Har du styr på aftenens fire talenter i Fatter Eskil Prisen?

Af Carsten Holm

Talentmassen i dansk musik bugner, og Fatter Eskil favner sædvanen tro mange nye navne. I starten af marts, blev dette års udgave af Fatter Eskil Prisen skudt i gang med den første indledende runde – og aarhusbandet Pust samt københavnerkvartetten Silque gik videre til semifinalerne i april.

Spørgsmålet er, hvilke navne der skal følge dem. Der er stadig tre indledende runder, og den næste foregår i aften på det traditionsrige spillested i Skolegade.

Forud for alle indledende runder, bringer Aarhus Echo præsentationer af alle navne, så du har en mulighed for at lære dem bedre at kende. Det kunne jo være, at nogle af dem ender som Velvet Volume, Scarlet Pleasure eller Kajsa Vala, der alle har fået kickstartet deres karriere i forbindelse med Fatter Eskil Prisen – hvor vinderen udover æren, også modtager en tung check på 25.000 kr. der skal bruges til en indspilning hos Tapetown i Lydhavnen samt en optræden på årets Live Camp under Skanderborg Festival.

Aftenens deltagere ved Fatter Eskil Prisen er disse fire navne:

Schwartze Fiktion: Spændt som en fjeder

– Vi kommer fra Aarhus, og holder til i en bunker som vi lejer hos Aarhus Brandvæsen. Projektet startede i begyndelsen af 2015.

Journalisten Thomas Nygaard har beskrevet musikken på denne måde:

“Den besnærende lyd af neonoplyste metropoler efter midnat. Elektronisk rock spændt som en fjeder. Romantisk postpunk med masser af krop. Duoen Schwarze Fiktion indrammer i sin lyd både det stramt minimalistiske og det brusende storladne”.

Hver 4. måned, har vi holdt en privat koncert for inviterede gæster. Koncerterne er de fleste gange blevet afholdt på Sydhavnen i Aarhus. De har været ment som events, hvor vi som orkester har skullet prøve nogle ting af over for et “safe” publikum. Derudover har det også fungeret godt at have en koncert at øve frem imod.

Da vi begge har boet i Aarhus i mange år, har vi oplevet mange forskellige koncerter gennem årene, specielt syntes jeg, at Godsbanen for tiden præsenterer nogle rigtig interessante events og festivaler. Bedste hænge-ud sted må være Street Coffee i Vestergade.

Værterne på P6 BEAT’s ’Debut’ Tilde Bang-Hansen og Casper Bach Hegstrup pludrede om os i en af deres udsendelser og kom frem til denne konklusion:

“Der ligger noget Aphex Twin og noget tidlig industrial gemt nede i de her gutters musik, ja der en eller anden rawer-stemning over det. Det er ligesom om, de har genoplivet den der elektropop/rock bølge, der var i midt nullerne. Spleen united, Veto, Turboweekend nåede også lige lidt at være med på den. Dúne. Det er den samme lyd. Ja, det er frækt”.
Vi udgav i september 2017 vores EP “I´m Bunker”, og d. 17. marts udgiver vi vores nye singler Miami og Cinematics.

Derudover holder vi en releasekoncert på Sydhavnen i Aarhus i Studio 02K i Jægersgårdsgade 152 kl. 20:00. Samme dag har vi pre-release mellem kl. 16 og 17 på Street Coffee i Vestergade, hvor singlerne bliver vendt over et par gode kopper kaffe.

Rýk: Moderne shoegaze fra Nordens Paris

Rune Søltoft Rasmussen fortæller:
– Rýk kommer fra Aalborg, hvor vi har spillet sammen i et års tid.

Musikalsk lægger vi vægt på shoegaze i en moderne fortolkning. Det indeholder melodiske guitarer, følsomme vokaler, rungende og eksplosive trommer.

Desværre har vi stadig vores første gig i Aarhus til gode. Det får vi i aften, og vi glæder os. Men vi er vant til at tage til koncerter i Aarhus. Vi var for nylig inde og se Slowdive i Voxhall, og vi så Oathbreaker på Radar i december. Og så var vi selvfølgelig på Northside og se Radiohead — Alle tre bands er en kæmpe inspiration for os.

