Geder & Forbandelser: BAEST & I’ll Be Damned indtager landets landeveje med uset show

Baest og I'll Be Damned Tour Plakat

I disse dage uddeler de aarhusianske bands BAEST og I’LL BE DAMNED i selskab med opvarmningsbandet Ral geder og forbandelser over scenekanten, når de nedlægger 10 spillesteder landet over i perioden 27. september til 27. oktober.

Af: Kasper Behrendt

BAEST og I’LL BE DAMNED tager på fælles tour, og denne aften vil du ikke gå glip af. Forbered dig på at blive revet rundt i en tornado af geder og forbandelser i et skræddersyet inferno af umættelige BAEST og utrættelige I’LL BE DAMNED.

I efteråret har to af landets vildeste bands samlet kræfterne og taget på fælles tour gennem det ganske land. BAEST og I’LL BE DAMNED forvandler scenen til en slagmark, hvor der bliver slynget geder, forbandelser og fandenivoldske musikalske dueller afsted på kryds og tværs. Der er kridtet op til en anderledes koncert, en hæsblæsende aften, hvor publikum ikke får et ben til jorden og hvor man kan forvente samtlige 10 banditter på scenen – samtidigt. 

Det kan givet vis betyde store guitarbattles, 2-mands trommesolo, 20 basslappende fingre og ikke mindst 100-mands energi kanaliseret gennem skrålhals 1 og 2 – Simon og Stig. Alle – inklusive dig – er sendt i krig. Ingen kan vide sig sikre.

Begge bands har kommende udgivelser, og denne tour vil være den første mulighed for at høre det spritnye materiale fra de to bands. I’LL BE DAMNED har netop udgivet opfølgeren til det internationalt roste debutalbum og BAEST har netop udgivet deres debutalbum.

BAEST er lyden af oldschool death metal inspireret af HM2-pedalen, der ses hos blandt andet svenske Bloodbath og Dismember. BAEST startede som band i oktober 2015, og siden da har der kun været en vej, som undertegnede også sagde til dem dengang; fremad! Det må man sige at stå stik, for bandet har netop nu vind i sejlene med debutalbummet Danse Macabre udgivet i sidste måned (ep’en Marie (Magdalene) udgivet i 2016), og netop hjemvendt fra udlandet som supportband for norske Abbath. Tidligere har de spillet på store festivaler såsom Roskilde, Copenhell, SmutFest, Eurosonic i Holland, Tuska i Finland med flere.

Alt dette er opnået på blot to års tid fra bandets første koncert, der fandt sted på den aarhusianske metalfestival, Royal Metal Fest, i april 2016.

Rebelrockerne I’LL BE DAMNED blev dannet i Aarhus, i 2010. Bandet begyndte hurtigt at markere sit væsen med deres energiske og sprængfyldte live-shows centreret omkring deres energiske frontmand, Stig Gamborg. I’LL BE DAMNED er gale over politik, religion, medier og samfundet generelt. Med inspiration fra bands som Clutch, Down og Rage Against the Machine, drager bandet en kraftig, melodisk og groovy lyd med lyrisk skarphed. I’LL BE DAMNED har turnéret flittigt i Danmark samt blandt andet i Tyskland. I løbet af de sidste par år har de også opvarmet for navne som giganterne Metallica og som D-A-D, Airbourne og Steel Panther samt festivaler i ind-og udland såsom Copenhell og Rock Harzen.

Bandet udgav debuten I’ll Be Damned i foråret 2017 og senest deres andet album Road to Disorder den 31. august i år, som er udgivet på deres for nylig signet tyske pladeselskab Drakkar Entertainment.

I denne  forbindelse har vi fanget BAEST og I’LL BE DAMNED og udspurgt dem om den forestående turné, deres nye albumudgivelser med mere.

BAEST

I drager fra den 27. september og en måned frem ud på landevejen sammen med I’ll Be Damned på 10 af landets spillesteder. Hvordan kom I på idéen om at spille sammen? Hvad kan publikum forvente af sceneshowet, til dem der ikke så jer på dette års GrimFest? Det er ikke et helt vanligt show denne gang.

– Ideen til Geder & Forbandelser Tour kom i forbindelse med en snak om, hvor svært det kan være at være afsted med en masse bands, og de gnidninger der kan være (læs: hvor uduelige folk nogle gange kan være).

– Alle ønsker at tage afsted og have det skægt – det gør vi nu med en flok venner, som vi ved har styr på lortet!

– Vi vil gerne lave en anderledes koncertoplevelse, hvor der er en mere intens og flydende overgang mellem bands og materiale. I stedet for at ‘bare’ at smide tre bands på, som en klassisk ‘metal-aften’, hvor der er et kvarters pause mellem hver band, så har vi i stedet haft fokus på at skabe en mere komplet oplevelse. Fra koncerten starter får man ikke et ben til jorden – og udover hver vores eget materiale, så er der også kørt en masse overraskelser i stilling. Den her koncert bliver en unik oplevelse for publikum – så hvis man ikke vil gå glip af en sensationel aften, så er det med at få booket den billet!

