En fotograf fortæller: Sebastian Dammark – Der er nogle punkter i en koncert, hvor du fanger essensen af koncerten i et enkelt stilbillede

Foto: Niels Steinmeier

De er der altid. Fotograferne til koncerterne. En af dem, der har været fast inventar til koncerterne rundt i Aarhus de sidste mange år er Sebastian Dammark. Han fortæller om passionen for billedet og passionen for musikken, der møder hinanden til koncerterne.

For Sebastian handler passionen rigtig meget om stilbilledet. Det er det, han er bidt af. Det kan noget andet end videoen ifølge ham.

– Det giver mulighed for at portrættere musikken på en anden måde. Det er fedt at se en livekoncert, men stilbilledet giver en ro at sidde og kigge på, forklarer Sebastian, og beskriver hvad det er, han søger i koncertbilledet.

Læs også: En fotograf fortæller – Michael Harder

– Der er nogle punkter i løbet af sådan en koncert, hvor du bare kan fange essensen i ét billede. Lige det der splitsekund hvor en artist gør et eller andet anderledes end at spille guitar, bas eller trommer. Og gør noget uventet. Hvis man fanger det øjeblik, er man næsten sikker på at have et kongebillede. Nogle gange kan det endda være uskarpt og stadig fedt.

Starten på det interessen for at tage billeder

– Jeg boede i Ribe, hvor mange af mine venner spillede musik. Jeg kan ikke spille en kæft, men jeg har altid holdt af miljøet.

– Så da jeg flyttede til Aarhus, begyndte jeg at hænge ud med nogle folk, der tog billeder. Ikke nødvendigvis koncertbilleder, men det var der et par stykker af dem, der gjorde. Så tænkte jeg, det skal jeg sgu også.

-Jeg begyndte lige så stille at tage nogle billeder og tog blandt andet nogle billeder til Aarhus festuge, for der var ikke så mange dørmænd. For eksempel nede på Store Torv var der foran teatret noget, der hed Univers. Der kunne man komme ind med sit kamera, uden der var nogen, der fangede en. Der skød jeg blandt andet et band som Kira and the Kindred Spirits. Derfra blev jeg bare bidt af det. Jeg tog flere billeder, og begyndte at snige kameraet med ind på eksempelvis Voxhall og Train. Så snowballede det bare derfra, fortæller Sebastian.

I dag er Sebastian blevet en erfaren herre, der har været husfotograf på både Voxhall og for nuværende på  Train. Dertil står han bag hjemmesiden idoconcerts.com. Han guider jer her igennem nogle af de mest ikoniske billeder, han har taget.

The Game, Voxhall

Foto: Sebastian Dammark

Der er meget tit en begrænsning på, at det kun er tilladt at fotografere fra fotograven de første tre sange til koncerter i dag. Det har Sebastian det fint med. De, der betaler for koncerten, har jo ikke betalt for at glo fotograferne i ryggen hele koncerten. Meget tit er det også stadig muligt at få det der essenspunkt alligevel.

– For eksempel til amerikanske The Game her på Voxhall, siger Sebastian og viser det første billede.

-Han spillede en aften, hvor der var fuldstændig pakket, og efter de tre første sange kunne jeg ikke komme ud af fotograven. Der var så mange mennesker.

– Så på et tidspunkt er der en af hans folk, der er ude og gå på publikum. Der var så mange folk, at man ku’ gå på publikum, forklarer Sebastian om billedet og medgiver, at det ikke rent teknisk er det perfekte billede. Alligevel står det frem, på grund af øjeblikket, han fanger.

Kadavar, Voxhall

Foto: Sebastian Dammark

Rockbandet Kadavar har en meget karismatisk trommeslager, for hvem håret altid vælter rundt alle vegne.

– Der er hår udover hele. Det flagrer rundt, og det er svinende god musik, siger Sebastian og forklarer, at han, da han har taget billedet, har taget et nødvendigt kompromis:

– Til de her rock og metalkoncerter på de små klubber er der tit ikke særlig meget lys. Jo mindre der er, jo sværere er det at fryse bevægelser. Når der ikke er særlig meget lys, skal man have kameraet åbent så lang tid, at du kan få lys nok ind. Og på det her billede, synes jeg egentlig, det er ramt ret godt, mener Sebastian.

– Jeg tror, jeg har 50 billeder af det der hår, griner Sebastian og fortæller, at trommeslageren er så karismatisk, at bandet faktisk også har rykket ham længere frem på scenen og mere i centrum.

Jedi Mind Tricks, Voxhall

Foto: Sebastian Dammark

Det er ikke ret tit, at kunstneren henvender sig direkte til fotografen. Den amerikanske rapper Jedi Mind Tricks er en af de få, der har gjort det overfor Sebastian, og som man kan se på billedet med en “rimelig heftig attitude”.

– Han spillede helt vildt op til kameraet. De der amerikanske rappere har en fantastisk attitude, som gør, at de er mega fede at fotografere. De danske rappere har også attitude, men slet ikke med samme kant, siger Sebastian.

