Bror Lort og frysepizza Hip Hop

Bror Lort
Foto: Patrick Svilling

I den spæde alder af femten år, begyndte den ældste af brødrene i Bror Lort, BikSjit, at rappe. Og ud af ren kedsomhed, startede Dips allerede med at rappe som fjortenårig. Dips stiftede dengang bekendtskab med Rap Akademiet på Tovshøjskolen i Gellerup, hvor BikSjit hurtigt hoppede med over på Rap Akademiet til sin yngre bror.

Af Nina Bogicevic

Bror Lort er en aarhusiansk hiphopgruppe. Duoen består af to brødre, Dips og BikSjit, som har rødder i øgaderne.

På Rap Akademiet mødte Bror Lort blandt andre Ham Den Lange og Daniel Bé. Daniel Bé er forhenværende rapper og nuværende producer. Han har produceret for både nationale, samt internationale kunstnere og har bevæget sig rundt i genreuniverset og produceret alt fra House, Dubstep, Reggae, pop og selvfølgelig hiphop. I dag er Daniel Bé producer for Bror Lort, som idag har eksisteret i fem år.

Dips og BikSjit, I startede med at rappe hver for sig. Hvorfor valgte i at slå jer sammen?

BikSjit starter ud med at fortælle,

-Fordi vi var brødre, og når vi var dernede (Rap Akademiet) på samme tid, så kunne vi lige så godt lave det her sammen.

Bror Lort, som på daværende tidspunkt ikke så meget til hinanden, øjnede sig muligheden for at bruge tid sammen og spenderede tiden på rap. I 2013 udgiver Dips og BikSjit deres første track sammen. Og i forbindelse med deres første koncert samme år, bliver det fælles navn til.

-Vi skal ud og spille til Gelleraps, og så spørger Daniel Bé, ‘hvad skal vi kalde jer, vi kan ikke bare kalde jer Marcus (Dips) og Victor (Biksjit), så sagde Victor, vi skal hedde Bror Lort’, fortæller Dips.

Hvordan er det at lave musik sammen?

-Det er sjovere og lettere, men det er også sværere på samme tid, fortæller BikSjit.

Dips tager over og tilføjer, at det kan være svært at skrive sammen, mens han beretter videre om en episode, hvor Dips havde et writer’s block, som på magisk vis forsvandt, da BikSjit gik ned for at handle.

-Så kunne jeg skrive mens BikSjit var væk, så der var god stilhed.

Der kan være udfordringer ved at skulle samarbejde, men der er også fordele ved at være to.

-Ja, det er sjovt. Det er også sjovere at optræde når man er to, fortæller BikSjit.

-Det er altid fedt at være en gruppe, tilføjer Dips.

Selvom Dips og BikSjit har et par soloprojekter på siden, holder de fast i at lave musik sammen. Daniel Bé fortsætter,

-Der er et ret skarpt koncept i Bror Lort. Der er en bestemt lyd, der er en bestemt tankegang. Det modsatte af guld og champagne. Det er lidt en indrømmelse af, at man er på bistand, men det er sgu også OK. Livet er fedt alligevel, og Rema har nogle udmærket frysepizzaer.

BikSjit fortæller, at Aarhus Radio har defineret Bror Lort som dorsk aarhusiansk dumspiller musik, og lige den definition er dét Bror Lort går efter, og en definition som er stærkt præget af deres musikalske inspiration fra Idioterne.

-Idioterne fra det gamle Idiotsikker Records og Klub Dovensmart. Bror Lort startede lige imens I (Daniel Bé, Ham Den Lange og Marki Snøre) var ved at lave klub dovensmart, siger BikSjit.

-Jeg har jo produceret alt det gamle Klub Dovensmart, og de (Bror Lort) blev undervist af både mig og Lange, dengang de startede, fortæller Daniel Bé.

Bror Lort havde to tredjedele af Klub Dovensmart som undervisere, så inspirationen herfra har været tæt på uundgåelig.

-Det var fedt, at Bror Lort har taget sin egen vinkel på det, særligt nu hvor de gamle Aarhus-hoveder ikke laver den slags længere. Det er fedt, at der er nogen til at bære den der dumspilnings fane videre.

