Jul i Den Gamle Musikby: Gamle fryserum, mærkelige bandnavne og overraskende succes. Syv store danske navne tænker tilbage på starten i Aarhus.

Ida Corr, Foto: Morten Rygaard

I fire små film, fortæller Tina Dickow, Dicte, Shaka Loveless, Michael Learns To Rock, Ida Corr, Nephew og Hatesphere historier fra dengang de startede deres karriere – i Aarhus. Vi kommer forbi øvelokalerne, inspirationskilderne, spillestederne og dér hvor det hele startede.

Filmene er produceret af Den Gamle By i forbindelse med udstillingen Aarhus Rocks og vi har samlet dem her, som en del af Jul i Den Gamle Musikby. Historier fortalt fra den gang da…

“Jul i den gamle musikby” er en artikelserie lavet på baggrund af materiale udarbejdet af Den Gamle By til udstillingen Aarhus Rocks. Redigeret af Aarhus Echo

Spillestederne.
’Tina Dickow tænker tilbage på starten af hendes karriere, hvor hun stod på byens mange scener, for at prøve musikken af sin kunnen af. Spillesteder som Train, Musikhusets foyer og det der hed Glashuset, var dér, hvor hun trådte sine første musikalske live-skridt.
Her Personal Pain gav deres første rifgtige koncert på Vestergade 58 – efter de vandt ’Vi har scenen, har i musikken’-konkurrencen. Det blev et tilløbsstykke, som overraskede alle i bandet.

Shaka Loveless kan huske ’Stage’ – en bar, hvor Shaka’s band nærmest spillede hver weekend, hvor også Vincent Van Go Go var hyppige gæster på scenen.

Michael Learns To Rock, der anser sig selv som et gennemgribende Aarhus band, giver kredit til Motown og Fatter Eskil, hvor bandets identitet blev skabt – længe inden Asien og evig stjernestatus kaldte.

Inspirationskilderne.
’Der var sindsygt mange dygtige’, siger Ida Corr. Hendes inspirationskilder fandt hun blandt andet i mange af de musikere, hun mødte i den Aarhusianske talentundergrund, da hun selv kastede sig over musikken.

Det er nogle habile rytmeherrer, som Shaka Loveless fremhæver, når han taler inspiration fra musikmiljøet i Aarhus. Kristoffer Sjelberg og Jeppe Saugman, der også var involveret i musik med Camille Jones, Malk de Koijn og mange andre, var nogle af de musikere, som Shaka kunne læne sig op ad.

Nephew har aldrig prøvet at lægge sig i halen af et band som Kliché. Men med tiden, er de blevet meget beviste om sammenligningerne. Parolerne i musikken, det stramme udtryk og ens tøj, er blot nogle af de ting, som ofte er blevet brugt som sammenligningsgrundlag mellem bandet fra slutningen af 70’erne – Kliché – og bandet fra slutningen af 90’erne – Nephew.

Øvelokalerne.
Gamle fryserum i det nedlagte slagter-område ved Sydhavnen, dannede rammerne for Michael Learns To Rock, da de skulle have deres første øvelokaler. Klistret til, med æggebakker på væggene, befandt drengene sig i det lokale, der skulle lægge kimen til en af dansk musiks største successer.

’Dødsgangen’ er det brutale navn til en legendarisk gang i en øvelokaleforening, tæt på Storcenter Nord. Dér øvede metalbandet Hatesphere, side om side med andre bands, der havde et mindst ligeså råt udtryk som dem selv, og som været hjemsted til nogle af Aarhus’ mest storslåede metal bands.

Læs også: Hatesphere startede som et “ungdomsskoleband” i Odder. Med tiden blev de et af Danmarks største metalbands med international succes

Nephews hjemmebane, når vi taler øvelokaler, har været i byens nordlige del. Gemt væk i nogle kældre, med gamle tæpper og kirsebærvin.

Starten af karrieren.
Der er mange måder at starte sin karriere på – og ikke mindst komme frem med sin musik. Michael Learns To Rock husker det, som overraskende nemt! De kunne aflevere en single til en lokalradio – og så blev den spillet. De kunne skrive til Aarhus Onsdag, og pludselig var de i avisen.

Omvendt startede Ida Corr med at spille, spille og spille. Den sjove men også krævende og hårde måde. Hun har stået i front for coverbands, spillet til bryllupper, sunget kor med de mere etablerede artister og skrevet egne sange ved siden af.

Der var en musiklærer på en højskole, der sagde til Shaka Loveless: ’Du er ikke særlig god til at øve dig og du er heller ikke særlig god til at spille guitar – men jeg ved, at du kommer til at leve af musikken!’ Det gav blod på tanden!

Vidste du at Nephew i få timer, hed Conan Doyle? De sad og ledte efter fede bandnavne – og kom også forbi Rearview Theatre, inden de låste sig fast på Nephew.