Jul i Den Gamle Musikby: Hatesphere startede som et “ungdomsskoleband” i Odder. Med tiden blev de et af Danmarks største metalbands med international succes.

Pressebillede

Stifter og guitarist af bandet, Peter Lyse Karmark, beretter om tiden i Odder som ungt metalband, en annonce i Den Blå Avis i søgen på en forsanger, flytningen til Aarhus og øverne på Dødsgangen i Aarhus. 

Artiklen er lavet i samarbejde med Den Gamle By. Redigeret af Aarhus Echo

Af Kasper Behrendt 

Death/thrash/groove-metalbandet Hatesphere startede som et “ungdomsskoleband” i byen Odder lidt syd for Aarhus. Hatesphere skiftede navn fra Necrosis (1993-2000) og skulle lige finde deres lyd. Året efter udgav bandet debutalbummet Hatesphere. Med tiden flyttede bandet base længere ind mod Aarhus og har siden begyndelsen udgivet 10 albums plus det løse, samt turnéret lystigt igennem årenes løb.

Studie hos tidligere forsanger Jacob Bredahl

Bandets tidligere forsanger, Jacob Bredahl, havde sit eget studie i Aarhus, så det var nemt for Odder-drengene at tage hjem til Jacob, når der skulle indspilles ny musik. De fandt Jacob igennem Den Blå Avis, da bandet søgte en sanger. Med ét begyndte de at lave numre sammen og spille koncerter rundt omkring, hvilket blev nemmere med Jacobs brede netværk. Om det var bandet, der fandt Jacob eller omvendt står lidt uvis i erindringerne hos Peter Lyse Karmark, men det var i hvert fald noget med “søger forsanger” i Den Blå Avis. Nogle folk sprang fra grundet andre gøremål og andre kom til, men Hatesphere har alle dage været aktive og holdt sig til ilden. Peter og Jacob fandt hinanden helt tilbage i 1997, mens Hatesphere stadig hed Necrosis.

Læs også: Tue Madsen & Antfarm Studios DK: Metalguru fra Åbyhøj

Peter Lyse Karmark husker også metalmiljøet i Aarhus dengang i stadier, men var ikke en stor del selv af den i begyndelse, da han stadig gik i skole i Odder, men de nye tilkomne i bandet mere og mere bosatte sig i Aarhus, så Hatesphere blev en del af den nyere metalbølge i Aarhus fra start ‘00’erne. Hurtigt blev Hatesphere bannerfører for metallen i Aarhus med de stadig igangværende Illdisposed. Peter og Co. spillede utallige koncerter, og udgav plader som blev godt modtaget, og gør det stadig den dag i dag.

Peter blev dermed en større del af det aarhusianske metalmiljø, da han flyttede til byen, man kom næsten til at kende alle i miljøet i ens generation, i hvert fald på udseendet. Peter husker tilbage på tidligere bands i Aarhus, hvor der nævnes Mortem, Frozen Sun og Barcode.

Øvede på “Dødsgangen”

Hatesphere øvede i de gamle dage på Dødsgangen, et sted tæt ved Storscenter Nord i Åbogade i Aarhus. Her øvede næsten alle metalbands. Man mødte hinanden på gangen. Det husker Peter som en god og hyggelig tid. Pedellen fyldte sodavandsmaskinen op, så der altid var friske forsyninger til bandsene.

– På Dødsgangen øvede nærmest alle af de metalbands, som man kendte, husker Peter.

De øvede typisk der to gange om ugen, og når de skulle på farten, endte de typisk “hjemme” i øveren igen klokken 02-04 om natten, hvor de læssede udstyret af, hvorefter hjemturen foregik på cykel. I dag er det lidt anderledes, hvor man bor så spredt, beretter Peter.

Hatesphere – “The Sickness Within”

Tilbage da medlemmerne fra i start-20’erne arbejdede nogle og andre lavede ikke så meget. Ikke alle var kommet i gang med noget endnu. Peter arbejdede som pædagogmedhjælper, et typisk arbejde for en “metaller” påpeger han selv, og udtrykker det som et sjovt og hyggeligt arbejde.

