Fatter Eskil Prisen: Den lange, seje og ydmyge tur igennem vækstlaget

Fatter Eskil 2020

Når foråret står og banker på døren, slæber 16 talentfulde bands deres guitarere, keyboards, trommesæt og andet grej ind på spillestedet Fatter Eskil. De skal alle dyste i konkurrencen ’Fatter Eskil Prisen’, som forhåbentlig bliver kulminationen på deres lange, seje og ydmyge tur op igennem vækstlaget af dansk musik.

Af Carsten Holm

Det er onsdag aften en kølig marts måned. I Skolegade er folk på vej hjem eller på vej videre fra en café eller restaurant, og enkelte dumper ind i Fatter Eskils rustikke og varme lokale.

Midt i den lille gade, der forbinder Åen og Mejlgade, har Fatter Eskil ligget som spillested i over 45 år – og i samme periode været med til at præsentere publikum for mange af landets kommende store navne.

Læs også: Fatter Eskil fylder 45

I 2013 valgte Fatter Eskil at sætte ekstra blus på scenen for nye talenter, under overskriften Fatter Eskil Prisen. Det er også det, der står på plakaten denne onsdag aften. Folk indfinder sig ved borde, stole og i baren. Der bliver skænket op, kigget på klokken og lige grint af, for lige om lidt går aftenens første band på. Rummet sitrer af spænding og mens bandet træder op på scenen, kæmper de med at holde nerverne i ro.

Fatter Eskil Prisen er en konkurrence i flere lag. Det ene band, der til sidst kan hæve checken på 25000 kr. over hovedet, skal igennem tre koncerter på tre måneder, på samme scene, overbevise dommerne om deres kvaliteter og evner. Tre koncerter, hvor nervøsiteten helst ikke skal stå i lys lue – men hvor det bedste kommer frem igennem artisternes musik.

Springbræt og mulighed for sparring

Allerede kendte navne som Scarlet Pleasure og Velvet Volume har deltaget, før de senere har indtaget landets store spillesteder og festivaler. Fatter Eskil Prisen er en konkurrence med det ufravigelige argument, at det gælder om at være bedre end de andre, der deltager. Men spillestedet gør det også klart, at alle deltagende bands kan komme og få sparring – ligegyldigt, om de er gået videre fra den indledende runde eller ej.

– Døren står altid åben for de artister, der har deltaget. De kan komme ned og få faglig sparring eller blive sendt rundt i det netværk, som vi jo må siges at have på Fatter Eskil, fortæller Asbjørn Lyhne, der til daglig står for booking og PR på spillestedet i Skolegade.

Igennem hans daglige arbejde, har Asbjørn et godt blik for de artister, der rører på sig i vækstlaget.

– Vi har plads til alle på Fatter Eskil, og der vidner Fatter Eskil Prisen om, at det også tæller de bands eller artister, der kan gå hen og blive de næste profiler i dansk musik, siger Asbjørn Lyhne og fortsætter.

– Vi er ret stolte af, at mange deltagere efterfølgende er blevet en del af forskellige bureauer (managements, pladeselskaber, booking, red.) i Danmark. Det er så uanset, om det så kan bekræftes eller ej, at Fatter Eskil Prisen har haft direkte indflydelse ved samtlige eksempler.

Ikke kun en Aarhus-fest

Scarlet Pleasure er en af landets største popsucceser i de her år. Deres streams er i millionklassen. De bliver spillet på radioer i hele landet og udover at have åbnet Roskilde Festival i 2016 på Orange Scene, har de også prøvet kræfter med udenlandske scener – også med pæn succes.

Efter, at de havde spillet på Fatter Eskil, tog de oplevelserne og deres finaleplacering med sig hjem til København, hvor de har base. Fatter Eskil Prisen er ikke bare en konkurrence for Aarhusianske artister – sidste år vandt bandet Rýk fra Aalborg. Udover at konkurrencen ikke er skarpt geografisk betinget, så er der rimelige lempelige adgangskrav, som Asbjørn Lyhne forklarer.

– Kriterierne er egentlig ret simple: Du eller dit band skal have base i Danmark, og så skal du eller dit band kunne overbevise den lyttejury, der udvælger de 16 navne. Der er ikke noget krav om, at man skal operere inden for et givent genre-felt eller have spillet x antal koncerter.

Størstedelen af de deltagende navne stammer dog fra Aarhus og omegn. Der sker også meget i byens musikliv i de her år. Asbjørn er af den overbevisning, at der er en større andel af aarhusianske artister på den etablerede scene i Danmark nu, end der var for 10 år siden. Det giver ikke bare os musikforbrugere en masse god musik, men det afføder også en masser inspiration.

– Fælles for de navne, der bryder igennem, er, at de har taget den lange, seje og ydmyge tur op fra vækstlaget. Det er inspirerende, men det giver også de næste i rækken et billede af det arbejde, som det kræver. Det synes jeg virkelig, at vækstlagsmusikerne i Aarhus har været gode til at forstå og tage til sig. Vi svømmer rundt i talentfulde navne, der arbejder hårdt!

Hovedprisen er 25.000 kroner fra TAK ROCK! Pengene er øremærket studietid hos TapeTown i Lydhavnen. Vinderne får også en plads i endnu en finale – nemlig LiveCamp. Her skal Fatter Eskil Prisens vindere i opvarmningsdagene til Smukfest dyste med 15 andre talentfulde navne om en plads på en af de store scener, når Bøgeskoven åbner de store porte til den egentlige Smukfest.

Der er langt fra 25 graders varm sommer, hvor øllene skummer og livet leves fuldt ud under bøgens store altomfavnende grene, når man sådan går ind ad døren på Fatter Eskil en onsdag aften i marts. Men denne aften er kulminationen af forberedelse fra bands og spillestedet.

– Jeg glæder mig i dén grad til at komme helt tæt på musikerne og den særlige stemning, der er i huset, selvom det er en konkurrence. Det er lange dage med lydprøver og ventetid, men stemningen blandt de optrædende er i top.

De indledende runder starter onsdag d. 6. marts og finalen afholdes i juni måned – og du kan opleve disse 16 talenter:

In Caravans, Mozaik, Nicolai Goos, Maine Coon, Canvas, Long Line Down, Facaden, Sonic Moon, Ahead, The Florines, Sauna Senere, Jobey, Maladane, Rigmor, Cellophane Flower og Twin Dive.

Relaterede artikler