Mary Jean på Tønder for første gang

Mary Jean spiller på tønder festival
foto: Magnus Vendelboe

Igen i år præsenterer Tønder Festival nye og spændende navne på folkscenen, når de sammen med SPOT Festival arrangerer Folk Spot. Aarhusianske Mary Jean er et af de udvalgte navne.

Af Jesper Nyborg

I denne uge kommer det meste af verden til Tønder, når årets festival for folk, roots, country, blues og alle de genrer, der balancerer derimellem, løber af stablen.
Aarhus er fint repræsenteret på dette års festival i det sønderjyske: Anne Linnet spiller søndag i Telt 1, Mike Andersen Band torsdag i Telt 2 – han er også kapelmester ved fredagens hyldestkoncert til B. B. King, hvor Shaka og James Loveless er med – og SPOT Festival har deres egen festival i festivalen, når Folk Spot fredag og lørdag eftermiddag præsenterer otte koncerter med navne, der er lige på nippet til at bryde godt og grundigt igennem. 

Læs også: MARY JEAN

Fredag aften er det aarhusianske Mary Jean, der indtager Klubscenen i Tønder.

En meget vigtig koncert

Først og fremmest er Mary Jean Moore, der er ophavskvinde og navnelægger til bandet, glad og taknemmelig over at være blevet udvalgt til en så højt profileret en festival som den i Tønder. Hun har ikke været der før, men har hørt meget godt om den.

– Det skulle være et dedikeret publikum, der giver plads til eftertanke og fordybelse i musikken, og det er netop, hvad min musik kalder på. Jeg tager nogle store emner op – eksistens, for eksempel – og det håber jeg, publikum har lyst til at være med til, siger Mary Jean Moore.

Hun er helt og aldeles bevidst om, at det er en showcase, hun tager til Tønder for at spille. 

En koncert, der for hendes karriere kan være meget, meget vigtig. 

Der er mange folk fra musikbranchen, der lægger vejen forbi Tønder for at spotte det næste store navn – ikke bare til markedet herhjemme, men i høj grad også til de udenlandske scener (Jonah Blacksmith blev inviteret til at spille på en stor festival i Canada, fordi bookeren hørte dem på Tønder) – og Mary Jean Moore vil selvfølgelig gerne være det næste store navn. Men hun prøver alligevel at se koncerten på fredag som en ‘almindelig’ koncert og fokuserer på musikken.

– Det er vigtigt at trække vejret og få det til at handle om musikken, selvom jeg også bruger mange kræfter på at tænke over, hvordan jeg får snakket med alle de relevante mennesker fra musikbranchen på Tønder. Det må bare ikke komme til at fylde for meget. 

En god oplevelse for alle

Mary Jean Moore spiller tribal pop.
Hun blander afrikanske trommer med synthesizer og visdomsord fra Asien og tilføjer et skvæt nordisk melankoli. Og lige nu er hun oven i købet ved at spille et nyt band sammen, så op til koncerten på Tønder Festival går der mange timer i øvelokalet med arbejde sig frem til den helt rigtige lyd og de rigtige arrangementer. Det er med til at bevare fokus på musikken – og ikke de vigtige branchefolk:

– Det vi laver i øvelokalet lige nu, er det allersjoveste. Vi arbejder med musikken og på at finde frem til den helt rigtige lyd. Og ikke mindst på at finde ind til glæden ved musikken, siger Mary Jean Moore. 

Det er korte koncerter, man spiller, når man spiller en showcase. Der er ikke meget mere end en halv time til at vise sig frem. Og når der så samtidig står både danske og internationale branchefolk med krydsede arme og lytter, er det selvfølgelig uhyre vigtigt, at det hele bliver præcis, som man har tænkt sig. Mary Jean Moore er med på, at der er ekstra pres på. Men for at det ikke tager overhånd, minder hun sig selv om, hvad det i sin essens handler om: 

– Det vigtigste for mig er, at koncerten bliver en god oplevelse. Både for mig selv, for bandet og for publikum. Jeg tror på, at hvis man sørger for, at man har det godt på scenen, så vil det smitte af på dem, der lytter. Uanset om de er i musikbranchen eller ej.

Next stop Roskilde

Når koncerten på Tønder Festival er afviklet, går turen tilbage til Aarhus, hvor Mary Jean skal forberede sig til næste koncert – i Det Turkise Telt under Aarhus Festuge – i starten af september.

Og så kommer meget af efteråret til at gå med øve. Det nye band skal spilles endnu bedre sammen, og der er et album i støbeskeen, ligesom de skal kigge frem mod en turné i foråret.

På sigt er drømmen at komme ud på de lidt større scener, hvor det for hende giver rigtig god mening at præsentere sin musik. En af dem ligger på en anden festival lidt længere mod øst, og den har Mary Jean Moore øjnene stift rettet mod. 

Hun var med på kor, da Gurli Octavia spillede på dette års Roskilde Festival, og det var en fantastisk oplevelse. En helhedsoplevelse, der satte gang i et drive hos hende selv. 

– For mig er musik meget holistisk. Når man kommer derud, hvor man MØDER folk, bliver det rigtig spændende. Og jeg stod der på scenen og kunne bare mærke, at jeg skal tilbage til Roskilde. Det skal jeg bare. Men ikke som korsanger. 

Mary Jean spiller fredag den 24. august på Tønder Festival – når du ikke til Sønderjylland i denne omgang, kan du fange dem i Det Turkise Telt den 5. september i Aarhus.

Du kan følge Mary Jean på Aarhus Echos instagramprofil, fredag d. 24 august.