En fotograf fortæller: Simon Skipper – Fra livebilledet til albumcoveret

De er der næsten altid til koncerterne. De står bag kameraet og fanger øjeblikket, hvor forsangeren hopper ud blandt publikum og crowdsurfer rundt i salen. De fanger øjeblikke, der får en til at føle sig som en del af en koncert, man aldrig var til. Det her er anden artikel i artikelserien “En fotograf fortæller”. I dag med Simon Skipper.

Af Andreas Kristiansen

Simon Skipper er 28 år, og er opvokset i Aarhus i en familie, hvor der altid var fokus på det kreative.

Han stillede altid spørgsmålstegn ved ting, han undrede sig over i sine omgivelser. Interessen for det visuelle blev vakt, da han begyndte på skateboard. Der er det vigtigt at dokumentere sine tricks på film, men også på fotos, som i stigende grad fangede Simon. Fotoet er umiddelbart og kan tages til enhver tid. Det kræver meget lidt tilrettelægelse, og det tiltalte ham. Spontaniteten.

Læs Også: En fotograf fortæller: Michael Harder – Det er dybest set musikken, der er interessant

Efter Simon kom hjem fra en rejse, hvor interessen for fotografiet i høj grad blev dyrket, begyndte han at fotografere musik blandt andet for GAFFA og overspring.dk. Se hans fotofortælling.

Aarhus Took It i massiv afslutningsfest

Simon Skipper Christiansen, www.skipperphotography.dk
Aarhus Took It 2011, foto: Simon Skipper Christiansen, www.skipperphotography. dk

Sidste gang. der var Aarhus Took It var i 2011. Der tog Simon Skipper billeder. Det var en af de største koncerter, Simon havde taget billeder til på det tidspunkt. Det var de store hip hop helte, der holdt fest på scenen og fejrede den mangeårige aarhusianske hip hop-festival en allersidste gang. Et brag af en afslutningsfest med blandt mange andre  DJ Static, Blood Sweat Drum + Bass Big Band, Per Vers og Blacc El.

Skybrud på NorthSide

Simon Skipper, Godsbanen
foto: Simon Skipper Christiansen http://skipperphotography.dk

– NorthSide var noget af det største, jeg på det tidspunkt havde fotograferet. Det her er vist tredje år på NorthSide, hvor det lige var begyndt at blive rigtig stort. Der var helt krise, fordi der var skybrud. Alle flygtede, men jeg gjorde det modsatte, for det var fantastisk at fotografere alle de mennesker, der prøvede at bevare deres festivallook, griner Simon.

Hånden i Arcade Fire-blur

foto: Simon Skipper Christiansen, www.skipperphotography.dk

– Arcade Fire spillede på NorthSide. Jeg havde lavet rigtig mange musikbilleder på det tidspunkt blandt andet for GAFFA. Jeg ville prøve noget andet, så jeg  eksperimenterede, forklarer Simon

For Simon betyder det noget, at billedet udfordrer, og han prøver altid at udfordre sig selv i forhold til sin tilgang til fotografiet.

Det første albumcover med Asbjørn

Asbjørn springer i vandet på pressebillede
foto: Simon Skipper Christiansen, www.skipperphotography.dk

– På billedet ses det første albumcover, jeg lavede for en musiker. Det var for den elektroniske kunstner Asbjørn. Det blev taget en halvkold efterårsmorgen, starter Simon.

– Jeg husker det som noget specielt, fordi Asbjørn var mega fed at arbejde sammen med og ikke havde noget imod at udfordre sig selv i det kolde vand, især ikke, når det var for det gode billedes skyld.

Malk De Koijn på NorthSide

foto: Simon Skipper Christiansen, http://skipperphotography.dk

– Jeg har mange billeder fra NorthSide. Festivalen har også været et vigtigt skridt i min karriere. Det her er til Malk De Koijn, som spillede deres første koncert i lang tid. Bandet gik amok. Alle gik amok.

