Herselection: en klubaften med lyden af fremtiden

08/09/2020 af Zina Hameed

Herselection har købt en DJ-pult, der står i Andromeda, hvor de deltagende kan øve sig. Foto: Mira Campau

”Jeg tror da, alle kan blive enige om, at ved at se en større repræsentation og diversitet på musikscenen, så vil alle vinde

Når DJ’en spiller, samles mennesker om rytmer, beats og lyde. Ord bliver overflødige, og man kan mødes på et dansegulv, hvor kommunikation forgår gennem øjenkontakt og kroppens fortolkning af lyden, der spilles ud af højtalerne.

Men når majoriteten af DJ’s er mænd, så er det også dem, der sætter rammerne for den musik, der samler os, og lydbilledet kan blive for snævert. Musik kan være noget, vi identificere os med på tværs af baggrund, religion og køn. Det skaber diversitet blandt, de der modtager musikken, men det er derfor også vigtig med diversitet blandt dem, der afsender musikken.

”Jeg tror da, alle kan blive enige om, at ved at se en større repræsentation og diversitet på musikscenen, så vil alle vinde.” fortæller Mira Campau, der er projektleder fra Female Futur Sound.

Det er en fremtid, Herselection gerne vil imødekomme. Ved at etablere workshops og events, hvor fokusset er at smide nonbinær, womxn og queer personer, der tidligere er blevet overset i branchen, forrest, og gøre faget tilgængeligt for alle og enhver.

Female Futrue Sound ft. Andromeda

Mira Campau og Aysha Amin er projektlederne på Herselection. Mira repræsenterer Female Future Sound, der er en NGO og et bookingbureau, der har hovedsæde i København, men som har samarbejdspartner rundt om i verden. Det er en organisation, der siden dens opstart i 2017 har uddannet over 500 non-binære, womxn og queer DJ’s. Med klubaftener og workshops i bl.a. Kina, Tunesien og Indien, har Female Future Sound store ambitioner for musikscenen både i ind- og udland.

Mira Campau (står til venstre) og Aysha Amin (står til højre) stiller også op med deres eget DJ-Set. Foto: Zina Hameed

Mira trækker konceptet med til kunst- og kulturplatformen Andromeda i Gellerup, hvor Aysha arbejder som projektleder. Her arbejder hun med kulturen med fokus på forskelligheder.

80 forskellige nationaliteter herude er jo så meget kultur. Vi kan lærer meget af hinanden, hvis vi bare er nysgerrig og inkluderende”, fortæller Aysha

Herselection har etableret workshops i Andromeda, hvor nonbinær, womxn og queers bliver oplært i at spille samtidig med, at de former et fællesskab, hvor de også kan udvikle sig som professionelle DJ’s.

Den feminine omfavnelse

Herselection mener, de har en feminin arbejdstilgang. Deres fokus er at skabe et trygt rum og byde personer velkommen, der er nysgerrig på, hvad det er for et fag. På den måde vil de skabe et fællesskab, hvor man samarbejder om at fremme og omfavne hinandens arbejde. Der skal selvfølgelig være en ærlig og konstruktiv feedback. Men de vil gerne motivere nonbinær, womxn og queer personer, der ellers er blevet mødt af en lukket dør, fordomme eller skepsis, fordi de er udenfor normen – hvad end det gælder baggrund, køn eller identitet – gennem accept og tryghed.

Vi vil gerne skabe et fællesskab, hvor DJ’sne kan hjælpe hinanden, og være sammen om at finde deres lyd, hinanden og deres udtryk”, fortæller Mira Campau.

Jeg håber, vi kan give folk den følelse, som bassen rykker i maven på dig, når du står midt i på et dansegulv

Foto: Natalie Vest Jones

Det er en mere følsom og omfavnende arbejdsmåde. Det blev godt beskrevet af en af vores deltagende i workshoppen: Treat the pult like you would treat a pussy.” Tilføjer Aysha.

Samarbejdet om Herselection // Tæppe Edition

Herselction Aarhus Edition skulle have debuteret på Radar tilbage i marts i år. Men samme uge lukkede Mette Frederiksen landet ned, og de seneste seks måneder har Herselcetions nyeste DJ’s tørstet efter at få lov til at få deres debut bag pulten.

Den 19. september 2020 får de nye nonbinær, womxn og queer DJ’s en forløsning till Herselection Tæppe Edition. Et samarbejde med vennerne fra Radar og Aarhus Volume sætter rammerne for en siddende koncert under Ringgadebroen. Broen kommer til at lyse området op med sit røde og blålige lys, der nærmest sender én tilbage ind på dansegulvet af den klub, vi hver især har savnet siden Covid-19 meldte sin ankomst.

Jeg håber, vi kan give folk den følelse, som bassen rykker i maven på dig, når du står midt i på et dansegulv”, fortæller Mira Campau.

Gæsterne tager et tæppe med til max. 5 personer, hvor man sammen med sine venner oplever musikken og festen – sammen med andre. Mens musikken spiller, vil en rullende bar køre rundt og servere øl og drinks til arrangementets gæster.

Vi hylder vores nye DJ’s og på samme tid er vi sammen med en masse mennesker, hvilket jeg tror, mange har savnet” siger Mira Campau

Link til begivenheden HER

  • Non-binære personer: køn anses som mere og andet end udelukkende mandligt og kvindeligt; en person kan identificere sig som begge, hverken-eller eller noget mellem de to.
  •  Womxn: er et intersektionel feministisk begreb, man bruger for at undgå en mulig hentydning af sexisme i begrebene ’WO-M-A-N’ og ’WO-M-E-N’ og for at inkludere transkønnede, nonbinære, aseksuel, personer af farve, genderfluid, osv.
  •  Queer: kan være en tilgang til køn og seksualitet. Det kan handle om tilgangen til livet, hvor man forkaster forudbestemte regler og roller for kærlighed, sex og forhold. Det kan også definere en person, der modsætter sig cishetronormativiteten. Det sætter sig i opposition til den herskende kønsforståelse om at der kun er to køn.Kilde: LGBT+Danmark.dk & dictionary.com