Lis Sørensen 65 år - Historien om en sanger

Luca Iele Rasmussen, 28. maj 2020

Billede: Morten Jerichau

En af Danmarks absolut største og mest kraftfulde vokaler fylder i dag 65 år. Lis Sørensen har været musiker hele sit liv og har gennem en lang og bragende karriere, fastslået sig selv som en af landets mest elskede sangere. Og så er hun for øvrigt fra Aarhus.

Det lå længe i kortene, at Lis Sørensen skulle være musiker. Hendes første guitar fik hun, da hun gik i tredje klasse, på hvad der dengang hed Brabrand Kommuneskole, og da hun i femte klasse fik musikundervisningens reformator Holger Laumann, blev hun for alvor inspireret til at gøre noget ved musikken. Og det gjorde hun som bekendt. Mødet med Holger Laumann skal senere vise sig at blive afgørende for Lis Sørensens fremtid. Sammen med fire andre guitarspillende piger fra skolen, dannede hun gruppen De Fem, som da Lis Sørensen var 11 år indspillede og udgav sin første single ”Cirkushesten Claus”.

jrn_timm_aarhus_stadsarkiv

Små syv år senere er en anden aarhusiansk sangerinde ved at danne et band udelukkende bestående af piger. Hun hedder Anne Linnet, og var på det tidspunkt kærester med Holger Laumann. Kvindelige musikere var der ikke mange af i 70’ernes Aarhus, så det var ikke en nem opgave, Anne Linnet havde påtaget sig. Heldigvis kunne Holger Laumann foreslå et par af sine gamle elever. Heriblandt den nu 18-årige Lis Sørensen.

Shit & Chanel spillede debutkoncert den 19. april 1974 på Vestergade 58, og op igennem resten af 70’erne spillede og sang bandet om drenge, veninder og småforelskelser. Sange som ”Dejlig dreng”, skrevet af Lis Sørensen selv, og ”Smuk og dejlig” hænger stadig ved den dag i dag. Nogle af sangene blev af mange kaldt småbanale, hvilket bandet også senere har givet ret i, men det retfærdiggøres af, at bandet var så uprøvede, som de var. De blev dog i slutningen af 1974 udnævnt af Århus Stiftstidende til at være årets musikalske fund i Aarhus, og ”Smuk og dejlig” er for nyligt blevet optaget i den 19. udgave af Højskolesangbogen som udgives til november i år.

Sanne, Lis og Anne

Efter Shit & Chanels opløsning i slutningen af 70’erne stiftes en af de stærkeste vokalsammensætninger på dansk jord nogensinde. Anne Linnet Band bestod af Lis Sørensen, Sanne Salonomsen og Anne Linnet selv, og de tog Danmark med storm.

Apropos storm var det også i 1980, at Lis Sørensen for første gang optrådte med Sebastians ”Stille før storm” på DR, som uden tvivl førte til et større folkeligt gennembrud for Lis Sørensen. Samarbejdet med Sebastian blev enormt frugtbart, og har høstet stor anerkendelse igennem årene.

Anne Linnet Band gik i opløsning i 1982, og allerede i 1983 udgav Lis Sørensen sit første soloalbum ”Himmelen ned på jorden”, som i 1985 blev opfulgt af albummet ”Lis Sørensen”, som igen to år senere i 1987 blev opfulgt af endnu et album ”Sigøjnerblod”. Hendes fjerde album blev udgivet i 1989, og står den dag i dag stadig som kraftpræsentation, der blev solgt i mere end 350.000 eksemplarer.

Foruden fire albums med Shit & Chanel og tre med Anne Linnet Band, har Lis Sørensen udgivet 12 soloalbums og tre opsamlingsalbums. Hendes salg af soloalbums alene løber op i over en million eksemplarer. Desuden har Lis Sørensen medvirket som korsanger for blandt andre Gnags, Sko & Torp og Gasolin’ med flere, hvilket samlet set løber op i, at Lis Sørensen har medvirket på over 100 albums. Foruden alt dette er Lis Sørensen uddannet musikpædagog fra det Jyske Musikkonservatorium.

Aarhus som by kan være særdeles stolt over at have opfostret en sanger af den kaliber. Lis Sørensen er stadig en sanger i topform og havde inden coronakrisen en lang sommer i vente, med et utal af koncerter og festivaler. Til skuffelse og ærgrelse for mange er de i sagens natur aflyst, men Lis Sørensen skriver på Facebook, at hun vender stærkt tilbage i 2021, og at hun glæder sig, hvilket vi også gør.

Stort tillykke!

Lis Sørensen – 65 år