Esben Munk: en vestjysk folkemusiker med noget på hjerte

Foto: Asbjørn Sand. Fra venstre: Anders Eggerts Pedersen, Esben Munk, Buster Brynjolf, Mikkel Als Schallert

I snart et årti har den 26-årige musiker, Esben Munk, skrevet lydlige fortællinger med inspiration i danske musikalske helte. Aarhus Echo mødte folkemusikeren under hans igangværende opvarmningsturné for Katinka til en snak om musikalsk inspiration og det at skabe en lyd.

Af Mie Lykke Sørensen

”Jeg er nok lidt farvet af at komme fra Vestjylland”.

Sådan lød det, da Esben Munk skulle forsøge at sætte ord på det, det hele handler om. Nemlig musikken. Den unge musiker, som er en del af P3’s karrierekanonen, har allerede begået publikumsroste singler som ”Frygt” og ”Et Land Med Fred”. Sange, som også beretter om fortællingen om at være ung musiker fra det jyske muld.

Den gode fortælling der kan røre noget i nogle

For det er jordnære sange med danske tekster og en gæv nostalgisk tone, som ifølge Esben ikke ligger skjul på en inspiration i helte som C.V. Jørgensen. Det er musikere, som ligesom ham selv ikke er i tvivl om, hvad musikkens bærende element er. En fortælling og en nerve, som kan røre noget i mennesker:

– Jeg er nok berørt lidt af de musikalske helte, fra da jeg var barn, såsom Allan Olsen, Johnny Madsen og C.V Jørgensen. De der folkelige musikere med noget på hjertet. Det er egentlig det, jeg bestræber mig efter. Det er det vigtige i min musik. Det fortællende element. Det skal have noget nerve og et håb om at røre nogle mennesker.

Sange med samfundskritik gehør?

Lytter man til folkemusikerens sange, kan der tegne sig et billede af en ung mand med greb om sproget og en lyriker, der forholder sig konfrontatorisk til sin tid og det omkringliggende samfund, han omgiver sig med.

Læs også: Sange om verdens ende

Men er hans sange samfundskritiske? Spørger man Esben selv, er det egentlig ikke et bevidst valg, men nærmere noget der viser sig i sangens proces:

– Det er egentlig ikke det, jeg som sådan bestræber mig efter. Det handler typisk om, at sangen ligesom kommer i gang. Det starter tit med en linje, og ligeså stille udvikler den sig derfra, forklarer han.

– Det var egentlig ikke en ting, at den skulle være samfundskritisk. Det er det bare ligesom blevet hen ad vejen. Det har jeg egentlig ganske fint med altså. Jeg synes også det er dejligt at fornemme, at sangene bliver værdsat fra publikum.

Projektet, Esben Munk

Esben har spillet musik i den gode ende af 10 år. I et musikerperspektiv kan det måske opfattes som forholdsvist kort tid. Før musikken var det egentlig hovedsageligt skateboard, der optog ham. Men efter en skade, var han nødsaget til at opdage og forgabe sig i noget nyt. Det blev musikken:

– Jeg startede med at spille musik, da jeg var 18, og i dag er jeg 26. Så på den måde er det relativt nyt, sammenlignet med dem der har spillet musik siden de var helt små, erkender han og fortsætter:

– Jeg har ikke tænkt på musik før en skade frigav en masse tid, som jeg valgte at bruge på at lære at spille guitar og skrive sange for 8 år siden.

Den 26-årige musiker, der tidligere har spillet i et folkrock band, der kaldte sig ”Riverbank”, beskriver sin musikalske rejse som en slags” naturlig gang” og er ikke i tvivl om, at han er havnet et rigtigt sted:

– Det er gået en meget naturlig gang det hele. Så er der bare kommet ekstra meget vind i sejlene her det sidste halve år. Lige pludselig var næste skridt en producer. Jeg har haft kontakt til et par stykker. Sangene har egentlig været skrevet et år, før jeg har fundet nogle producere, som jeg kan arbejde godt sammen med, og det synes jeg helt klart er blevet tilfældet.

 Et samarbejde der fungerer

Mødet med en producer har for Esben vist sig at være et musikalsk makkerskab, der går op i en højere enhed. På en varm sommerdag i 2017, mødte Esben den danske producer, Simon Ask, producer og bandmedlem i bandet ”Katinka”. Efter en koncert med Katinka mødtes de to musikere over en kold øl nede ved Åboulevarden i Aarhus. Det skulle blive starten på et makkerskab, der nu har forløst og omsat Esbens Munks tekstunivers til levende lyd. Esben fortæller:

– Simon var en af de første producere, jeg tog fat i, og det har bare været et helt fantastisk samarbejde. Vi har en forståelse for hinanden, som gør, at det bare fungerer.

Jeg havde lavet nogle demoer, ”Samfundets Bund” og ”Et land med Fred”. Så mødtes vi der i solen og fik en øl. Han hørte sangene, og så sagde han ”Ja. Det vil jeg fandeme gerne.” Så har samarbejdet egentlig bare fungeret sådan, at vi tager afsæt i mine tekster og melodier. Og så laver vi produktionen sammen.

Samarbejdet med produceren Simon Ask er blevet til et makkerskab, hvor man lytter, skaber og forstår sammen. Næste skridt blev et band, som fuldfører Esben Munk i de mange fremtidige koncerter:

– I sommeren 18 fandt jeg et band, da jeg ligesom havde fået et overblik over, hvilke instrumenter vi skulle bruge for at genskabe sangene live, fortæller han.

En mand med en plan

Men hvad er der så sket med Esben Munk, gennem det sidste år? Den unge musiker, der har mødt stor medvind og begejstring over hans danske og folkelige lyd, er ikke i tvivl:

– Jeg har lagt en plan. Det lyde lidt tørt, men det vil jeg sige. Så er jeg bare virkelig overvældet over, hvor god en modtagelse det har fået. Der er alt fra folk, der skriver til mig, og til folk, der vil samarbejde og anerkender min musik. Det er jeg bare virkelig beæret over.

Ny single på vej

Den jyske folkemusikant er kommet godt fra start. Han skaber danske lyriske tekster, som gør alt det, de skal. Nemlig at røre. Den fremadstormende musiker, fortæller i denne sammenhæng, at der en ny single på vej. ”Trækfugl”, hedder den:

– Jeg er i fuld gang med at booke sommerens koncerter. I forbindelse med, at vi skal spille et udsolgt support-show med Katinka på Store Vega d. 28 marts, udgiver vi en ny single, som hedder ’Trækfugl’.

Esbens Munks kommende single, med titlen ”Trækfugl”, er tilgængelig på Spotify fra d. 28. marts.

Relaterede artikler