Møl stormer frem i ind- og udlandet – Metallen boomer i Aarhus

foto: Em Coulter

Metalmiljøet i Aarhus spirer, og mange bands drømmer om tjansen som opvarmningsband for at udforske de udenlandske landeveje. Det er lykkedes for Møl, der i november drog på Europa-turné som opvarmning for amerikanske Ghost Bath.

Af Kasper Behrendt

Møl leverer intense live-shows med deres blanding af atmosfærisk post/black metal og shoegaze. Bandet tager inspiration fra bands som My Bloody Valentine, Slowdive, Lantlôs og Alcest.

Nicolai (guitar), Ken (trommer), Frederik (guitar), Holger (bas) og Kim (vokal), der tilsammen udgør Møl, startede i 2012 og har indtil dags dato udgivet to ep’er samt debutalbummet JORD den 13. april 2018. Sidstnævnte udkom på Holy Roar Records og blev indspillet i Grapehouse Studios ledsaget af producer Chris Kreutzfeldt. Med udgivelsen af dette massive album, åbnede der sig døre til udlandet, og medierne fik for alvor øjnene op for Møl.

Aarhus Echo har fanget det fremadstormende Møl til 10 hurtige:

I november drog I ud på landevejen i Europa og UK som opvarmning for amerikanske Ghost Bath med blandt andet en koncert på Damnation Festival i Leeds. Hvad er jeres oplevelse af denne turné, og det at være med som opvarmning på en længere turné i udlandet? Hvad er jeres bedste koncertminder fra denne turné og generelt fra 2018?

Der er så mange indtryk, oplevelser, såvel som udfordringer på sådan en turné, at det kan være svært at sige noget helt overordnet om det. Vi befandt os i gennemsnittet 6-8 timer i vores vogn med en seriøs mangel på søvn. Halvvejs igennem turnéen blev tre-femtedele af bandet syge med influenza, hvilket resulterede i en aflyst koncert på Stengade i København og feberdrømme på et hotel i Jena, Tyskland. Men alle de her strabadser glider altid ud af ens bevidsthed, når først man står på scenen foran publikum. Vi er blevet taget godt imod alle steder, vi spillede på turnéen. Vi blev overrasket gang på gang, hvor mange i publikum, der kendte vores musik, selvom vi kun var supportband.

Læs også: Tue Madsen og Antfarm Studios – Metalguru fra Åbyhøj

– Specielt koncerterne i Storbritannien har været overvældende og står klart i vores erindringer, da vi virkelig har en fantastisk opbakning fra fans derovre. Her var specielt Damnation Festival en af de koncerter, vi i særdeleshed tænker tilbage på som noget særligt – selvom brandalarmen lød under ’Bruma’ og vi måtte evakuere. Det var virkelig en festival, hvor vi mærkede, at der var interesse omkring os.

– I en dansk kontekst var specielt årets koncert på Copenhell en stor oplevelse. Det er ikke kun fordi, det er en stor festival, men også fordi, at vi havde så kort et opløb til festivalen. Vi kom jo ind på et afbud, så det var en ret intens forberedelse, vi havde. At det hele så gik op i en højere enhed til koncerten var kun med til at løfte oplevelsen.

MØL på Damnation Festival i Leeds d. 3. November

foto: Em Coulter

I har fået omtale i udenlandske magasiner såsom Kerrang! og Metal Hammer samt steder som Loudwire og Heavymetal.dk, sidstnævnte kårede JORD til “Årets bedste danske udgivelse”. Hvordan har det været at få al den medieopmærksomhed fra ind- og udlandet samt få en førsteplads hos Heavymetal.dk?

– Vi er blevet stillet lignende spørgsmål før, og det er altid svært at sætte ord på, hvordan det føles, når ens plade får ros, uden at det ender med floskler. Når man går i studiet og indspiller en plade, så kan det være svært at kende til kvaliteten af det, man udgiver. Derfor er det også overvældende for os, når folk reagerer positivt på pladen. Vi er utrolig glad for at musikken er nået så langt ud og at den taler til folk.

Kan I fortælle kort om albummet, hvorfor hedder der JORD, er der et bestemt tema igennem albummet?

– Lyrikken omhandler konflikten mellem vores naturlige forgængelighed og vores samtidige stræben efter permanens. Egentlig var titlen JORD bare en arbejdstitel på nummeret JORD, men vi var alle enige om, at titlen indfangede lyrikken meget godt.

JORD er udgivet nu i tre oplag på vinyl i flere forskellige farver. Hvad er jeres eget forhold til vinyl kontra CD?

– Vi har ikke noget imod CD, men vi foretrækker vinyl personligt. Det har noget at gøre med helhedsindtrykket ved en vinylplade. Artwork får eksempelvis mere plads, og man har mulighed for at lave en hel masse spændende ting vinylens farver, så den bliver unik. Så alt-i-alt handler det, om den oplevelse man har ved at tage pladen ud af sleeven og sætte den på sit anlæg.

Har I mærket, at der er åbnet muligheder bookingmæssigt siden udgivelsen af JORD? Har I fået flere tilbud end hidtil, som I har sagt ja og måske endda nej til?

