Kajsa Vala klar til større scene på SPOT

Kajsa Vala
Foto: Lars Just

Kajsa Vala spiller for andet år i træk på hjemmebane til SPOT 2018. På sidste års festival spillede hun en af den slags koncerter, hvor alt gik galt. Og alligevel gik rigtig godt.

Af Jesper Nyborg

Vi starter lige med at spole tiden et år tilbage:

7. maj 2017 stod en god flok festivalgæster på HeadQuarters og så frem til at nyde en koncert med Kajsa Vala.

Århusbandet, der bærer forsangeren og guitaristens navn, havde fået de obligatoriske 35 minutter til at spille de sange, de allerhelst ville præsentere på SPOT. Det startede, som det skulle, da Kajsa Vala og bandet indledte med et nummer, hvor de udelukkende sang og derefter fattede instrumenterne i andet nummer og gav prøver på den overbevisende aarhusianske americana, bandet er blevet kendt for.

Og så begyndte teknikken ellers at spille med og gjorde koncerten til det, der må være enhver kunstners tekniske mareridt: Flere gange lød der høje brag fra den ene og den anden monitor, mikrofonerne gik i rundhyl, og der var massivt meget knas med en linedriver på scenen.

Kajsa Vala måtte starte forfra på samme sang flere gange og var til sidst nødt til at slukke for alt elektrisk og spille koncerten færdig med bare en akustisk guitar.

– Det eneste, der ikke gik galt, var vel, at der ikke sprang en streng, husker Kajsa Vala.

Læs Også: Når Aarhus florerer under SPOT

Sluk og spil

Til gengæld husker hun kun tilbage på koncerten med glæde. Hun og bandet syntes faktisk, at det var gået rigtig godt. Det samme gjorde efter alt at dømme alle dem, der havde fundet vej til HeadQuarters den dag, at dømme efter bifaldet til slut. Gaffa var i hvert fald begejstret og gav koncerten fem af seks stjerner og nominerede den senere til en af de bedste festivalkoncerter i 2017.

Enhver mindre rutineret og mere nervøst anlagt kunstner var ganske sikkert blevet hylet helt ud af den ved at stå midt i et kaos af den kaliber. Men ikke Kajsa Vala.

– Vi gik i en slags survival-mode, da vi stod på scenen, og det hele blev ved med at gå galt. Vi havde kun de 35 minutter, og de skulle bare bruges. Jeg ville spille de sange, jeg havde. Jeg ville vise dem for folk, og når nu det hele bare blev ved med at feede, så var der jo ikke andet gøre end at slukke for det hele og bare spille alligevel, siger Kajsa Vala.

Hvilket førte til, at publikum blev forkælet med en helt akustisk udgave af nummeret ’Twilight’ som afslutning på en koncert, alle, der var på HeadQuarters den dag, med garanti kan huske.

Kajsa Vala
Foto: Lars Just

Læs også: Spot-direktør: Vi drømmer om en stærk musikby

Album på vej

Om godt en uge venter endnu en koncert på SPOT.

I år er scenen lidt større, når Kajsa Vala plugger i og tager sine 35 minutter i Scandinavian Congress Center lørdag eftermiddag. Og publikum kan godt forvente andet og mere end sidste år.

– Vi har været ude at spille en helt vildt intens tour i foråret, og det har udviklet os meget. Vi er blevet bedre til at spille sammen, og det giver mere overskud, når man bliver bedre. Så med mere overskud bliver der bedre plads til musikken. Derfor passer det godt til os, at vi skal spille på en lidt større scene i år, siger Kajsa Vala.

Til koncerten bliver der også plads til at præsentere noget af den musik, hun arbejder på i øjeblikket. Der er allerede kommet et par singler ud i starten af året, en mere i foråret og til sommer slipper hun en mere. Planen er, at der kommer et helt album til efteråret, som bandet kan tage med på tur. Halvdelen af det er på plads, og allerede nu kan Kajsa Vala afsløre, at det bliver et album med en mere rød tråd end det sidste fra 2016.

– Det album var en samling af det, jeg havde lavet i de fem foregående år, og sammensat af forskellige ting og steder, jeg havde været i nogle perioder. Det nye album bliver mere komprimeret. Det er skrevet over kortere tid, og jeg producerer det selv. Og så er det mig og mit band, der går ind i studiet og gør det, vi er bedst til, siger Kajsa Vala.

Stilen er der ikke pillet ved – vi befinder os stadig i det landskab, der hedder americana, hvor den gode sang står i centrum. Til gengæld er der sket noget med måden, hun skriver på:

– Jeg er nok blevet mere kritisk, når jeg skriver sange i dag. Altså kritisk overfor den verden vi lever i. I højere grad end tidligere kan jeg finde på at dreje mine sange hen i retning af nogle af de store emner som politik eller stress, for eksempel. Og kærlighed… Måske har det noget at gøre med, at jeg er blevet mor, og der pludselig er nogle andre ting, der fylder.

Lørdag den 12. maj kl. 16 i Scandinavian Congress Center går det løs for andet år i træk på SPOT Festival. Vi håber på en koncert uden tekniske problemer denne gang.

Og kommer de alligevel, løser Kajsa Vala dem sikkert.

Faktaboks

Måske vidste du, at

  • Kajsa Vala også hedder Zachariae og kommer fra Åbyhøj
  • hun er gift med Anders Thorborg, der spiller trommer i bandet
  • Nis Hybel, der spiller guitar i bandet er gift med Astrid Noringriis, der spiller harmonium
  • Kristian Hybel, der spiller bas, er Nis’ bror

 

Men vidste du, at

  • bandet havde en Velo Solex-klub, før de blev et band?
  • den seneste vinylplade, Kajsa Vala har købt, er den nye med Justin Timberlake?

Relaterede artikler