Månedens Frivillig November: Villads, ROU

Vi hylder de frivillige! Uden dem ville de fleste spillesteder, koncerter og events rundt omkring aldrig kunne køre eller blive til noget. Der er frivillige overalt – i baren, bag scenen, på festivalerne, organisationerne – og på Aarhus Echo – blandt mange steder. Hver måned fortæller vi historien om det at være frivillig – som månedens frivillig!
I november måned er Villads månedens frivillig. Han har en særlig kærlighed til det aarhusianske musikmiljø, kreative projekter og forpligtende fællesskaber. Desuden lytter Villads både til grime og fusionsjazz, og så har han i en alder af 20 år arrangeret over 20 koncertevents. Mød Villads fra ROU.
Hvor lang tid har du været frivillig?
– Jeg har været frivillig i et utal af sammenhænge og er generelt helt vild med kultur, kreative miljøer og det drive, man får lov at opleve, når man melder sig til at udføre et stykke arbejde sammen med andre, uden at forvente at få noget igen. Indenfor musik har jeg været frivillig i 3 år. I musikforeningen ROU har jeg været bestyrelsesformand, siden vi stiftede foreningen i august 2017.
Hvilke opgaver udfylder du?
– Helt officielt er jeg vel ‘stiftende bestyrelsesformand’, men det mærker bestyrelsen nok ikke rigtigt til daglig – alle har lige meget at skulle have sagt. ROU består af en bestyrelse på 4 unge mænd og en gruppe på omtrent 30 frivillige. I bestyrelsen deler vi foreningens opgaver mellem os, alt efter hvad der lige passer i det givne tidspunkt – vi er dog alle med til at udvælge musik. Nogle af de opgaver, vi arbejder med, er booking og produktion, PR og grafik, tidsplaner, sponsorater, planlægning af interne arrangementer og kontakt til andre aktører såsom Train og Aarhus Festuge.
Hvordan fik du tjansen?
– I 2016 blev en kammerat og jeg valgt som formænd for Aarhus Katedralskole’s musikudvalg. Musikudvalget har eksisteret i mange år og handler hovedsageligt om at arrangere 4 ‘musikcafeer’ om året – åbne koncertaftener for gymnasieelever og deres venner. Allerede dengang brændte vi for den administrative del af arrangørarbejdet men vidste ikke ret meget om musikmiljøet i Aarhus.
– Vi fik dog hurtigt blod på tanden og voksede med ansvaret, og gennem formandskabet i musikudvalget blev vi så en del af arrangørgruppen der laver “Radar_High”. Radar_High er Radar’s tilbagevendende koncertaftener, hvor 3 elever fra Aarhus Katedralskole og 3 elever fra Statsgymnasiet booker en række upcoming bands og holder nogle fantastiske gymnasieorienterede koncerter. Long story short, så stod vi efter vores gymnasietid og havde arrangeret ca. 15 koncertevents, men kunne ikke fortsætte indenfor gymnasierammerne.
Læs også: Månedens Frivillig Oktober: Emil, Studenterhuset
– I august 2017 stiftede vi derfor den frivillige musikforening ROU, hvorigennem vi har en aftale med Train om at arrangere 4 årlige koncertaftener med upcoming bands. Siden stiftelsen er det gået hastigt fremad. Vi har over 450 gæster til hvert Train-event, og har sideløbende arrangeret et par koncerter i Dome of Visions og en scene til Understrøm under Aarhus Festuge. Rygterne siger desuden, at man skal holde øje med ROU til næste års SPOT Festival, men det kan jeg ikke røbe så meget om endnu…
Hvorfor ville du være frivillig ved ROU?
– Der er så mange dygtige musikere og unge musikelskere i Aarhus – dem vil jeg gerne hjælpe. Desuden er jeg fascineret af mennesker og kultur, og synes det er fantastisk at være med til at sætte så mange mennesker i bevægelse. I ROU er vi med til at skabe et musikalsk rum, jeg selv savnede, da jeg gik i gymnasiet, og det føles virkelig godt at være med til at gøre en forskel for en stor gruppe unge.
Beskriv din bedste musikoplevelse.
– Den må uden tvivl være fra sommeren 2016. Jeg var på Roskilde Festival, og solen havde skinnet de første par dage. Det var året, hvor mange for alvor fik øjnene op for Grime, og når man bevægede sig rundt på festivalen, kunne man en sjælden gang imellem høre det karakteristiske beat fra Stormzy’s “Shut Up”.
