Huset rummede Punkhovederne

Punk

I mange år var der både koncerter, fotoværksted, træværksted og alt muligt andet i Huset. Det var en kreativ legeplads i centrum af Aarhus, hvor også punken fandt et hjemsted med festivaller som Monody og Pære Punk.

Skrevet af Andreas Kristiansen ud fra materiale udarbejdet af Delucafilm og interview med Steen Thomsen.

Huset var et beboer/DIY/aktivitetshus for hele Aarhus med åbne, arbejdende værksteder. Huset blev oprettet i 1972 i bygningen på Vester Allé 15, som tidligere husede Aarhus Museum. Det udviklede sig fra besat ungdomshus i 1972 til at have årligt mere end 100.000 brugere, som benyttede de forskellige værkstedsfaciliteter. Det indtil kommunen lukkede for tilskuddet i 2007. Her ophørte brugsretten til bygningerne også.

Huset, Voxhall, HUSET´s Musikteater, Aarhus Echo
Den gule bygning ligger der stadig, men Voxhall omkranser i dag Huset ved åen

Huset var det første sted i Danmark, hvor der blev afholdt punk festival med Pære Punk samt Monody Festival som de mest kendte.

Steen Thomsen var med til at arrangere Monody-festivalerne på  Huset, og beskriver det som et sted, hvor der var meget højt til loftet.

– Det var meget do-it-yourself med stor kærlighed og nogle gamle hippier, fortæller Steen.

Huset var et sted som kunne rumme punken og den ungdomskultur, der var omkring musikken. Den havde ellers fået sig lidt af et dårligt ry blandt aarhusianerne efter Staklade-massakren den 16.02.1980.

Staklade-massakren, havde skabt store overskrifter, og punken havde derefter svært ved at finde en scene i Aarhus. Men på Huset blev tingene taget mere oppe fra og ned fortæller Steen. (Staklade-massakren fortjener en artikel i sig selv, og jeg vil ikke gå mere ind i den her, men kan du ikke vente på Echo, kan du læse mere om den i bøgerne ”Rock I Aarhus” og ”Something Rotten! Punk i Danmark”)

– Jeg kan huske engang, at døren var lukket ud bag til, altså ud til toiletterne, hvor de blev overmalet med graffiti. Det var de sgu lidt kede af i Huset og var sådan lidt, hvordan løser vi det. Og så fik vi simpelthen bare nogle arbejdsdage dernede og fik tilbudt at male det op igen selv i stedet for at få en kæmpe regning, fortæller Steen, og af de punkarrangementer han var med til at arrangere var Monody-festivalerne nok de største.

– Vi arrangerede Monody-festivaler, som var en årlig to-dages begivenhed. Monody-festivalen handlede om at præsentere den danske punkscene, men der kom da svenske og tyske bands, og publikum kom fra både det ene og det andet sted, fortæller Steen. For selv om det var formålet at præsentere den danske punk-scene på Monody, endte festivalerne med at blive lidt af et internationalt tilløbsstykke.

Huset, Monody Festival, Punkrock, Danmark, 1980'erne
Monody Festivalerne fik både trukket et nationalt og internationalt punkpublikum til Huset

Indtil 1997 havde Huset sit eget koncertsted kaldet “Husets Musikteater”, men grundet interne stridigheder løsrev folkene bag Huset’s musikteater sig og stiftede Fonden Voxhall.

I dag er mange af de gamle værksteder i Huset videreført på Godsbanen, og Huset i dag, den gule bygning. Ja, jeg sidder faktisk og skriver denne artikel bag ved de gule mure. Huset huser i dag både blandt andet både musikbladet Gaffa, Rosa – Dansk Rock Samråd, SPOT, støtteorganisationen for rytmisk musik i Aarhus (Promus) og såmænd også Aarhus Echo.

Relaterede artikler