Musikhavnen slår et slag for kvindelige rappere

Musikhavnen, Ravi kuma
Foto: Ravi Kumar - Ako kurnosenko

Hip hop’en har været berygtet for at være aggressiv, mandsdomineret og med en nedværdigende fremstilling af kvinder. Det ville Musikhavnen udfordre, med en koncert hvor to kvindelige rappere gæstede scenen.

Af Nina Bogicevic

Musikhavnen er en mobil scene, der i lørdags holdt til på Sydhavnen i Aarhus. Musikhavnens projekt ønsker at fremme lokale musikere og værne om et godt koncertmiljø, hvor musikerne aflønnes, og publikum kan få en intim samt nærværende koncertoplevelse. Musikhavnen inviterer til koncert cirka hver anden måned. Lørdag den 2. februar, stod musikken i hip hop’ens tegn, hvor to kvindelige rappere optrådte.

Arrangementets tanke centrerede sig om kvinder i hip hop, hvilket Musikhavnen mener er et vigtigt tema. Hip hop’en oplever Musikhavnen ofte har været anklaget for at være aggressiv og mandschauvinistisk. I genren opleves det, at kvinder omtales på en nedværdigende måde, og fremstilles som letpåklædte sexsymboler. Musikhavnen slår derfor et slag for at gøre opmærksom på de kvindelige rappere, der findes, for at bakke op om en redefinering af genren, og dyrkelsen af kønsrollerne deri. I lørdags foldede to kvindelige rappere sig derfor ud på scenen.

– Vi har observeret, at der sker rigtig meget på hip hop-scenen, hvor det er ligesom om, der kommer en større balance mellem kønnene. Det er især en udvikling, der er sket i USA og Sverige. Der virker det som om, at vi er lidt bagud i Danmark. Men der sker noget nu. Og vi ville også gerne være med til at slå et slag for det, siger Robert Snider fra Musikhavnen og fortæller, at der til koncerten var meget en meget lige kønsfordeling blandt publikum, og en meget festlig og fri stemning.

– Ravi Kuma var on fire og var rigtig god til at interagere med publikum. Sharon var ude og hænge i højtalerstængerne, oppe og rappe fra lydmandens pult, og lavede en rundkreds blandt publikum, så alle sad på gulvet og sprang op i takt med hendes ordrer.

Ravi Kuma har attitude

Ravi Kuma består af Sharon Kumaraswamy, som i samarbejde med produceren Aske Knudsen danner den energiske duo. Ravi Kuma indtog først den danske musikscene i 2016, og har sidenhen gæstet en række scener, som SPOT, Carpark Festival, og til sommer står den på Smukfest.

Læs også: Månedens Frivillig november – Villads, Rou

Rapperen Sharon er energisk og stærk i hendes fremtoning, og de flabede leveringer efterlader et mindeværdigt indtryk hos publikummet især med sangtitler som ‘I Only Make Out With Myself’ og ‘Why You Motherfuckers Keep Staring At My Dick’. Sangene er bygget op omkring hårdtslående beats, og en attitude fyldt rap stil, leveret i en charmerende facon.

Musikhavnen, Alvarado

Alvarado udfordrer kønsstereotyperne

Alvarado er oprindeligt fra El Salvador, men er vokset op i USA og Danmark.

Hendes lydunivers er en sammensmeltning af sanselige melodier og Alvarados skarpe rap. Alvarado søger at nedbryde kønsstereotyper i hendes musik og at give teksterne noget dybde og stof til eftertanke hos lytteren. Hun kommer ind over forskellige temaer, der florerer i det daglige.

Alavarados mission er ligeledes at nedbryde kønsstereotyper, og gøre op med de forventninger der er til en, på baggrund af ens køn. Hun har blandt andet oplevet, at nogen reagerer med en undren på hendes rap, og spørger hvorfor hun ikke rapper på en mere feminin måde. Alvarado mener dog ikke, at hun skal rappe mere feminint, og opfordrer alle til ikke at lade deres køn lægge bånd på, hvordan man vil udtrykke sig. 

Og Alvarado fik også sat ild til aftenen.

– Alvarado fik alle pigerne til at samle sig oppe foran til hendes nummer “Mami”. Og så var der dance-off, beretter Robert Snider.

Relaterede artikler