GAFFA-Prisen 2020: En mangfoldig hyldest til musikken

06/03/2020 Mie Lykke Sørensen

Melvin. Vært ved Gaffa 2020
Melvin. Vært ved Gaffa 2020

Det er onsdag aften og klokken er bare lidt over 18.00. Men i musikhuset på Thomas Jensens Allé, fyldes foyeren af en forventningsfuld summen, der vidner om at noget ud over det sædvanlige skal til at ske. Noget der undtagelsesvist ikke minder om en helt almindelig onsdag aften. GAFFA-prisen skal afholdes i aften. En udsolgt en af slagsen. Og for første gang i de næsten 10 år, prisen har eksisteret, på hjemmebane i Aarhus, hvor lokalerne i Musikhuset Aarhus naturligt danner ramme om aftenenes arrangement. Som om det ikke kunne være anderledes. Og ganske få meter fra musikmagasinets kontor på Vester Allé.

 

En fest med plads til forskellighed 

”Her er en ret vild stemning”, lyder det. Den 24-årige Sigrid, har fundet vej til GAFFA-prisens bar. Herfra står hun og betragter rummet, der er fyldt med personligheder fra den danske musikbranche. Alt fra aktører, til vækstlaget og de mere kendte ansigter, som udgør en stor del af de nominerede navne i aften. Men Sigrid udgør den måske vigtigste del af selskabet. Nemlig GAFFAs læsere, som også er dem der gennem afstemning bestemmer hvem der i sidste nede er nomineret og løber med priserne. Hun og hendes veninde var hurtige til at købe billet. Blandt andet fordi prisen i år er på hjemmebane i Aarhus og aftenens værtsrolle er indtaget af den Aarhusianske Melvin Kakooza:

”Min veninde og jeg har læst GAFFA i mange år og i det hele taget er det primært der, vi henter vores nyheder om dansk musik. Jeg har set showet et par enkelt gange, hvor man har kunne se det på tv. Da vi så hørte at det skulle afholdes i Aarhus, hvor vi bor begge bor, syntes vi at det kunne være sjovt at være med til.”, fortæller hun og fortsætter:

 

”Og så synes vi jo også at Melvin er helt vildt grineren, så det kan næsten ikke gå galt.”, fniser hun.

 

På GAFFAs liste over nominerede, finder man et bredt udvalg af musiknavne, som næsten formår at afdække facetterne af dansk musik anno 2020. I kategorierne findes blandt andet etablerede navne som L.O.C, When Saints Go Machine, Volbeat, The Minds of 99 og Barselona, nyere navne som Jada, aftenens vinder af ”Årets nye navn”, og mindre navne som Bogfinkevej og Tårn. Alt i alt en blandet pose. Sigrid fortæller:

 

”Det er fedt at se at der er så mange forskellige nominerede i kategorier og at der i det hele taget er plads til dem. Det er fedt at fejre den danske musik på denne her måde.”, lyder det.

 

Metallen lever stadig i Aarhus

Inde musikhusets koncertsal, er salen fuldt helt op af et publikum, der tilsammen udgøres af læserne og de nominerede. Sammen deler de kærligheden til musikken og deler ivrigt ud af anderkende bifald og begejstrede opråb, som showet afvikles.

Mens aftenens store vinder er Hjalmer, deles der også flittigt ud af priser til aarhusianske repræsentanter som Baest, der for andet år i træk hiver prisen hjem for ”Årets danske hardrock/metaludgivelse”.

”Det er altså andet år i træk at vi vinder denne her.”, lyder en kæk bemærkning fra bandet, da de modtager prisen. Det er pladen ”Venenum”, som udkom i efteråret, at drengene fra Baest tager prisen med hjem for.

Baest vinder årets hardock/metaludgivelse for pladen ”Venenum”. FOTO: Camilla Lundbye.