Foto: Patrick Svilling

Selvom meget dansk musik er københavnsk præget, og samtlige aarhusianere er gået i eksil, mener Bror Lort stadig at der er plads til Hiphoppen i Aarhus.

-Alt fra Aarhus er mega godt og undervurderet. Hvis man kigger på alt, hvad der kommer på Soundvenue, Vice, Noise, det er københavnere, fortælle BikSjit, inden han bliver afbrudt af Dips

-Det er altså ikke alt fra Aarhus, der er mega godt. Der er noget, jeg synes er skrald.

-Selvom det er skrald, så er det også sjovt, konkluderer BikSjit.

-Det er godt produceret skrald, tilføjer Daniel Bé grinende, men seriøst.

-Der er plads til alt, fortæller Dips.

-Det er også et spørgsmål om at nogen vil lave plads, siger BikSjit. Han fortsætter, Aarhus er Fresh som Bé står for, det er aarhusianere der kommer og spiller.

-Aarhus har historisk set været en rigtig god hiphop-by og ud over at have tabt lidt land kommercielt set til københavnerne de sidste par år, så har vi stadig helt vildt meget hiphop i byen, fortæller Daniel Bé.

-I Aarhus er der noget hver weekend, men jeg synes, at vi var bedre til hele den der bussiness del i gamle dage, dengang vi havde Ufo og Yepha som eksportvare, Johnson, USO, Marwan, L.O.C. På den måde har Aarhus en stor impact på hiphop historisk set, fortæller Daniel Bé.

BikSjit overtager,

-Det er Johnson, som har skabt dansk trap musik. Det er der mange, der ikke fatter

-Ja han var den første sydstatsrapper herhjemme, tilføjer Daniel Bé.

Fremtidsplanerne for Bror Lort står nu på udgivelsen af en EP. BikSjit beretter, at de har talt om at udgive en EP siden 2015, men i år sker det faktisk, og det har været ventetiden værd. Bror Lort har produceret musik siden 2013,

-Men det vi har gang i nu er federe. Det har lidt været en to-skridt-frem-og-et-tilbage -process, hvor vi har lavet en hel masse musik, og nogle af tingene har været rigtig fede, men så har vi fundet ud af, hen af vejen, at der er en bestemt lyd, vi kører efter. Vi har været rigtig skarpe omkring indholdet og det konceptuelle siden starten, men nu begynder det også at hænge mere sammen med lyduniverset og være mere helstøbt. Så der kommer en plade nu her med én lyd, fortæller Daniel Bé og fortsætter med at beskrive lyduniverset.

-Der er sådan nogle tidstypiske ting, det er stadigvæk trap trommebeats, men så er det fjollet op. Vi bruger meget det udtryk at ‘fjolle det op’. Igen, det handler om frysepizzaer og bistandshjælp og alt muligt andet jordnært, så vi prøver at fjolle den helt vildt meget op, og prøver at lave noget skrald bevidst, konstaterer Daniel Bé.

-Det er ikke pagne og Gulddreng det her, men det er heller ikke xanax og valium. Det er dårlig øl og dårlig pizza, fortæller BikSjit grinende.

Pt. har Bror Lort tre singler på vej, heriblandt ‘Lige stået op’, som er en doven banger om lige at være stået op. De satser på at have den sommerlige singlen ude midt april. EP’en fortæller Viktor, er i hvert fald færdig i 2018. De har lavet flere numre, men vælger at holde sig bevidste om den kvalitetsmæssige sammenhæng på EP’en, og har indtil videre skrottet ét nummer.

-Det er også bedre at lave ti numre og så kun vælge fem af dem.

Så vi kan se frem til en EP med en klar rød tråd fra de to brødre

-Det her er aarhusiansk. Der er simpelthen for få fra aarhus, som bliver i Aarhus, og som fortæller de er fra Aarhus, og det her er aarhusiansk, og det vil gerne spilles i aarhusianske radioer, og aarhusianske koncerter, afrunder BikSjit.

-Vi vil også gerne spilles alle mulige andre steder!, får Daniel Bé indskudt, men det er et Aarhus produkt og det er vi bevidste om at det er. Man skal også høre det fordi det er noget andet, vi går lidt imod bølgen. Det er anderledes, det er noget godt.

Relaterede artikler