede op til Melodi Grand Prix.
Onsdag er aftenen, hvor vinderen 2018 bliver fundet. Tak Rock kaster 25000 kr. efter studietid hos Rasmus Bredvig, der også har gode tanker om Fatter Eksil Prisen i fremtiden.
– Jeg synes, Fatter Eskil prisen har potentialet til at blive større end blot at blive anset for et lokalt tiltag, som flere har nævnt, så det har været fedt at se bands fra fx København og Aalborg. Derudover har der også været en lidt bredere repræsentation rent genremæssigt, hvilket igen giver det hele mere format.
Aarhus Echo ønsker held og lykke til alle fire deltagende navne og en god aften for alle blandt publikum.