Festival Throwbacks: Lasse spillede med Major Lazer på NorthSide – Det var en syret oplevelse

Major Lazer
foto: Morten Rygaard

Fredag den 7. juni blændede NorthSide op for en festaften af de helt store, da først Mark Ronson og senere Major Lazer spillede op til dans. 19-årige Lasse Damsgaard Andersen stod på scenen sammen med Major Lazer som en del af deres blæsergruppe for en aften.

Af Andreas K.

19. årige Lasse Damsgaard tørner til daglig ud i Total Hip Replacement’s blæsergruppe på altsax. Men fredag under NorthSide var Total Hip Replacement byttet ud med Major Lazer. Og her ventede Lasse en noget anderledes oplevelse, da han sammen med to andre unge danskere trådte op på scenen med den amerikanske stjernegruppe for en aften.

På scenen var hele resten af showet udstyret med In Ears. Det er høretelefoner, der sender lyden direkte ind i ørene på musikerne. Imens måtte de tre blæsere klare sig med de store fronthøjtalere, der stod et par meter foran og vendte væk.

-Vi kunne ikke høre hinanden eller os selv, så vi aner ikke, hvordan vi intonerer, eller hvor tight det lige er. Det var bare en kæmpe rumlen. Der var bare de store fronthøjtalere, der vendte den anden vej, fortæller Lasse.

– Det var syret. Vi ved ikke rigtig selv nu, om vi spillede ud, eller om det bare var show. Det var i hvert fald rigtig meget show, griner Lasse og fortæller endvidere om den spøjse koncert. Men først vender vi blikket mod, hvordan han i det hele taget endte oppe på NorthSide med Major Lazer i første omgang.

Kontaktet ved en tilfældighed

Forud for koncerten blev et andet medlem af blæsergruppen, Clara kontaktet af en gammel efterskoleveninde. Efterskoleveninden, der spillede violin var blevet spurgt af et managementfirma, om hun kendte nogen på blæs, der kunne spille med Major Lazer. Og siden efterskoleveninden kendte Clara, og Clara kendte Lasse, kom han ind i billedet. Blæsergruppen blev til en trio, som fik sendt lydoptagelser, de skulle øve på inden koncerten. Men der ikke var nogen, der havde hørt dem spille, da de mødte op på NorthSide.

– Vi skrev bare med nogen, som sendte os tre lydoptagelser, og skrev vi skulle have hvidt tøj på. Så var det bare lidt det. Vi skulle bare huske, vi skulle være energiske på scenen, og vi skulle ikke bruge noder, når vi stod på scenen. Så var det ligesom lidt det. Og de skulle ikke høre en optagelse af, at vi spillede, forklarer Lasse.

– Det var bare lidt syret.

Blev sendt på scenen til forkert nummer

Tilbage til Blå Scene på NorthSide festivalen. Dårlig lyd eller ikke eksisterende lyd er der nok mange musikere, der har oplevet. Men at blive sendt ind på en kæmpe scene foran mange tusinde mennesker til det forkerte nummer er nok de færreste forundt. Under lydtjek inden koncerten, fandt Lasse ud af, at musikere og stagecrew ikke vidste, hvilke numre blæserne skulle være med på.

– Det mest mærkelige var, at der var ingen på scenen, der anede, hvilke tre numre vi skulle være med i. Og så nævnte de bare tre numre, som ingen af os havde hørt om, fortæller Lasse stadig forundret.

Blæserne, der ikke var med i de første par numre, blev i første omgang sendt på ind til det rigtige nummer. Anden gang, de skulle på scenen, gik det galt.

– Der var en af de her stage managers, som sagde ”Nu”, og så stod vi lidt?

– Vi kunne godt høre, at det ikke var et af de numre, vi havde lært. Vi kendte det ikke. “I må bare fake det”, siger han så. Og så står vi er foran mange tusinde mennesker, og ved ikke, hvornår der er blæs, griner Lasse. Og om en situation, der nok ville have skræmt livet af de fleste, tilføjer han nøgternt:

– Det var bare så syret.

Selv om Lasse godt havde en fornemmelse på forhånd af, at de som blæsere var mest til for showets skyldt, blev det helt klart for ham der.

– Det var i hvert fald 90% det visuelle. Det var lidt sådan antiklimatisk, når man var færdig. Det er lige før, det kunne være nogen, der aldrig havde rørt en saxofon, der stod der, konstaterer han.

Kommer ikke til at huske koncerten for det musikalske

Resten af koncerten blev Lasse sendt på scenen på de rigtige tidspunkter. Bagefter pakkede blæsergruppen sammen og gik hjem. Det var det. En koncert af de mere mærkelige, som også havde sin gode sider.

– Altså det var jo også en fucking sjov oplevelse. Det var da også vildt. Der var jo ekstremt mange mennesker, og det så ret vildt ud. Man må også sige, at det virkede fandme. Major Lazer kunne virkelig påvirke crowden, og få dem til at bevæge sig, så på den måde var det jo succes, siger Lasse, der også på sin vis nød at se et show i den skala blive bygget op indefra.

Og mens koncerten rangerer højt over de mest mærkelige koncerter Lasse har spillet, kommer han ikke til at huske tilbage på den for det musikalske.

– Musikalsk var det nok nærmest den koncert, der rangerer nederst af alle. Men det var da sjovt og være i kontakt med sådan nogle store verdensnavne og smage hvordan det så ud lidt indefra, og se hvordan scenen blev sat op. Det var et meget højt professionelt niveau.

– Men jeg blev ikke grebet af det. Der har jeg haft meget sygere oplevelser med Total Hip Replacement for eksempel, slutter Lasse.

Relaterede artikler