Det var en vild koncert for Simon:

– Jeg husker en pige, som svang sine trusser rundt i luften, siger han.

Det boblede der i smørhullet mellem publikum og Malk De Koijn. Begge energier kolliderede der. Der i midten af det hele.

Kranbilledet med X Contract

foto: Simon Skipper Christiansen http://skipperphotography.dk

– Jeg var ude med et band, der hedder X Contract, og lavede en masse spontane billeder. På et tidspunkt besluttede vi at gå op i en kran og tage billeder, fortæller Simon.

Han sendte senere billedet ind til en fotokonkurrence, hvor han vandt en rejse til Grønland, som endte med at blive en af hans livs oplevelser. Det betaler sig at være spontan.

Guitaren, der forsvandt i luften

foto: Simon Skipper Christiansen, www.skipperphotography.dk

– Det er noget af det mest bøvede, jeg har lavet. Det er til Danmarksmesterskaberne i luftguitar. Det foregik på Train. Den første halve time var det skide sjovt, og derefter kammede det over og blev lidt til grin. Det var realitystjerner, der bedømte, siger Simon, og mener, at det var med til at gøre arrangementet teatralsk.

– Men jeg kan godt lide billedet, fordi det giver flere spørgsmål end svar.

Godsbanen og undervandstrommeslageren

foto: Simon Skipper Christiansen http://skipperphotography.dk

– Det er en supersej trommeslager, der hedder Thomas Eiler, der er meget konceptuel i, hvad han laver. Han spillede en koncert under vandet på Godsbanen. Det var et kunstværk. Han var mega syret, og det var mega syret. Og igen; det udfordrer.

Albumcoveret er den visuelle forsmag på musikken

foto: Simon Skipper Christiansen, http://skipperphotography.dk

– Det her er et andet albumcover, med en guitarist der hedder Alex Jønsson. albummet skulle hedde “The Lost Moose”. På billedet kan du ikke se, hvor vi er, og jeg kan godt lide, når billeder bliver universelle og ikke bestemte af tid og sted, fortæller Simon om billedet.

Simon er gået mere væk fra at lave livebilleder, fordi man får for meget serveret. Han kan godt lide at lave det hele, at skabe lyset og omgivelserne omkring billedet.

-Jeg kan ikke vise lyd i billedet, men jeg kan give en dimension til musikken og give lyden et visuelt udtryk. Det er super fedt at formå at fange folks opmærksomhed, inden de har hørt musikken ved at vise kunstnerens karakter i billedet, fortæller Simon, og forklarer, at det er noget særligt, albumcoveret skal kunne. Det første indtryk, du får, inden du åbner pladen, og sætter nålen på pladespilleren.

Første udlandsturné: Mere tid, mere historiefortælling

Aarhus bandet Turquoise Sun foran spillested
foto: Simon Skipper Christiansen, www.skipperphotography.dk

– Der er flere ting, der er fede på det her billede. Jeg er på turne med bandet Turquoise Sun i Tyskland. Det er mine gamle venner, som det har været fedt at følge i løbet af årene. Samtidig har jeg lavet billedet med et gammelt kamera, fortæller Simon. Rolleiflex er et gammelt kamera fra 50’erne. Igen udfordrer Simon sig selv på teknikken.

På udlandsturnéen, der var Simons første, anskuer han musikken på en ny måde, fordi det er hans første turné. Det giver mulighed for at fortælle historier, når han er til stede imellem koncerterne i Hamborg og Berlin. Det betyder noget for fotojournalisten. Historiefortællingen er et central i hans hverdag bag kameraet.

Lysten til at fortælle historier bruger han altid som udgangspunkt i sit arbejde med billedet; også musikbilledet, og det at følge kunstneren i længere tid gennem andre situationer end på scenen åbner for nye historier.

28-årige Simon Skipper er trods sin unge alder en garvet fotograf. Det her var hans fotofortælling.

Relaterede artikler