Aarhus Echo Podcast: Gunnar Madsen fortæller om SPOT Festival

SPOT Festival er blevet et musikalsk brand, som hvert år er med til at positionere dansk og nordisk musik samt at sætte Aarhus på det kulturelle verdenskort. Hvert år besøger næsten 8000 mennesker den danske festival – heraf 1500 branchefolk fra både ind- og udland.    

 

Af Simon Vester

SPOT Festival har årligt i mere end 20 år præsenteret publikum og ikke mindst den danske og internationale branche for spirrende danske og nordiske kunstnere. Idéen til SPOT startede med et ønske om at præsentere branchen for et lille udsnit af de mest spændende danske musiktalenter, men har sidenhen udviklet sig til at omfatte mere end 200 koncerter med primært danske og nordiske kunstnere.

– Tanken var ganske enkelt at lave et mødested for ny musik og de mennesker, der håndterede den – formidlere, arrangører, pladeselskaber osv. Det internationale perspektiv var ikke rigtig på i starten, men vi kunne se, at hvis vi skulle lave det her hvert år, med en volumen på 30-40 orkestrer, så ville kvaliteten af musikken ikke være høj nok. Derfor blev vi nødt til at have det nordiske med. Det gav også den fordel at man så kunne invitere et nordisk arrangørnetværk og dermed øge afsætningsmulighederne for den danske musik. Med det samme kunne vi se at der dermed var åbnet for en enorm europæisk interesse for det danske og nordiske, fortæller daglig leder af ROSA og SPOT, Gunnar K. Madsen.

SPOT Festival arrangeres af ROSA – Dansk Rock Samråd og MXD – Music Export Denmark, som desuden støttes op af en række eksterne arrangører såsom spillesteder, pladeselskaber, bookingbureauer og andre interessenter. De mange koncerter afvikles på flere af byens spillesteder samt i Musikhuset Aarhus’ mange sale.

Man kan måske driste sig til at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor en festival som SPOT er placeret i Aarhus fremfor det måske mere oplagte valg København, når det nu engang er her det meste af branchen er samlet.

– Hvis vi troede, vi kunne gøre et bedre stykke arbejde ved at flytte til København, så gjorde vi det. Vi er unikke på den måde, at man indenfor en vandring på måske ti minutter kan komme til 15-16 eller flere scener. Internationale showcase-festivaller i andre lande ligger jo heller ikke i hovedstæderne. Når man skulle have den nationale branche til at deltage, så er det nemmere at få dem til at være to dage i Aarhus full-time, fremfor hvis det skete i København. Så er de der i 10 minutter og så tager de på kontoret eller også ringer manden eller konen spørger om de kommer hjem og spiser. Der ligger simpelthen en pragmatisk lethed i at tage et sted hen, hvor man er tvunget til at være, fortsætter Gunnar K. Madsen.

Ud over de mange koncerter arrangerer SPOT Festival også seminarer, workshops og networking-arrangementer til musikere, branchefolk og andre, som siden 2015 har været samlet under tiltaget SPOT+. Tiltaget arrangeres i samarbejde med PROMUS – Produktionscentreret for Rytmisk Musik i Aarhus og MXD. SPOT+ finder sted under festivalen og er primært et business to business tilbud, der giver de mange danske og internationale branchefolk mulighed for at networke, dele viden samt styrke internationale relationer

Du kan lytte med i vores podcast, hvor Gunnar K. Madsen fortæller om, hvad arbejdet som daglig leder af SPOT og ROSA indebære. Derudover kan du høre, hvordan og hvorfor han i sin tid startede ROSA samt om tilblivelsen af SPOT Festival.

Relaterede artikler