Banneførerer for metal sammen med Illdisposed

Om spillesteder i begyndelsen husker Peter det daværende Musikcaféen i Meljgade, hvor spillestedet Tape nu huserer. Her har han selv gået til mange koncerter samt selv spillet med Hatesphere adskillige gange i tidens løb. Størrelsen af spillestedet var også af den rigtige størrelsesorden, påpeger Peter (cirka plads til 150 mennesker). Det var lille men så igen en fin størrelse, og stemningen var fed.

Hatesphere blev som sagt ret hurtigt bannerfører som metalband sammen med Illdisposed i Aarhus. Der var mange faktorer, der spillede ind såsom held og først og fremmest talent. Bandet blev bedre og bedre og øvede mere intenst, og pladerne der blev udgivet løbende, blev godt modtaget med hjælp fra de gode pladeselskaber, de har været og er på. Det har også hjulpet med til at de Hatesphere på turné også i udlandet. Bandet var ungt og ikke forpligtet til familie eller noget fast arbejde.

I starten lavede Hatesphere rigtigt meget af deres benarbejde selv karrieremæssigt. Jacob Bredahl var god til at tage fat, blandt andet med deres første hjemmeside lige da internettet var kommet frem. Hjemmesiden stod klar i 2000 og 2001. På den måde var Hatesphere fra start gode til at promovere sig selv, komme ud og turnére samt vende tilbage til vante spillesteder rundt omkring og dermed skabt en fanbase. Hatesphere blev “worldwide”, og i 2005 spillede bandet circka 120 shows, heriblandt fire Europa-turnéer og festivaler rundt omkring. Samtidig var Peter ved at uddanne sig til lærer, som han også lige fik klemt ind. Bandet har ofte besøgt Tyskland såvel som andre lande på deres større turnéer, her fik de også en tysk booker til at finde spillejobs til dem.

Højdepunktet på Wacken Open Air og Roskilde Festival

Bandets største højdepunkt indtil nu, husker Peter tilbage på det åbenlyse, da de spillede på Roskilde Festival to år i træk og på verdens største metalfestival, Wacken Open Air, der ligger i Nordtyskland. Normalt bor der cirka 1850 mennesker i byen, der en gang om året stiger til cirka 90.000 mennesker i alt i den første uge i august. Et sandt metalmekka, hvor man rejser til fra hele verden. Andre fede steder tæller, da bandet spillede i Kina, Japan, USA samt på et krydstogt i Caribien. Flere af de små shows med fed stemning, tæller også som gode oplevelser.

Publikumsmæssigt er det største sted Hatesphere har spillet angiveligt på ovennævnte Wacken Open Air i 2007 på en af de udendørs scener for cirka 15.000-20.000 mennesker. Det er lidt svært at sige præcist, men der var mange. I det øjeblik følte Peter, at det var ret fedt at stå lige der, nærmere sindssygt fedt og responsen var rigtig god. Det føltes lidt uvirkeligt, når der var så mange mennesker, og man føler jeg lidt mere sårbar og tydelig.

Hatesphere – “Drinking with med King of the Dead”

Aarhus fylder i bevidstheden

Aarhus har en betydning for Hatesphere også i dag, hvor Peter udtrykker det som en hjemstavnsfølelse. Det er fedt at lave for eksempel en t-shirt, hvor der står, hvor man kommer fra, som bandet også har lavet. Det tæller det at være fra Aarhus, at være fra Danmark. Der var mange bands i Aarhus fra starten af ´00’erne, der var nyskabere og fremme med musikken. Kommunen hjalp til med støtte til alskens projekter i tidens løb. Sammenholdet var også fedt dengang.

Karrieren kunne måske have set anderledes ud, hvis Hatesphere var udsprunget andetsteds fra i landet. Intet desto mere er der fedt for Peter og de andre at kende så mange, som de gør i Aarhus. Hvis man boede i for eksempel Struer, ville det nok have været lidt sværere. De tog miljøet til sig, og det gjorde det lettere at få navnet ud.

– I Aarhus er der bare flere af de rette mennesker, man kan snakke med og flere mennesker at spille for, mener Peter.

