FLUX FESTIVAL: Et spadestik dybere ned i den musikalske undergrund

Vi tæller hurtigt ned til den sjette Flux Festival, som fra den 25 til 27 oktober afholdes på TAPE og TG38. En festival hvis mål er at præsentere de allernyeste tendenser på den danske musikscene.

Af Frederik K-Madsen

Jeppe Berg er en ud af de fire Flux Festival-arrangører og er til daglig også en del af det team, som bestyrer TAPE i Aarhus. Derudover er han en mand, som umiddelbart fremstår ekstremt velbevandret i den danske musikundergrund. Faktisk i så høj grad, at han næsten får afsporet mig allerede ved interviewets begyndelse, da jeg spørger ind til årets program, hvorefter jeg bliver bombarderet med en lang række artister, genre og individuelle bandmedlemmers tilhørsforhold til andre undergrundsbands. Jeg hører en indre stemme sige ‘Shit frede, du har ikke  fingeren på pulsen længere’. Det skal nok gå – Der er jo snart en mulighed for at få en update. 

Så hvad er Flux Festival for en festival? 

Det er en festival, som præsenterer ny dansk musik i sin bedste form. Der bliver altså kun præsenteret dansk musik og kun den aller friskeste af slagsen. Bookingmantraet er, at man kun booker det samme band én gang. Om det fortæller Jeppe: 

– For det første har vi valgt det mantra, fordi vi synes, at der er masser af interessant ny musik at præsentere. For det andet, fordi det også tvinger os til at blive ved med at udforske undergrundsmiljøet og hvert år finde frem til den interessante musik på ny. Man kunne jo sagtens vælge at booke et sikkert navn, som man allerede har set virker, men hvis man vil præsentere ny musik, så kan man næsten kun gøre det en gang.

Det er jo en festival, som kører på sjette år. Har konceptet og festivalen udviklet sig over årene?  

– Konceptet og mantraet er det samme. Det handler stadig om at tappe ind i nogle nye strømninger. Altså finde frem til en tendens eller en genre, hvor der sker noget helt nyt lige nu. Det betyder også, at vi ikke er en genrespecifik festival, og at vi blander mange forskellige genre, fordi det ‘nye’ kan opstå indenfor alle genre. I år er der en del elektronisk musik, fordi det er der, vi synes, der er en udvikling. Altså indenfor flere strømninger. Det rangerer fra poppet til ambient og til noget mere avantgarde. Så selv om der er nok ny musik til, at vi godt kunne booke navne, der minder meget om hinanden, så er det ikke det, vi er her for som festival.

– Det, som gør det spændende for mig, er, at sammensætte et program hvor man præsenterer meget forskelligt men samtidig sørger for, at der er en linje, som publikum kan følge. På den måde blive man ledt til at åbne ørene for noget helt nyt. Vi synes også, at det giver en rigtig go dynamik. Eller ihvertfald har mulighed for at give dynamik i lytteroplevelsen, hvis tingene altså bliver sat sammen på en ordentlig måde.

TAPE er jo et spillested, som i forvejen slår sig op på at præsentere nogle anderledes bands. På den måde passer Flux Festival rigtig godt ind i TAPE konceptet, men hvordan er det anderledes? 

– Ja, man kunne måske godt spørge om det så bare er det samme, men Flux Festival er et spadestik dybere. Det, at man som arrangør sætter en koncert op, har jo klart en styrke i sig selv. Men når man sætter koncerter ind i en festivalskontekst, giver man publikum mulighed for at få nogle helt andre oplevelser. På en festival får du en pakke af bands, og du ved godt, at du ikke behøver at kunne lide alle bands, for at billetten kan betale sig. Så du kommer for at se de ting, du kender men får så måske også oplevelser, du ikke havde regnet med. Du kommer ind i nogle andre rum, hvor der er mulighed for at opdage. I den forbindelse så gør vi også vores for at holde billetterne relativt billige. I år er det ca. en 10’er per band. For os er det vigtigt at holde prisen nede for ikke at ekskludere nogen.

Det kommer sådan til at lyde lidt som om, at festivalen er en mission i sig selv. 

– Det er kærlighed til den musik, som vi mener er relevant. 

Hvordan finder i så frem til de her helt nye bands. 

– Vi mødes bare alle fire til en brainstorm. I kraft af vores jobs så kender vi tilsammen rigtig mange bands, og så er det også bare vores interesse at lytte til musik. Så der er altid forhandling om, hvad vi så skal vælge at præsentere. Det handler også om, at vi finder ud af, hvilke strømninger vi vil ligge vægt på, men også at det hele ikke bliver den samme genre eller tendens.

Hvad håber i på, i forhold til hvordan festivalen skal udvikle sig. Når i vil præsentere ny musik, vil i så ikke altid være en mindre festival?  

– Det er altid til forhandling, om vi skal gå efter at booke nogle bands, som på trods af at være nye trækker flere folk. Tidligere har vi haft navne som Ice Age og Soleima, men i år har vi en mere flad struktur, hvor vi bare har bestemt os for, at se hvad det kan. Flere af de bands vi har i år, har nærmest kun spillet en håndfuld koncerter. Seks syv bands i år præsenteres for første gang i Aarhus. 

– En anden diskussion i forbindelse med at vokse er også, hvor vi skal præsentere festivalen. Vi mener, at det er vigtigt, at vi har en scene, der passer til de bands, som kommer. I år har vi en kapacitet på 300. Vi kunne måske godt vælge et sted med en kapacitet på 500, eller komme ind på Voxhall og Atlas. Samtidig er det et spørgsmål om, hvad der passer til artisterne. Større scener skaber nogle andre forventinger og behov. For eksempel til sådan noget som visuals, og det er jo sjældent, at man har det klar, når man er så ny, som de navne vi præsenterer. Derfor vi er glade for TAPE, og TG38, fordi det netop er steder, der passer til det sted, artisterne er i deres karrierer. Tingene skal hænge sammen for at både publikum og artister får en god oplevelse.

Har i et specielt fokus på at præsentere bands fra Aarhus.

– Det er ikke en ting, vi har en bestemt vedtægt omkring, men samtidig så synes vi heller ikke, at det giver mening bare at præsentere københavnske bands i Aarhus. Derudover så har vi også allerede en masse gode ting herovre. Jeg tror godt, at man kan sige ca. halvtreds procent normalt er fra Aarhus. I år er det nok fyrre procent, med blandt andet Tobias Sejersdahl, Palta, Assegai, Tugboat fra Aarhus. 

Besøg eventen og find billetter: FLUX FESTIVAL FACEBOOK

Relaterede artikler