Godsbanetema: Aarhusiansk hiphop-hær vil ramme hele verden

foto

Omkring Godsbanen florerer hip hop-selskabet FreQ When Sees Records, der pumper internationalt klingende hip hop beats ud igennem en lang række kunstnere. FreQ When Sees blomstrede i det kreative miljø, der er omkring Godsbanen.

Af Jonas Lundgaard Suni

På Café Folkeven sidder to mænd på barstole med udsigt ud mod Thorvaldsensgade og er i færd med at fortære hver deres sandwich. Med deres amerikansk inspirerede, urbane tøjstil skiller de sig ud blandt de mange sortklædte, og jeg bliver mødt med brede smil og highfives. Jeg er taget ud for at interviewe stifterne af pladeselskabet FreQ When Sees Records, hvis borgerlige navne er Victor Nyland Poulsen og Matthew Thabane Mukii – måske bedre kendte under aliasserne Vic Is’ Eye og Blacc El.

Udover bagmændene selv, huser pladeselskabet bl.a artisterne: BlackTower, PhaFalAion, Midas Touch, MAAD ZEN, Lotus Noir og GRNMO.

Læs også: Musikkollektivet Vice Versa – En kunstner maler på mange lærreder

Victor og Matthew er vokset op sammen, og deres interne forståelse er ikke til at tage fejl af. De færdiggører hinandens sætninger, og man fornemmer hurtigt, at de er på samme hold. Netop sammenholdet pointerer de også som rygraden i deres label:

Måden hele lablet er bygget op på, er, at vi gerne vil næstekærligheden frem for alt, og vi signer ikke det nye popping. Vi signer dig ikke på, at du har dine ‘fifteen minutes of fame’, men signer dig ud fra dit potentiale, og at vi kan være med til at talentudvikle dig og gøre dig til en del af familien.

– Ligeså snart det bliver Urban, er der ikke nogen rammer, ikke som en fodboldkamp hvor man spiller i 90 minutter, og så er kampen slut. Her kan du gøre det til dit liv, og gøre dit liv til en refleksion af musik.

Godsbanen har været et centrum for det kreative vækstlag

Den første gang de to mødtes omkring musikken var i et studie i Toveshøj, Brabrand; Forstadstvillingen til 8210, hvor stjerner som L.O.C, Johnson og U$O spyttede deres første linjer. Men for FreQ When Sees Records tog det først for alvor form, da de to venner for 4 år siden placerede sig i den kulturelle gryderet, det forjættede land, Institut for X, Godsbanen (kært barn har mange navne). Det er her, de har deres musikstudie, og stedet hvor de har rekrutteret størstedelen af deres artister:

– Godsbanen har været det kreative vækstlag i Aarhus. Det ved alle jo også godt i sidste ende, og det er jo også derfor, at det får så meget kritik – at store dele af den bliver lukket ned nu her.

At FreQ When Sees Records har sin base i Aarhus er heller ikke nogen tilfældighed. De to aarhusianere mener nemlig, at byen har meget kreativt at tilbyde, og de ønsker begge to at give noget af dét, de har fået tilbage til byen:

– Det er vigtigt, at FreQ When Sees er et bæredygtigt projekt, så der om ti år kan være en helt ny gruppe af unge mennesker, der er ved at blive oplært af os, og dem vi har fået under vores vinger. At de kan lære fra sig, så Aarhus kan blive ved med at være produktiv.

Internationale artister

Når man lytter til den musik, som udkommer fra FreQ When Sees Records, kommer det ikke som den store overraskelse, at de henter deres inspiration fra amerikansk kultur.

Victor og Matthews talesprog er spækket med engelske ord og slang, og deres ambitioner rækker også længere end landets grænser. Sammen drømmer de om international anerkendelse for sig selv og deres artister:

– Vi er internationale artister alle sammen. De fleste af os har ikke en helt dansk baggrund og afstamning, så engelsk ligger naturligt. Aarhus er fundamentet, men det er meningen, at vi alle sammen skal vokse ud fra det. Det kunne være rigtig sjovt at se hver person koble sig til et eller andet sted i verden.

Hav tålmodighed og klap dig selv på skulderen

På spørgsmålet om, hvilket råd har de to til andre, der gerne vil starte et label, svarer de to stiftere følgende:

– Rådet er, at man bare skal springe ud i det, og at delmål er nøglen. Lad vær med at tro, at du kan ændre hele verden på en dag, men sæt delmål op, og klap dig selv på skulderen hver gang, du opnår dine delmål: ‘Build something and it takes times to grow’.

– Tro på dig selv og de mennesker, du arbejder sammen med. Omring dig med gode mennesker og folk, der forstår din energi, så i kan presse fremad og så der ikke sker en forvirring alt for hurtigt i processen.

Efter interviewet tømmer hiphopperne deres glasflasker med økologisk saft, og vi går sammen ud på fortovet, og tænder hver vores cigaret. Personligt er jeg blæst en lille smule bagover af de to herres positivitet og høje energiniveau. Afskedsscenen er kort. De skal videre til andre gøremål. Vi slår venskabeligt skuldrene imod hinanden, før vi går hver til sit.

Relaterede artikler