– Jeg lå i camp med over 50 gymnasieelever fra min årgang, og der var altid god stemning. Vi var et par gutter som havde glædet os til netop Stormzy’s koncert om fredagen. Vores forventninger var egentlig ikke specielt høje, men vi vidste bare, at det nok ville blive en glimrende koncert. Det blev så vanvittigt meget mere end ‘bare’ godt! fortæller Villads og fortsætter fortællingen om den vilde musikoplevelse.
– Allerede fra det sekund Stormzy gik på scenen, kunne jeg mærke energien sitre gennem publikum, og idet DJ’en lod bassen sparke ind, begyndte hele publikum øjeblikkeligt at hoppe rundt i det, der udviklede sig til et kæmpe moshpit! Følelsen af rå energi voksede i mig, og midt i koncerten begyndte regnen at sile ned, men det stoppede hverken os eller Stormzy. I stedet kunne man fornemme, hvordan vi alle tænkte det samme: “Nu er jeg alligevel fuldstændigt gennemblødt og helt oppe at køre – så kan jeg ligeså godt give den hele armen!”.
– På det her tidspunkt havde jeg for længst mistet de gutter, jeg fulgtes med, og det var også fuldstændigt ligegyldigt, for hele Apolloscenens menneskeskare var smeltet sammen til ét massivt organ, der var ved at sprænge i luften! Vi væltede rundt mellem hinanden, mens vi alle råbte med på teksterne, og det hele kulminerede til den ikoniske “Know Me From”, hvor Stormzy stoppede musikken, beordrede os at skabe en cirkel der må have været mindst 20 meter i diameter og talte ned til det der uden tvivl må være mit livs vildeste musikoplevelse! Jeg fløj rundt i en ekstase af lykke, som kun en 18-årig fyr på Europas største festival kan gøre det! Ord kan slet ikke beskrive den energiske stemning, jeg oplevede dengang, men søger man på “Stormzy Roskilde 2016” på Youtube giver det et udemærket indtryk af, hvor vanvittig en energieksplosion den koncert var. Det vil jeg aldrig nogensinde glemme.
Hvad synes du om Aarhus musikliv?
– Jeg synes, det aarhusianske musikmiljø er enormt spændende. Det rummer et utal af genrer og forskellige kunstneriske profiler, som desværre ikke alle får den opmærksomhed, de fortjener. Jeg tror, vi har langt flere ressourcer i vores musikalske vækstlag, end mange aarhusianere er klar over, og det er en essentiel del af ROU’s værdigrundlag at udbrede den lokale musikkultur.
Hvad kunne Aarhus bruge mere af?
– Når man kigger på upcomingscenen i Aarhus, fylder Urban og Elektronisk musik meget – og det er fedt! Men byen kunne godt bruge et mere nuanceret udvalg af genrer, og det ville være endnu federe, hvis vi så en bredere musikalsk profil i arrangørmiljøet. I det hele taget håber jeg på at se en udvikling, hvor vi allesammen bliver bedre til at lytte til de enkelte kunstnere, frem for at identificere os så meget med genrer, at vi bliver snæversynede koncertgængere. Det er blandt andet det ROU prøver på at komme til livs.
Hvad betyder det for dig at være frivillig?
– Det, at vi allesammen arbejder frivilligt i ROU, vidner om, hvad vores drive er. For os handler musikforeningen ikke om penge, men om fællesskab, nye udfordringer og gode musikoplevelser. ROU er et fantastisk passionsprojekt og det er en herlig fornemmelse, at vi har friheden til at arrangere og booke, “som det passer os”. Det, at vi selv har stiftet foreningen, og allesammen er frivillige, skaber rammerne for en hel unik måde at være sammen på. Vi er sammen, fordi vi nyder hinandens gode selskab, men vi har samtidig et fælles omdrejningspunkt, der giver mening. Jeg tror også, det betyder meget for musikerne. De kan mærke, at vi er der for dem, fordi vi har lyst til det, og ikke fordi vi er på arbejde.
Hvad er dit favoritband fra Aarhus?
– Uha – den er svær… Der er simpelthen så mange gode at vælge imellem, og da jeg går meget op i at holde fingeren på pulsen, skifter favoritten selvfølgelig også tit. For tiden er de tre Aarhus-navne, jeg lytter mest til nok Abekejser, Fleør og Zar Paulo. Alle tre er bands, jeg synes har noget helt specielt at byde på, og som jeg sagtens kunne se blive meget større i fremtiden.