Jeg håber folk kommer til at lære mig bedre at kende

06/10/2020 Af Jesper Nyborg

Foto: Anna Marín

Det er der sådan set ikke så meget at sige til – efter han sendte sit første album Count The Ways på gaden i 2015, har han ikke set sig ret meget tilbage. Allerede året efter kom album nummer to, Brace Against The Storm, og i 2018 fulgte han op med Found It.

Og hov… så smuttede han lige i studiet i tre dage i januar i år og indspillede et album mere.

Let The Hard Times Come skulle have være et ´hemmeligt´ album, der kun skulle sælges til koncerter, men så kom Corona… så albummet kom alligevel til salg i enkelte butikker i september. Det er dog ikke lagt ud til streaming endnu, men kommer med på landevejen dette efterår.

Fire album på fem år og adskillige turnéer med masser af udsolgte huse på kryds og tværs af landet – det er ikke sært, hvis Jacob Dinesen godt kan have det, som om de sidste par år er fløjet afsted.

Derfor gav det god mening, at tøndringen kunne bruge første halvdel af 2020 på at puste lidt ud og lade batterierne op hjemme i Aarhus, hvor han har haft base de sidste par år, for planen har hele tiden været, at han tager på sin første soloturné til efteråret. En turné, der kommer som en sund afveksling efter et par heftige år med massevis af koncerter, hvor han har haft sit band med.

– Jeg har lyst til at spille solo nu. Og jeg føler mig klar og kan mærke jeg har brug for det. Det bliver godt for mig at komme ud at spille min musik på en anden måde end jeg kan med bandet. Vi har været rigtig meget sammen de sidste par år, og vi er blevet rigtig gode til at spille mine sange – vores bundniveau er blevet vanvittig højt. Men det bliver sundt at gøre noget andet nu. Og det kommer til at give en friskhed og et kæmpe drive, når vi så mødes igen og vender tilbage som band, siger Jacob Dinesen.

Der lige nu ‘ser sindssygt meget’ frem til at komme ud at spille koncerter og møde sit publikum igen. Selvom det på mere end én måde bliver en anderledes oplevelse. Ikke kun fordi han skal finde sig til rette i formatet med at stå på scenen helt alene, men også fordi Coronasituationen gør, at han kommer til at spille langt flere shows end det var meningen.

Der må kun være et vist antal publikummer til koncerter ad gangen, og der er solgt masser af billetter til soloturnéen, så mange af koncerterne bliver delt op i to. Udsigten til at skulle spille to gange om dagen og flere dage om ugen end planlagt har han det nu helt okay med.

– Jeg har jo aldrig været bange for at arbejde, siger han med det afvæbnende grin, der er et af de første kendetegn, man lægger mærke til, når man taler med ham.

– Men jeg er da glad for, at det er på netop den her tur, jeg skal spille ekstra mange koncerter. Det bliver selvfølgelig hårdt, men ikke så meget fysisk. Jeg kommer ikke til at springe rundt og gi’ den som Mick Jagger. Det bliver mere stille og roligt. Og så er mange af sangene lagt om til, at min stemme ikke skal gi’ fuld gas. Der bliver mere plads til fortællerstemmen på den her tur.

Mange af Jacob Dinesens kolleger i musikbranchen har flyttet turnéer fra foråret til efteråret.

Mange har måttet flytte turnéer til 2021. Mange har måttet aflyse.

Musikbranchen står i en historisk vanskelig situation, hvor meget stadig er usikkert. Og det har da også været ekstra nervepirrende at se frem til netop denne turné i takt med, at så meget er blevet aflyst og flyttet i løbet af det seneste halve år.

– Det har været fuldstændig forfærdeligt. Man arbejder jo på noget, som i sidste øjeblik enten slet ikke kan lade sig gøre eller bliver fuldstændig anderledes end man havde regnet med. Den her turné betyder meget for mig – det gør alle turnéer – men nu skal jeg ud solo og prøve noget andet end jeg plejer, så jeg har været meget spændt. Nu bliver den her turné heldigvis langt hen ad vejen som den skulle, men er der én ting, Coronaen har lært mig, er det at være omstillingsparat. Med tiden lærer man at være i det og bruge det så fornuftigt, man kan. Og det vigtigste er, at vi kan afvikle de shows, så det bliver sikkert for alle. Og at de samtidig får en god oplevelse.

O

Foto: Anna Marín

Det er ikke nyt for Jacob Dinesen at spille solo.

Faktisk er det lidt som at tage tilbage til der, hvor det hele startede for ham, der dengang var en teenager med en guitar og nogle sange, han tog rundt og spillede. Vel at mærke en teenager med så gode sange og en bemærkelsesværdig stemme, at han hurtigt vakte opsigt og snart måtte bytte guitarkassen ud med en lastbil eller to, når han skulle ud at spille.