 

Bogfinkevej som førstegangsnominerede

Blandt listen over de aarhusianske nominerede, finder vi også hiphop-trioen, Bogfinkevej. Det er første gang at bandet sætter deres fødder GAFFA-prisens røde løber og selvom bandet ikke vinder i den nominerede kategori, er det i sig selv nok at tage del i festen.

 

”Det er det rene justitsmord. Vi har været udsat for en eller anden form for konspiration, tror jeg”, lyder en ironisk kommentar fra Søren Karim Bech, da Aarhus Echo møder ham efter showet. Søren Karim fortsætter:

 

”Ej, i virkeligheden er det sådan at vi ikke havde regnet med at vinde, fordi vi er et meget mindre navn end dem der ellers er nominerede. Vi havde ikke engang regnet med at blive nomineret og det er første gang vi er nomineret i noget. Vi er bare glade for at det var en af vores gode venner der vandt. At vi tilmed fik et shoutout fra scenen, det er nærmest ligeså godt som at vinde for os. Vi har været mega glade for at være med. Det var fedt og en sjov oplevelse.”, lyder det.

Bogfinkevej på den røde løber til GAFFA-prisen. Foto: Lasse Lagoni.

 

En ukronet konge af dansk hiphop tager kronen på

Den gode ven, er aarhusveteranen fra 8210, L.O.C, der med beskedne, dog selvsikre skridt modtager prisen for ”Årets hiphop-udgivelse” for albummet ”Ekkokammer”.

Hvordan har i det så med at det er ham, der vinder prisen?

 

”Det er sjovt, fordi det er nok hans mindst hiphoppede plade nogensinde. Den er meget rocket og så vinder han årets hiphop-udgivelse. Men det synes jeg er fedt.”, siger han og fortsætter:

 

”Han har altid været kongen for mig og jeg ønsker ham alt godt. Han er jo også fra vores lejr så at sige. Vi har den samme producer og vi hænger ud og laver også musik sammen, så det kunne ikke have været bedre. Hvis det skulle være nogle andre end os der vandt i den kategori, så skulle det være ham.”, understreger Søren Karim.

 

Et imponerende sceneshow

En lang række af live-optrædener fra navne som Rebekka Lou, When Saints Go Machine og Dizzy Mizz Lizzy, løfter undervejs showet og vidner om live-musikkens mange egenskaber og kunstneriske værdier. Et element, der på mange måder står som et bekræftende eksistensgrundlag for det, GAFFA-prisen er gjort af.

Også aarhusbaserede MONTI, viser sig at levere en opsigtsvækkende liveoptræden, der får salens rum til at holde vejret for en kort stund.

MONTI live til GAFFA-prisen. FOTO: Camilla Lundbye.

 

Det er også aftenens liveoptrædener, der gør indtryk på Søren Karim Bech:

 

”Liveoptrædener var virkelig fede og jeg var virkelig imponeret over det talent der blev skudt af fra den scene. Det fik os til at have lyst til at steppe vores live-game lidt op. Det så helt vildt flot ud.”, fortæller han.

 

”Jeg også at Melvin gjorde det rigtig godt som vært. Det var en helt vild oplevelse”, tilføjer Søren Karim.

 

En vært med en pris

Det er da også Melvin Kakooza, aftenens vært, der gennem humoristiske indspark, flankeret af Carsten Holm, lykkedes med at gøre GAFFA-prisen til en vellykket en af slagsen. Talentet er der altså ingen tvivl om. En kendsgernings, som også bekræftes af aftenens ”Life is bitter-pris”, der bliver delt ud til Melvin Kakooza selv. Det er en overrasket og ydmyg vært, der modtager prisen af medvært Carsten Holm. Noget som vidner om, at der er rum og plads til de fleste på de danske scener. Også selvom du ikke er udøvende musiker.

 

Gik du glip af GAFFA-prisen? Så frygt ej. Showet kan ses på TV2 Zulu i morgen fredag, kl. 22.00.

Relaterede artikler