Grim Festival: Stedet hvor alt kan lade sig gøre

Grim Fest

Af Nina Bogicevic

Det er femtende gang, at Grim slår dørene op for årets festival på Grimhøjvej 20 i Aarhus. Men alt er ikke, som det plejer. Grim Festival har en række nye tiltag på festivalen: blandt andet et højskoleophold, en pool og en ny scene.

Den nye scene er permanent, hvilket betyder, at koncerter på scenen er en mulighed året rundt.

Læs også: NorthSide er ovre, men det er festivalsæsonen ikke

– Når scenen nu står her, så kan vi lave arrangementer med så lidt som en uges varsel, siger festivalens ene stifter, Aage Stokholm.

Scenen byder på flere muligheder. Vender man ind mod ‘Haven’ på Grim, danner scenen rammerne for en hyggelig og intim koncert i den lækre grønne oase. Vender man sig væk fra ‘Haven’, står man straks på en scene med kapacitet til 10.000 publikummer foran.

Artisterne har noget at se frem til. Selvom en ‘havefestival’ kan give konnotationerne til et mindre seriøst setup, viser Grim sig at have et avanceret og professionelt setup, der gør meget for ordentlige rammer til koncerterne.

– Vi kan det samme alle andre festivaler kan, vi gør det bare på vores egen måde. Det er sådan set det vigtigste, understreger Aage Stokholm.

Mulighed for at afprøve festivalformatet

Samtidig giver Grim muligheden for, at nyere artister, som har optrådt på spillesteder, kan få lov til at prøve festivalformatet, inden de bevæger sig over på de helt store scener, fortæller Aage Stokholm.

– Så har man bevæget sig et skridt længere op af den musikalske fødekæde. Næste skridt herfra kan måske være at åbne Orange. Men hvis man fjerne midterstykket med 5000 publikummer, så er der et ret stort spring fra klubjobs til headlining.

Grim Festivals permanente scene åbner dermed en mulighed for nyere musikere, fordi de får kan prøve nogle ting af, før de bevæger sig op på en større scene.

– Det er lidt en legeplads, samtidig med at det stadig er tjekket og super professionelt.

10 dage på Grim Højskole med fri leg

2018 er også året, hvor Grim Festival åbner op for et 10-dages højskoleophold på Grim Højskole. Det første hold er startet i år, med 30 deltagende.

– I år tager vi det første spadestik til Grim Højskole, hvor man kan bygge ting til festivalen og lære en masse nye ting, Aage Stokholm.

Højskolen strækker sig over de ti dage, som går forud for festivalen. Højskoleopholdet, som ikke koster noget, byder både på kost, logi og materialer til bygning, samt plads til kreativ udfoldelse. Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan kreere til Grim Festival, og ifølge Aage Stokholm er deltagerne på højskolen begejstrede.

– Det er voldsomt fede kræfter og energi, der bliver lagt i det, siger Aage Stokholm

– Alle folk kommer med nogle kompetencer, og jeg tror på, at alle kompetencer kan bruges i det her projekt. Det er bare et spørgsmål om at få dem defineret. Der er ikke noget, som ikke kan lade sig gøre.

Ud over at få lov til at bygge og slå sin kreativitet løs, får man også lov til at møde andre mennesker, som slutter dagens fede arbejde af med fest og fællesskab i den hyggelige, lyskæde-belyste bar. De hyggelige forberedelser op til festivalen skaber en stemning, der smitter af på de senere ankomne gæster, som suges lige ind i fællesskabsfølelsen.

Der bliver også taget hånd om gæsterne, og der sørges for, at der er nok til alle. Det har medført at Grim har skaleret ned fra 5000 gæster til omkring 2000-2500 gæster, samt at Grim har indført en sidste salgsdato på billetterne. Så er det muligt at få et overblik over, hvor mange der kommer, og hvordan planlægningen for festivalen skal udspille sig, så det passer til antallet af mennesker.

– Vi vil hellere være et skridt foran end et skridt bagud, fortæller Aage Stokholm.

Det samme gør sig gældende for camp-området. Grim havde højeste antal besøgende, da de havde 5000 gæster, hvilket omgivelserne sagtens kan bære. Men nedskaleringen har gjort festivalen mere hyggelig og intim, mens den stadig er sjov og festlig. Da antallet var højere, gik festen mere vildt for sig, i camp-området, fortæller Aage:

– Nu er det mere en campingplads end sådan en festivals-anarki camp.

Endnu et tiltag præsenteres i år på Grimhøjvej, som for mange er tiltrængt. Nemlig ‘Stranden’. På årets Grim Festival er der blevet installeret et stort bassin til de gæstende. Her er der mulighed for at køle sig ned og hygge sig med badning, så fat badetøjet og stil mod årets Grimmeste festival.

Relaterede artikler