I er netop vendt hjem fra en udlandsturné som supportband for Abbath (tidligere frontmand i Immortal). Hvordan forløb koncerterne, og hvordan var det igen at komme uden for landets grænser?

– Abbath-Touren forløb helt perfekt, og vi fik prøvet at være afsted med en stor produktion, der sætter en del krav til deres supportbands. Vi mødte alle kravene efterhånden, og fik reel erfaring med hvad der virker på tour. Koncerterne forløb med knald på, Abbath trækker godt med folk. De fik BAEST-behandlingen og var ikke de samme mennesker efterfølgende.

I startede som band i 2015, udgav ep’en Marie (Magdalene) i 2016 samt jeres debutalbum, Danse Macabre, den 17. august i år. Hvordan har rejsen været til hvor I står i dag som band?

– Den har været intens, men helt og aldeles fantastisk. Mange bands er ikke nået så lang på så kort tid, som vi har. Det kan betale sig at sætte høje mål og ambitioner som band.

Vi er meget stolte af alt hvad vi har opnået hidtil og det giver en masse motivation for at komme endnu længere – men det bedste ved det hele er, at vi stadig bare en den samme bande som i sin tid havde drømmen om at komme ud og turnere!

I blev tidligere på året signet af selveste Century Media, et er det største pladeselskaber inden for metal. Hvordan kom den signing i hus?

– Kontakten med CM kom i stand til Copenhell Freezes Over i (13. januar 2018). Jeppe ‘Bidniz’ Nissen sørgede for at pladeselskabet var på pletten da vi spillede, og vi arrangerede efterfølgende et møde i deres hjemby Dortmund. Resten er begyndelsen på en forhåbentlig lang historie.

Hvordan har i oplevet modtagelsen af Danse Macabre blandt jeres fans? Albummet er jo tilmed gået nummer et på vinylhitlisten herhjemme.

– Folk har været glade for at få lidt nye sager til anlægget derhjemme! Vi er selv mega stolte af og vilde med pladen, så det har været en kæmpe oplevelse at se folk tage imod den på samme måde. Udover at være den bedst sælgende vinyl i Danmark i den uge, så gik selve albummet også op på en 22. Plads i alt – lige under Nicki Minaj – at vores dødsmetal hamler så godt op med de mere mainstream-genrer er super fedt! Det er desuden også meget sjovere at spille koncerter når folk kender 100% af materialet. God gang i den.

Hvem står for det praktiske med hensyn til booking af jeres koncerter samt skabe kontakter til ind- og udlandet?

– Vi gør hver især en stor indsats for at udvide vores netværk, og når vi er ude, så har vi gjort det til en dyd altid at være tjekkede – man ved aldrig hvad sådan nogle tilfældige møder kan kaste af sig – pladekontrakter, festivalinvitationer, magasiner etc.

– Vores manager Jens Karlsson kaster os og branchefolk fra hele verden, rundt i hans forretningsmaskine, og alle kommer ud helt forelskede.

– Skandinavian Booking booker eksklusivt i Danmark, og Doomstar Booking står for vores invasion af verden.

I sommers spillede i prominente steder som Tuska Festival i Finland, Summer Breeze Open Air i Tyskland og Devilstone Festival i Litauen. Hvad er jeres drøm herefter at udforske live-mæssigt? Er der nogle steder hvor I tænker, at der vil I bare spille i løbet af 2019 og 2020?

– Det har været super fedt at besøge så mange forskellige steder i løbet af en sommer – især når vi på de kanter er et ukendt navn.

– Vi har efter Abbath-Touren fået smag for livet på landevejen så vores håb er egentlig bare at få stakket så mange fede koncerter i kalenderen som muligt!

I denne måned pryder I forsiden på 35-års jubilæumsnummeret af Danmarks største fysiske musikmagasin, GAFFA. Hvordan var det at få at vide at I var valgt til forsiden, og kan I fortælle nærmere om temaet for forsiden?

– Det var en stor dag da vi blev kontaktet af GAFFA. Vi spillede en stor koncert til GAFFA-prisen tidligere i år, så vi havde god top fornemmeren at det kunne munde ud i nogle spændende sager. Vi er mega stolte af at have fået tjansen, og vi mener samtidig at vi har været med til at skabe en stærk forside, som mange synes er stærk!

– Vi synes man lige skal gå ud og finde sig et magasin og læse interviewet – så lærer man meget om hvad det hele drejer sig om!

Hvor kan man opleve jer live efter turnéen med I’ll Be Damned? Er der nogle koncerter på plads endnu?

– Den 6. oktober spiller vi i Ebeltoft med Killing – det skal også nok blive en lemlæstende aften. Derudover har vi forskellige udlandsgigs, bl.a. som support for Sinsaenum i Stockholm, Gøteborg og Oslo.

– Så Hvis man vil fange os i DK i år, så er det med at komme til koncerterne på Geder og Forbandelser-Touren!