– Ja, vi har fået klart flere muligheder ift. turnéer og koncerter. Det har klart også hjulpet, at JORD er blevet modtaget så god, samt at vi er endt hos Avocado Booking. Så jo, der er helt sikkert kommet mange bud ind, som vi har sagt ja til, men der er også tilbud vi har sagt nej til. Det hele skal også planlægges i forhold til arbejde og hjemmefronten, så det vil desværre ikke kunne være alle tilbud, vi springer på.

Møl – “JORD”

I er indstillet til GAFFA-Prisen 2019 i kategorierne “Danish Band of the Year (Årets Danske Band)”, “Danish Album of the Year (Årets Danske Udgivelse)”, “Danish Live Act of the Year (Årets Danske Live Navn)” samt “Danish Rock/Metal Album of the Year (Årets Danske Rock/Metal Udgivelse)”. Hvordan er følelsen af at være indstillet til disse priser af GAFFA? Er I selv at finde i Odeon i Odense den 7. marts, hvor showet finder sted? Hvilken pris vil betyde mest for jer at vinde af de ovennævnte fire?

– På nuværende tidspunkt er vi kun indstillet til nominering, men det er selvfølgelig også rigtig dejligt. Så må vi også se, om vi er at finde i kategorierne i den endelige nominering. Igen så er det en utrolig bekræftende oplevelse at på den måde at blive anerkendt for den musik, vi har lavet. At det så også er GAFFA, et musikmagasin vi alle har læst som teenagere, er kun et plus. Vi har også en forhåbning om, at ekstremmetal vil kunne bevæge sig mere ind i mainstreamkredse.

I er netop blevet annonceret til Complexity Festival i Haarlem, Holland sammen med blandt andet Zeal & Ardor, The Ocean og norske Shining samt 2000 Trees Festival i Cheltenham, UK med navne som You Me At Six, While She Sleeps og Every Time I Die. Hvordan er I blevet booket dertil, og har I hørt om festivalen før? England ser ud til at kunne lide jer?!

– Det er kommet i stand igennem vores booker. Vi kendte til begge festivaler fra tidligere, så de har helt bestemt været på vores liste over festivaler, vi rigtig gerne vil spille på.

foto: Heartmatter Artworks

Et nyt år er skudt i gang, og mange betror jer et stort år i vente. Er der nogle planer om turnéer eller flere festivaler i 2019? Hvor kan man opleve jer live næste gang?

– Vi har masser af planer for 2019. Nogle af dem er offentliggjorte, og andre holder vi stadig tæt. Fredag d. 25. januar spiller vi i Sønderborg med Cabal og Unseen Faith. Derefter står den på Templet i Lyngby med Cabal d. 16. februar, hvorefter vi tager til Complexity Fest weekenden efter.

Har I planer om at skrive nyt materiale i 2019 eller måske endda udgive nyt musik i år?

– Vi skriver nyt materiale, men på nuværende tidspunkt er der ikke planer om at udgive ny musik i år. Vores fokus lige nu ligger på at turnere med JORD.

Hvem kunne være drømmescenariet være for jer at spille sammen med på scenen, om end det skulle være for en enkelt aften eller en turné?

– Hvis man skulle drømme lidt, så kunne det måske være et band som Gojira. Vi er også alle sammen vilde med Alcest, så det ville være lidt af en drøm, der kunne gå i opfyldelse.

MØL – “Bruma”

Om møl

  • Møl debuterede live den 27. november 2014 på Underwerket i Valby sammen med Solbrud og Fjorsvartnir, og siden da er det gået stødt fremad med koncerter til blandt andet Aalborg Metal Festival i 2015, The New S**t Showcase, Uhørt Festival og Spot Festival i 2016, Prime Is Coming-turné i 2017 samt Royal Metal Fest i Aarhus, A Colossal Weekend og Copenhell i København, ArcTanGent Festival i UK og en større Europa og UK-turné med ovennævnte Ghost Bath i 2018.
  • Møl blev udnævnt i 2016 til et af de bedste live-bands af GAFFA under Spot Festival, og samme år vandt de en award for bedste upcoming band ved High Voltage Rock Awards.Bandet har fået flere flotte udtalelser fra ind- og udland. Nogle af disse kan ses her:

“It’s epic and stirring stuff. Absolutely crushing” – Daniel P. Carter, BBC Radio1 Rock Show.
“JORD is one of the exhilarating blackgaze albums to drop in a long time” – Metal Hammer
“JORD has received unanimous praise and has immediately seen them heralded as one of the greatest examples of the blackgaze movement” – The Independent UK.
“By far one of the genre’s most accomplished records” – KillYourStereo.

Lister/nomineringer hvorpå JORD figurerer

Heavymetal.dk: JORD – “Årets bedste danske udgivelse”.
Loudwire: #19 på “The 30 Best Metal Albums of 2018”.
Kerrang!: #17 på “The 50 Albums That Shook 2018”.
Kerrang!: “Bruma” iblandt “The 12 Best Music Videos of 2018”.
Metal Hammer: #12 på “50 Best Albums of 2018”.
The 405: #20 på “Top 50 Albums of 2018”.
Distorted Sound Magazine: #2 på “Top 20 Albums of the Year”.
Ghost Cult Magazine: #17 på “70 Albums of the Year 2018”.
WhatCulture: “10 Best New Heavy Metal of 2018”.

Relaterede artikler