FRESH-arrangør: Jeg kommer aldrig til at tage entre

FRESH
Pressefoto

Selvom den gratis hiphopfestival FRESH vokser hvert år, har arrangør Daniel Bé ingen planer om at kommercialisere: »For mig handler det om at give tilbage til byen.« I år kan du blandt andre opleve Marwan og Bogfinkevej.

Af Mads Degn Gregersen

Det bliver større end nogensinde før, når endags-hiphop-festivalen FRESH afholdes for femte år i træk under Aarhus Festuge. En donation fra Aarhus Festuge og Spar Nord Fonden har nemlig gjort det muligt at tiltrække etablerede hovednavne som Marwan og Bogfinkevej.

Læs også: Drone koryfæer gæster Aarhus Festuge

Det glæder arrangør Daniel Bé, der hidtil har finansieret og arrangeret endagsfestivalen alene. Og selvom Aarhus Festuge sponsorerer scene og produktion, har det stadig givet røde tal på bundlinjen for Bé, der er alene med projektet indtil selve afviklingsdagen. Når han alligevel har valgt at arrangere festivalen år efter år, skyldes det, at han som professionel musiker og producer gerne vil give tilbage til byen, han er formet af.

– Aarhus har en rig hiphophistorie. Der er mange rappere fra byen, og i flere år lagde byen både navn og location til Nordeuropas største hiphopfestival, Aarhus Took It. Med FRESH vil jeg fortsætte traditionen og give glæden ved hiphop videre til den næste generation, siger Daniel Bé.

Et sted mellem undergrund og P3

FRESH er også en showcase for byens undergrundsnavne, der får lov til at optræde for et stort publikum. I år tæller det blandt andre kunstnere som Bror Lort og Vincent Wood. De kommer også til at nyde godt af de etablerede hovednavnes større tiltrækningskraft, håber Daniel Bé.

– Jeg forsøger altid at sammensætte det bredest mulige program, så de forskellige kunstneres publikum krydses med hinanden. FRESH skal både repræsentere dem, der laver musik i et beskidt kælderstudie, og de etablerede. På den måde gør jeg mit for at puste nyt liv i hiphopscenen, siger han.

Selvom donationen giver nye muligheder for festivalen, er den også vokset ved egen kraft siden starten for fem år siden. Første år var der ifølge Bé cirka 500 tilskuere i løbet af dagen, mens festivalen i 2017 talte op til 2500 publikummer på samme tid. Men selvom publikumstallet stiger, har han ingen ambitioner om at kommercialisere festivalen.

– Der er mange andre events, som er startet gratis og siden blevet kommercielle. Det er en skam, synes jeg. Det, der giver mig sommerfugle i maven, er, at vi deler noget. Jeg er Aarhus, vi er Aarhus, og vi er sammen i dag. Jeg skal ikke leve af FRESH, og jeg kommer aldrig til at tage entre, siger Daniel Bé.

’FRESH’ finder sted 1. september i Mølleparken. Udover Marwan og Bogfinkevej optræder blandt andre Bror Lort, Haruna og Louis. Læs mere her.

Relaterede artikler