Gyngen vinker farvel til Mejlgade

Mejlgade 53 under ombygning i 70'erne // Foto - Arkivfoto

Kommer man slentrende ned af Mejlgade, stødte man altid på Gyngens skilt ved nummer 53. I over tre decennier har Gyngen dannet rammerne for et bredt udpluk af live-optrædener i baggården. Gyngen har hen over sommeren rykket pløkkerne op, og bevæget sig væk fra de vante rammer – Men det betyder ikke, at Gyngens tid er forbi. Et nyt kapitel er blot begyndt.

Af Nina Bogicevic

Mejlgade 53 blev i 70’erne opkøbt af den antiautoritære studenterorganisation Fagkritisk Front, dengang gik lokalerne under navnet Fronthuset, som fortsat ejer bygningerne i dag. I sin tid blev lokalerne omlagt til blandt andet bar og spillested. Den socialøkonomiske virksomhed, Gyngen, vandt sit indtog på Mejlgade 53 i 1987, og har siden huset et utal af gæster og live-optrædener. 32 gode år på adressen senere, tager Gyngen beslutningen om, at rykke til FO-byen på Vester Allé 8

Tegning af - Gunnar Johnsen

Socialøkonomisk spillested

Med et værdigrundlag, der værner om at alle skal have en chance, uanset alder, køn, race, seksualitet, har Gyngen taget imod alle mennesker med varme, åbne arme. Gyngens værdier fungerer som fundamentet for et sted, hvor de som af den ene eller anden årsag er ledige, kan komme og blive aktiveret hos Gyngen, med tanken om at hjælpe dem videre i tilværelsen. Det socialøkonomiske spillested har nemlig erfaret, at alle mennesker har ressourcer, der kan drages nytte af både hvad angår personlig udvikling, men også i arbejdet for et fælles mål.

Men ikke alle aspekter af Gyngen har været uden fortrædeligheder. I februar i år besluttede Gyngen sig at påbegynde et nyt kapitel. Kulturgyngen, som er den organisation, der driver Gyngen, har under flere omgange lidt under et økonomisk pres. Første gang virksomheden stiftede bekendtskab med FO-aarhus var i 2008. Dengang indgik FO-Aarhus et samarbejde med spillestedet, som de i øvrigt bakkede økonomisk op om.

Tegning af - Gunnar Johnsen

Blot fire år senere blev Gyngen udfordret på ny, da køkken og bar indtjeningen dalede, efter Erik Løve stoppede i 2012. I 2015 afhang Gyngen derfor endnu engang af økonomisk støtte, og FO-Aarhus gik på ny ind og støttede Gyngen økonomisk, sammen med Byhøjskolen og Fronthuset – Heldigvis, for uden denne økonomiske håndsrækning var Gyngen gået konkurs.

I kølvandet på dette, blev en række ændringer foretaget, for at nedsætte Gyngens udgifter i håbet om at stedet kunne køre rundt. Men besparelserne gjorde situationen på Gyngen tilspidset, og man måtte erkende at dette gik ud over det psykiske arbejdsmiljø. Kulturgyngen har altid værnet om at passe på sine medarbejdere, derfor skiftede de kurs i slutningen af 2018.

Lokalerne før Gyngen, dengang Værtshuset stadig lå i mellemhuset i Mejlgade.

En lysere fremtid

I efteråret 2018 opgav man den kollektive ledelse, og arbejdet på at rette op på det udfordrede Gyngen blev igangsat. Lokalerne i Mejlgade blev dermed opsagt og Gyngen pakkede sydfrugterne og vandrede til Vester Allé 8, hvor FO-byen holder til. Gyngen stiler efter at genskabe det livlige miljø, der engang var i gården i Fronthusets tidlige år.

Gyngen flyttede til Folkeoplysningens Hus i sommer, og åbnede for første gang døren op til de nye lokaler i Festugen, og der sker fortsat en hel del på den nye adresse. Fremtiden på Gyngen ser atter begivenhedsrig ud, og der sker en positiv udvikling for det socialøkonomiske spillested, både for de som arbejder der, men også for den aarhusianske musik. Eftersom Gyngen nu råder over flere lokaler, er der mulighed for at lave flere arrangementer af forskellig karakter.I den kommende weekend bliver de nye rammer fyldt med blues og folk, når Paul og Peter Bank, samt HP Lange og Niels Bonefaas indtager scenen fredag aften.

Relaterede artikler