Godsbanetema: FEUM udfordrer Aarhus med elektronisk musik

Omkring Godsbanen er der et stort musikmiljø, og en af de organisationer, der ofte ligger vejen forbi B-huset er Foreningen for Elektronisk Undergrundsmusik, FEUM. Det er en non-profit organisationen. Musikforeningen drives af en gruppe mennesker, Lui Rosenkrantz og Pawel Rogowski er to af dem. I FEUM bakkes der op om at højne kvaliteten for den elektroniske musikscene i Aarhus.
Af Nina Bogicevic
Lui er tidligere indehaver af den elektroniske natklub, Double Rainbow, der lå ved Godsbanen og nu er lukket. Derfor har Lui Rosenkrantz nu tiden til at lægge flere kræfter i FEUM, sammen med – blandt andre – Pawel Rogowski.
Interessen for elektronisk musik i Aarhus er voksende, men fokuset på genren i Aarhus musikliv er begrænset ifølge Lui og Pawel. FEUM stræber efter at styrke kvaliteten af den elektroniske musik. Det gør de ved at lave flere arrangementer, hvor genren er i fokus. Der skal differentieres mellem events, centreret om elektronisk musik og raves, understreger Pawel, hvor førstnævnte er dét FEUM står for.
Elektronisk musik er ikke kun raves
– Vi vil gerne have flere bookinger, som fascinerer os, fortæller Pawel og fortsætter,
– Ni ud af ti gange ved folk ikke hvem der spiller til elektroniske events.
Det, der gør indtryk på den elektroniske musikscene, er eksempelvis Blazej Malinowski, der gæstede et FEUM arrangement i B-huset i foråret 2018. Arrangementet var en særlig mulighed for at opleve den verdens turnerende Blazej Malinowski, som er et iøjnefaldende navn på den nuværende techno scene.
Læs også: Godsbanens største musikerkollektiv: – Sammen er vi stærkere!
At booke en anerkendt elektronisk kunstner, er en måde at udfordre folk og vise at elektronisk musik også har kvalitative egenskaber. Folk har fordomme over for elektronisk musik, har Lui og Pawel oplevet. Politiet er i højere grad til stede til de elektroniske musik-arrangementer. Det er på trods af, at der ikke opleves nogen kriminalitet, fortæller Lui og Pawel. Årsagen til ordensmagtens tilstedeværelse bunder i fordomme, hvoraf mange forbinder elektronisk musik med rave-kultur og euforiske stoffer. Denne kultur er ikke tilfældet ved FEUMs arrangementer, som arbejder på afstigmatiseringen af elektroniske events.
Elektronisk musik samler mennesker
Elektronisk musik handler ikke kun om rave-kultur. For Lui og Pawel handler det i meget højere grad om god stemning og atmosfære, der samler folk, fortæller Lui:
– Elektronisk musik har mange tribal beats. Det samler og forbinder folk. Stemningen er super åbensindet og meget afslappet. Man bliver ikke mødt at så mange fordomme, og folk interagerer meget med hinanden.
Diversiteten er stor til FEUM’s arrangementer, fortæller Lui. De folk, som kommer er åbne og tolerante, og der er altid en god stemning. Nogle scener for elektronisk musik er hårde miljøer, men scenen i Aarhus er meget uskyldig. Her handler det i højere grad om at danse og at have det sjovt, forklarer Lui. Pawel erklærer sig enig og fortæller yderligere, at der er positivt respons på deres events:
– Folk er sultne efter elektronisk musik, og nogle gange kan folk blive lidt sure, når arrangementet slutter, fordi de gerne vil have mere, fortæller Pawel grinende.
Elektronisk musik skal derfor være mere tilgængeligt i det Aarhusianske bybillede, og det er FEUM godt i gang med. Musikforeningen er allerede i gang med at komme ind på de aarhusianske festivaler, og lave anderledes events, der søger at få elektronisk musik udbredt i andre kontekster. Heriblandt kan velværefestivalen og Aarhus Jazz Festival nævnes, som FEUM begge er blevet en del af.
Elektroniske toner og saunagus
I november byder FEUM sammen med Sauna Event ind til et særligt arrangement på Aarhus Havn. Festivalen løber af stablen fra den anden til tredje november 2018. Til begivenheden kan man bade i vildmarksbade og havet. Og man kan varme sig i saunaen i efterårsmåneden. Til eventet har FEUM sørget for en række københavnske og aarhusianske DJs, der spiller ambient såvel som atmosfærisk lounge musik.
Udover at FEUM har bevæget sig ind i saunaen og Aarhus Jazz Festival, har de også indgået et samarbejde med Aarhus Makers og LynFabrikken. FEUM har anskaffet en række DJs, som fylder LynFabrikken på vestergade 49 i Aarhus, med ambient musik og kunst den 16. november. Det næste store event finder sted den niende november, hvor Mihai Pol, Ida Daugaard og Markovela, spiller B//huset i Aarhus op.