Mange udskiftninger i bandet

Der har været rimelig stor udskiftning i Hatesphere specielt i starten. De fleste bands kommer dog ud for dette før eller siden i karrieren. Med tiden er man kommet op i alderen, men i starten vægter det at finde de rette folk, der har tiden til at være med. Man stirrer sig nogle gange blinde på folk, der tit ikke er helt så gode alligevel. Dermed bliver man mere kritisk med tiden, hvorom udskiftninger hænder, forklarer Peter.

Der har undertiden også været flere i bandet fra København. Det veksler af og til. Nogle får andre prioriteringer undervejs og forlader bandet for eksempel forsaget af familie eller penge. Der er ikke mange metalbands, der kan leve af musikken. Der skal kæmpes ret meget, hvis man for eksempel studerer. Selvom nogle af Københavnertilkommerne i bandet faktisk er ærkejyder, forbindes Hatesphere stadig som et Aarhus-band.

The Sickness Within

Hatesphere udgav The Sickness Within i 2005, som betegnes som klassikeren. Det var også dengang, de spillede 120 koncerter på et år. Pladeselskabet albummet var udgivet under, var det store tyske SPV. Hele det år gik med indspilningen af pladen, tours og eksaminer i forbindelse med læreruddannelsen for Peter.

Karrieren har også budt på udgivelsen af en split med et koreansk band (Remnants of the Fallen i 2013). Spiltten kom til virke i en søgen efter et nyt pladeskabet.  Hatesphere blev sat i kontakt med det koreanske band, så chancen for koreanske fans derude lever i bedste velgående. I dag er det lettere at sprede sin musik ud i verden og blive kendt de fleste steder i verden, fremfor i ‘00’erne, da de kun havde deres hjemmeside. Nu popper fans på Facebook op fra Caribien, USA, Canada, Tyskland, Sydamerika, Panama med flere.

Hell-Hole koncert i Sallings P-hus, Mono og de mange gode oplevelser i Aarhus

I efteråret 2012 spillede Hatesphere en usædvanlig koncert i Aarhus. Koncerten var placeret i bunden af Sallings p-hus, hvor man kunne gå i en spiral op til femte etage og kigge ned i hullet ved udkørslen, hvor de spillede. Det var den 6. september under Aarhus Festuge. Bandet kunne således spille op af mod publikum. Det var en anderledes oplevelse, at man nu skulle kigge op af mod sit publikum og ikke ned. Det var som at skulle spille i et kors-agtigt kryds med trommesættet i midten. Det var et specielt show, og folket støttede op om idéen. Scenelyset var fedt mens lyden til dels lidt alternativ i sådan en opstilling.

Afslutningsvist påpeger Peter igen Aarhus’ musik- og øvemiljø med øvekomplekset Monorama i Åbyhøj, hvor mange bands har øvelokaler. Her har Hatesphere også selv øvet i den velkendte øvelokaleforening, hvor der også er en scene, hvor bands fra tid til anden optræden til forskellige arrangementer. Her afholdes også den årlige Mono Goes Metal Festival den sidste weekend i januar. Peter forestiller sammenholdet derude lignende det som på Dødsgangen i de unge år, selvom øvelokalerne dengang var slidte. The Sickness Within blev optaget her.

Hatesphere – “Ruled By Domination”

Hatesphere er aktuelle med deres tiende album, Reduced to Flesh, der udkom den 19. oktober i år gennem Scarlet Records. I den forbindelse lægger bandet Danmark ned med en landsdækkende turné næste år, der bringer dem følgende steder hen med Livløs fra Aarhus og Xenoblight fra Silkeborg som supportbands:

 1. februar – Hotel Cecil, København
  01. marts – Kulturværftet, Helsingør
  02. marts – Platform 4, Aalborg
  08. marts – Radar, Aarhus
  09. marts – Haders, Svenborg
  15. marts – Kansas City, Odense
  16. marts – Konfus, Esbjerg
  22. marts – Sønderborghus, Sønderborg
  23. marts – Bygningen, Vejle
  29. marts – Godset, Kolding
  30. marts – Kedelhuset, Silkeborg

På Aarhus Echo holder vi JUL I DEN GAMLE MUSIKBY. I december bringer vi historiske artikler fra dengang da… og alle artikler er lavet i samarbejde med Den Gamle By

Relaterede artikler