Han spillede solo på festivalen i hjembyen Tønder i 2019, og i løbet af Coronasommeren 2020 har han været rundt med guitaren og spille enkelte solokoncerter. Men det er første gang han tager ud på en decideret soloturné, der i løbet af efteråret – og et par enkelte gange til næste forår, hvor nogle af koncerterne er blevet flyttet til – bringer ham rundt i landet nok en gang. Og han tager vigtige erfaringer med fra de solokoncerter, han har spillet for nylig. Uden at han dog vil afsløre, præcis hvad det er.

– Jeg har lært exceptionelt meget på de få soloshows, jeg har spillet indtil nu. Jeg har fået lært mig nogle ting, jeg godt kunne have haft brug for de seneste par år, så meget vil jeg gerne sige. Og sådan er det – jeg lærer noget hver gang. Det er noget med, at når alle kun kigger på dig… du kan jo ikke lade nogen spille en guitarsolo, du står der selv hele tiden. Og du skal underholde HELE tiden.

Det er en proces, fortæller Jacob Dinesen.

Og den har været i gang, siden han tog ud i sommer og spillede en håndfuld solokoncerter. Han arbejder med at finde sit leje som soloartist. Hvor meget humor skal han bruge? Hvor meget skal historierne fylde og hvordan skal han i det hele taget forløse koncerterne?

Svarene har han ikke endnu, for processen fortsætter, når turnéen starter, og måske er han først helt i mål, når turnéen er slut.

Han ved dog, at han kommer til at optræde lidt mere loose end han ellers har haft for vane. Før i tiden har han arbejdet med manuskripter og haft en klar plan for, hvad han ville med sit show. Det kommer ikke til at ske denne gang. Noget han fandt ud af, da han i sommer gik på scenen uden manus og opdagede, hvor sjovt det var, at hvert show blev forskelligt.

– Det gjorde det mere umiddelbart. Og jeg fandt ind til en ærlighed, som jeg gerne vil have frem på denne turné. Men det har været mærkeligt at stå på en scene hen over sommeren, hvor folk ikke måtte synge med. De måtte heller ikke rejse sig op, og der er ret langt fra scene til publikum. Det er ikke nemt at skabe et intimt rum på den måde ude midt på en mark… derfor har jeg brugt humor en del på de shows. Og det kommer jeg nok til at tage med mig ind i efteråret, for det kan være med til at bygge det intime rum, som de her solokoncerter gerne må finde sted i, op.

O

Foto: Anna Marín

Man kan godt komme til at glemme det, for selvom det kun er fem år siden, vi for alvor fik øjnene op for Jacob Dinesen, har han spillet så meget de senere år, at det virker som om, han har været med i langt længere tid på den danske musikscene. Og så kunne han umiddelbart sagtens være meget ældre, tænker man i hans selskab, men han er 24.

Og man kunne godt få den tanke, at der vil være folk, der synes han er lige ung nok til at stille sig op på en scene og være storyteller. Altså come on… så meget liv har du jo heller ikke nået at leve, vel?

Det er dog ikke noget, han er stødt på – at der er folk, der synes han er for ung til at fortælle historier. Men han tænker selv over det.

– Jeg har altid været en gut, der observerer meget. Jeg har altid haft radaren tændt og mine antenner ude. Og jeg har altid taget rigtig meget ind. Og så har jeg øvet mig i at få historierne til at leve. Jeg står jo deroppe og fortæller noget, jeg selv tror fandens meget på. Og jeg håber, jeg får overbevist folk og gjort historierne så levende, at de også kan være med i dem. Jeg synes jo, jeg har vigtige historier i mit sangkatalog – historier om mig og om psykisk sygdom, for eksempel. Så jeg vil gerne have publikum med ind i mit rum, så de får en større forståelse for, hvem jeg er. Og hvem det er, jeg skriver om.

Turnéen starter i denne uge.

Og har du sikret dig en billet, er du heldig, for de fleste er solgt for længst. Og du er også heldig i den forstand, at det kan være både første og sidste gang, Jacob Dinesen tager på soloturné.

Hvis han gør det igen, kommer der til at gå rigtig, rigtig lang tid, siger han. Han er i bund og grund en mand, der vil spille med et band. Men lige nu er tiden til at gå på scenen alene rigtig.

– Jeg er sikker på jeg kommer til at lære enormt meget af det. Og det kan jeg tage med mig, når jeg skal spille med bandet igen. Lige nu glæder jeg mig bare helt vildt til at komme på arbejde. Og til at komme ud og møde mit publikum.