Baest – “Crosswhore”

I’LL BE DAMNED

I drager den 27. september og en måned frem ud på landevejen sammen med BAEST på 10 af landets spillesteder. Hvordan kom I på idéen om at spille sammen? Hvad kan publikum forvente af sceneshowet, til dem der ikke så jer på dette års GrimFest? Det er ikke et helt vanligt show denne gang.

– Idéen om at slå pjalterne sammen med BAEST har eksisteret længe. Faktisk tror jeg, vi snakkede om det allerede inden, Baestet spillede deres første show. Det skete naturligvis over en Top på Escobar.
Vi prøvede konceptet af på GrimFest, og planen er at gøre det hele større og vildere på spillestederne. Forvent en kæmpe fest!

I har netop udgivet jeres andet album, Road to Disorder, der udkom den 31. august gennem Drakkar. Hvordan har rejsen været til hvor I står i dag som band siden I startede i 2010?

– Man kan godt sige, at Road To Disorder afspejler de sidste tre år meget godt. Efter vores debut følte vi, at tiden var inde til at eksperimentere lidt og prøve nye ting af – og vi nikker genkendende til anmeldernes opfattelse af, at pladen er et sammensurium af genrer og inspirationskilder. Hvor vores fokus tidligere var på at brage igennem og skrive sange, der var meget direkte, så vi virkelig kunne smadre igennem live, er vi helt klart et andet sted nu, og Road To Disorder illustrerer fint rejsen dertil.

Hvordan har i oplevet modtagelsen af albummet blandt jeres fans og anmelderne, og hvordan kom signingen i hus med Drakkar?

– Road To Disorder er blevet modtaget virkelig, virkelig godt. Anmeldere overrasker os med at finde “en rød tråd” og det hele hehe… Vi har også fået positiv respons fra fans i både ind- og udland, men vi regner med at høre den endelige dom fra dem, når vi møder dem på tour om lidt. Vi udgiver internationalt gennem Drakker Entertainment, som har base hos Soulfood Music Distribution og AFM Records uden for Hamburg. Da vi stod og skulle ha’ den dér internationale kontrakt var Thomas Bredahl og Heartbeat Management nogle fede makkere at have i baghånden, og de stod for at formidle den indledende kontakt – nu har vi været hos Drakkar i to år, og de er nogle supermayns dernede.

Hvordan har skriveprocessen været for albummet? Er der et gennemgående tema for albummet og hvem skriver musikken?

– Det gennemgående tema på Road To Disorder er vist tydeligt nok. Menneskets arrogante og dekadente forvaltning af denne planet er udgangspunktet, men det er ikke fordi, vi gemmer det væk på kryptisk vis, så smid den på og lyt lidt til Stig.
I forhold til tidligere hvor næsten alle oplæg kom fra Boris, har vi andre været lidt længere inde over skriveprocessen denne gang. Jeg selv (Sloth) har bidraget med væsentligt flere riffs, og det har selvfølgelig også været med til at trække udtrykket i en lidt anden retning.

Hvem står for det praktiske med hensyn til booking af jeres koncerter samt skabe kontakter til ind- og udlandet?

– Booking i DK står Theis Smedegaard fra Birdseye Agency for, mens den internationale booking varetages af Jörg Düsedau og Dragon Productions, der ligesom Drakkar har hjemme ved Hamburg. Vi har dog også Mirza og Prime Collective som medspiller herhjemme, og han/de kan godt finde på at trække os med ud til sjov i ny og næ.

I har opvarmet for D-A-D, Dizzy Mizz Lizzy, Steel Panther, Airbourne og selveste Metallica. Hvem er ellers jeres store drøm at dele scene med, hvis I kunne vælge frit fra leveren?

– Der er alt for mange, vi godt gad dele scene med. Heldigvis står BAEST også højt på den liste. Skulle man klemme enkelte andre navne ud, ville bands som Hellacopters eller Kvelertak være gode bud. Vi er ret glade for skandinavisk rock og metal <3

Hvor kan man opleve jer live efter turnéen med BAEST? Er der nogle koncerter på plads endnu?

– Du kan nok opleve os på Escobar, Mig & Ølsnedkeren og primært i øvelokalet. Vi er blevet svært glade for at lave plade, så vi laver nok snart en ny!

I’ll Be Damned – “Stephen Hawking Talking”

BAEST + I‘LL BE DAMNED + Ral turné 2018:

27. september – Sønderborghus, Sønderborg

28. september – Turbinen, Randers (Prevail erstatter Ral)

29. september – Studenterhuset, Aalborg

05. oktober – Bygningen, Vejle

18. oktober – Tøjhuset, Fredericia

19. oktober – Godset, Kolding

20. oktober – Kansas City, Odense

25. oktober – Gimle, Roskilde

26. oktober – Lille Vega, København

27. oktober – VoxHall, Aarhus

Læs mere om geder www.baestband.com
Læs mere om forbandelser http://illbedamned.dk/

Relaterede artikler

I’LL BE DAMNED

BAEST