Derudover kan vi rigtig godt lide at hænge ud på TAPE og HeadQuarters.

Da vi stadig er relativt nye, har vi kun udsendt et par singler på Soundcloud.

Ellie: Så de små hår rejser sig

– Vi er et Århus-band men kommer fra Sønderjylland samt Midt- og Vestjylland oprindeligt. Vi har spillet sammen i to år, og startede sangskrivningen i en kælder i Ikast forrige sommer. Vores musik er en stor blanding af de ting og genrer, som vi hver især elsker og altid har spillet. Der er tydelige referencer til f.eks. The Band og Neil Young, men de dinosauragtige referencer til trods, er lydbilledet moderniseret en anelse, og begrebet folk-rock udvandet en del. Der bliver gjort plads til mere indieagtige og æteriske fraser, samt en dynamisk legestue, som forsøger at få dine små hår i nakken til at rejse sig og velværen brede sig.

I vores levetid, har vi spillet forskellige steder i Århus. Faktisk var vores første koncert på V58. Siden da, er det blevet til koncerter på Gyngen, Fatter Eskil og en gadefest i Mejlgade i vores spæde begyndelse. Her fik vi for alvor øjnene op for, at vi havde gang i noget godt, da næsten samtlige publikummer kom og talte med os efterfølgende for at fortælle os om deres koncertoplevelse.

Vi har alle en tilknytning til pladebiksen, Vinylrock Café, som ligger i Mejlgade. Her står indehaveren altid klar med kaffe og krammere, når vi lægger vejen forbi. Og i særlige tilfælde bliver stedet lavet om til et lille intimt koncertsted, hvilket vi f.eks. gjorde, da vi lavede en lille live-session optagelse, af vores sang Barren Soil, som er at finde på YouTube. Til denne sang fik vi hjælp af den dygtige Mary Jean, som også er en lokal Århus-kunstner.

Efter en koncert på X-perimentet fik vi denne udtalelse med på vejen, fra en publikummer:

“Tak for koncerten Ellie og X-perimentet. Tak til bandet Ellie for en fantastisk koncertaften, en herlig og meningsfyldt oplevelse af de sjældne og tak til X-perimentet, som med sin stemningsfulde atmosfære atter skabte den intime ramme om begivenheden.”

Bandet er i sit udtryk og sikkerhed i sammenspillet grydeklar til de større scener. Ellie kender retningen og giver sig tiden til at gå i studiet og indspille det album, de har sangene til og tiden til at skrive og afprøve nyt materiale. Hvis vi er heldige kommer de tilbage på X-perimentet ved først givne lejlighed. Det glæder jeg mig allerede til.”

Vi udgav vores første single, There She Goes, onsdag d. 21. februar i år og lavede i den forbindelse en helt hjemmelavet musikvideo, som ligeledes er at finde på YouTube. D. 15/3 2018 udgiver vi så endelig vores EP, indeholdende fem numre, inkl. vores første single.

Johannes Hieronymus: Inspireret af de store danskere!

Vi har sakset Johannes’ ord fra Gigster, hvor den unge sanger og sangskriver fra Odder fortæller:

– Jeg har spillet musik hele mit liv og har altid været fascineret og dybt inspireret af de helt store, danske sangskrivere som Tim Christensen, Tina Dickow, Sebastian og vice versa.

Jeg skriver sange om ungdommens dilemmaer og problematikker, set fra mine egne øjne.

Der er tekster med nærvær, rutineret guitarspil og stærk vokal. Og dernæst er der et trænet øre og en meget stimuleret sans for melodier, da jeg altid har lyttet utroligt meget til musik og har skrevet sange i over 5 år.

Ting, der er blevet sagt efter mine koncerter:
“her får de sig en hårrejsende oplevelse af en ung mand, der ikke er bange for at sætte sig selv i spil, og hvert nummer bliver fuldt af klapsalver og rosende tilråb!”
Odder Avis 7. September 2016
“Dine sange er både relevante for folk på 20, men så sandelig også for os over 40!”

Relaterede artikler