EP nu, Sauna Senere – og en masse koncerter.

Sauna Senere
Foto - Mei Bechsgaard

Det var deres debutkoncert i de indledende runder ved Fatter Eskil Prisen 2019. Selvom de ikke havde nogen liveerfaring, spillede de sig alligevel til en finaleplads. Det blev et vendepunkt for Sauna Senere, der lige nu venter på at udgive deres første EP.

Af Sofie Tronier Niclasen.

I det lille køkken i øvelokalet hiver Jakob Ferdinand kopperne op af tasken, mens Anders Nebeling finder kaffen frem, som ligger i en af instrumenttaskerne. De sætter sig på et bordbænkesæt lige udenfor, som de plejer. Der står KNUDS KIOSK på bænken. Anders Nebeling hælder den hjemmebragte mælk fra en Northside-drikkedunk ned i den sorte kaffe. På lydhavnen i Aarhus ved Tapetown Studio spiller bandet Sauna Senere skramlet pop-punk om hverdagsrastløshed. Bandet har brugt øvelokalet i en måned nu, og den mulighed opstod efter årets Fatter Eskil Pris. Men ikke fordi de vandt.

 

Mere end bare en pris

I juni 2019 løb årets Fatter Eskil Pris af stablen. Her spillede 16 udvalgte bands for fuldt drøn foran et publikum og en dommerjury. Sauna Senere spillede i de indledende runder deres første koncert nogensinde. Selvom de havde en fornemmelse af, at de var kommet med på et wildcard, gik de hele vejen til en udsolgt finale.

– Mange af de andre bands var ”rigtige bands”, og havde indspillet EP’er og spillet live før, siger Johan Bølling-Ladegaard.

Sauna Senere består af Anders Nebeling, 22, på trommer, Jakob Ferdinand, 23, på keys Johan Bølling-Ladegaard, 24, som er bandets sangskriver, sanger og guitarist.

Bandet kan ikke prale med EP’er og liveerfaring. Til gængæld kan de prale med, at de med deres hjemmeindspilninger, som mest af alt lød som mobiloptagelser, blev udvalgt som ét af de 16 bands. De skulle pludselig konkurrere om titlen som vinder af Fatter Eskil Prisen 2019 og præmierne, som var penge til studieindspilninger i Tapetown og en optræden på LiveCamp 2019 på Smukfest. Bandet voksede med opgaven og nåede hele vejen til finalen.

– Det var fedt at være underdog. Så har man ikke noget at miste, fortæller Anders.

Selvom drengene ikke fik en førsteplads, fik de en masse brugbar feedback, gode kontakter og et nyt fokus med sig. De beskriver det som et wakeup-call og selvom de naturligvis blev skuffede over ikke at vinde, kunne de alligevel godt se fordele ved, at de ikke vandt. De fik nemlig at vide, at det ville være en skam, hvis de ”brugte deres skud” nu, når de manglede så meget træning.

Rasmus Bredvig, som er producer og indehaver af Tapetown, sad i dommerjuryen, og kunne heldigvis se gennem fingrene med den dårlige optagelseskvalitet, da de skulle udvælge de 16 bands. Selvom drengene ikke vandt prisen og dermed ikke fik penge til studieindspilninger, har Rasmus Bredvig alligevel sørget for, at de har adgang til Tapetown, hvor han også hjælper dem med at indspille deres musik.

– Det handler om at give musikken et udtryk, så man fanger energien i det. Vi har ikke den erfaring der skal til, så det hjælper Rasmus os med, forklarer Johan.

Efter Fatter Eskil fik bandet nyt fokus og timerne i øvelokalet blev bedre udnyttet. Bandet fokuserede nu på at få indspillet sangene til deres EP, så de har noget godt materiale at optræde med, når EP’en er udgivet.

 – Nu laver vi ikke bare nye sange mod en uvis fremtid, nu kommer der reelt til at ske noget, siger Johan.

 

Et sted i midten

Jakob Ferdinand og Anders Nebeling boede på værelse sammen på Ollerup efterskole. Men det var på Testrup Højskole, de mødte Johan Bølling-Ladegaard og det var også her, de fandt ud af, at de tre skulle være et band. På højskolen var det en tradition at gå i sauna og drikke øl, og når Anders Nebeling råbte ”Sauna Senere?” over skolens højtaler, var de tre drenge altid klar. Bandnavnet kom derfor rimelig naturligt.

– Det mindede os om den her ting, som vi var sikre på, at vi altid havde sammen – altså saunaen, siger Anders.

Johan er fra Nordjylland, Anders er fra Nordvestsjælland og Jakob er fra Nordfyn. Efter højskolen besluttede drengene sig for at mødes (næsten) på midten og bo sammen i Aarhus. Det er ikke kun deres ophav, som er forenet i bandet. De tre drenge har nemlig tre forskellige musikbaggrunde, som de koger sammen til deres helt egen lyd.

– Jakob er mest klassisk, jeg er mest elektronisk og Johan har lyttet til en masse mærkelig punk. Så samles vi om at lave noget punk-pop med smadder på, lyder det fra trommeslageren.

Lige nu arbejder de på at gendefinere deres musik, efter et andet band tilfældigvis beskrev deres musik på samme måde som dem. Smadderpop. Men det er ikke fordi, at de mangler ord.

– Vi laver uptempo, poppede og fangende melodier, som på en måde er blevet gjort ret skramlet, siger Johan.

– Det er vel ret atypisk at spille en D&B rytme indover et popnummer, indvender Johan. 

Indtil videre er alle sangenes titler enstavelsesord, og så er de på dansk.

– Det har en helt anden intimitet over sig at skrive på dansk. Det rammer mere direkte, hvor engelsk skaber en distance. Vi kan få det poetiske frem i sproget på dansk, fordi vi kender sprogets nuancer, lyder det fra bandets forsanger.

De beskriver også musikken som cathchy, melankolsk og lalleglad, som er både tungt og let på samme tid.

– Grunden til at alle sangene er så hurtige, er fordi vi vil lave nogle syge fester. Vi vil lave noget musik, hvor man kan bevæge sig til det, lige meget om man kan lide den eller ej, siger Anders.

Sauna Senere // Foto - Mei Bechsgaard
Foto - Mei Bechsgaard

Kvalitet før koncerter

Tilbage på bordebænkesættet udenfor, har drengene har drukket deres kaffe, og er klar til at gå i øvelokalet, som gemmer sig bag cykelværkstedet. Der er et stort rum fyldt med instrumenter. Men det er ikke her, de øver. De skal nemlig gennem endnu en dør, som leder ind i et meget mindre øvelokale. Men selvom øvelokalet er lille, er der alligevel masser af plads til at forene de tre genrer, som drengene hver især repræsenterer.

Drengens fokus på at få indspillet og finpudset deres musik har gjort, at de ikke har meget liveerfaring endnu. Selvom de er enige om, at fokusset på EP’en har været en fornuftig prioritering, er de også ved at være utålmodige. Selvom EP’en er så godt som færdig, går der nemlig lidt tid, før den blive udgivet.

– Det er ret frustrerende, at vi skal vente så lang tid. Vi vil bare gerne ud og spille, udtrykker Jakob.

Nu har de i stedet tid til at lave ny musik og gennemspille gamle numre som ’Dø’, ’Venter’ og ’Regn’. Det er alle sange, som kan høres på bandets EP, som de forventer udkommer i foråret 2020.

Indtil da skal bandet spille i Knuds Kiosk d. 15. november, hvor de glæder sig til at spille live igen. For det er noget, de rigtig godt kan lide.

– Vi tager det et skridt ad gangen med et mål om at spille så meget som muligt, for så mange som muligt, slutter Anders.

Relaterede artikler