– Amerikansk rap er bare meget hårdere, siger Sebastian.

Selv om det er få gange Sebastian har oplevet den direkte kontakt til ham som fotograf, så er det lige så fedt, når artisten, når en særlig forbindelse med publikum.

Suspekt, Smukfest

Photo: Sebastian Dammark / @idoconcerts

– Suspekt på Smukfest sidste år var en vanvittig fed koncert, fortæller Sebastian.

– Når man har været på Copenhell og fotografere, så er der en masse ild. Men det er Heavy og det er metal og det er rock. Så der forventer man ild. Der var mindst lige så meget ild til Suspekt, og det er altså dansk rap, siger Seabstian.

Det er en af de koncerter sammen med The Game, der står ud på trods af, at det ikke er alt musikken Sebastian er lige meget fan af. Men det var bare fedt live.

Ghost, Copenhell

Foto: Sebastian Dammark / @idoconcerts

– Ghost er et af det bands, der også virkelig laver et show. Der er lidt delte meninger, hvor meget heavy, det egentlig er. Men selve showet, det er simpelhen så fedt, fortæller Sebastian.

Sebastian har været adskillige gange afsted som fotograf på Copenhell, og lige i det her billede var han også heldig at fange det, hvor det hele spiller. Derudover hører Sebastian, når han hører musik i privaten, stort set kun metal.

– Jeg hører for det meste kun metal, og helst live. Tit synes jeg faktisk, det er en del tungere live. Jeg hører ikke Ghost, uden det er live. Det vokser på en live.

Metallica, Boxen

Foto: Sebastian Dammark

Metallica i Boxen var en speciel koncert, fordi det var en af dem, hvor fotograferne ikke fik lov til at komme ind til scenen. Det betød, at fotograferne stod på et podie med lange objektiver og tog billeder, og et minus er, at fotograferne fik meget ens billeder. Alligevel var det en oplevelse også at se Metallica for første gang, og billedet af bassisten stod frem.

– Der er et eller andet dyrisk over ham, når han spiller, forklarer Sebastian.

Velvet Volume, Voxhall

Photo: Sebastian Dammark /@idoconcerts

– Når man kommer fra Aarhus, så får man set Velvet Volume en del. Jeg tror, jeg har en fem, seks koncerter med dem, fortæller Sebastian og siger, at det også har været fedt at følge udviklingen fra gang til gang.

Det er et fedt band udtryksmæssigt. Også fordi nogen af sangene er ret tunge, så er det bare mega fedt. Og så har de samtidig så meget karisma, især Noa Lachmi, mener Sebastian og hylder, at der er begyndt at komme flere kvindelige artister, der spiller rock herhjemme.

– Jeg kan godt lide, at kompositionen i billedet er så simpelt. Man er ikke i tvivl om, at hun spiller guitar. Og lynet, der står frem, betyder alt.

– De har brugt vanvittig meget røg den dag, for man kan overhovedet ikke se, hvad der er bagved, griner Sebastian

Prophets of Rage, Copenhell

Foto: @idoconcerts, Sebastian Dammark

– Det er taget for et par år siden på Copenhell. Og det er resterne af Rage Against The Machine sat sammen med lidt Audioslave og et par rappere fra Cypress Hill og Public Enemy, fortæller Sebastian.

– Tom Morello er jo nærmest et ikon i sig selv på guitar, og så var jeg lige så heldig at stå præcist perfekt, da han gjorde det der. Så det er bare et fedt billede at have.

Efterhånden falder snakken også på, hvordan interessen for musikken og for fotografiet er vokset så meget sammen, at det er blevet en og samme ting.

– Jeg har aldrig været til Copenhell uden at være fotograf, medgiver Sebastian smilende og må erkende, at han faktisk ikke kan huske sidste gang, han var til koncert uden at tage billeder.

ACDC med Axl Rose, Aarhus

Foto: Sebastian Dammark

ACDC med Axl Rose i Aarhus vidste Sebastian godt var en once in a lifetime experience. Så det følte han næsten, han måtte ind og fotografere.

– Eneste ulempe var at scenen var simpelthen så høj. Jeg vil tro den var sådan 2,5-3 meter høj. Så det var egentlig ikke nogen speciel fordel at stå i fotograven, siger Sebastian.

– Det er ikke altid, det er godt, scenen er stor.

Rammstein, Horsens

Foto: Sebastian Dammark

– Rammstein er jo også et showband, som man også kan se på billedet, slutter Sebastian.

Det skulle jo næsten lige med. Der kunne godt have været bedre lyd til Rammstein koncerten i Horsens. Der kunne godt have været mere ild ifølge Sebastian. Men han synes stadigvæk, det var en fed koncert.

Passionen for musik er tydelig. Selv om han stæser rundt fra koncert til koncert på festivaler og aldrig får hørt en hel koncert, fordi han skal tage billeder til den næste, så er det alligevel koncerter, der står frem i bevidstheden. Noget han kan krydse af på listen af bands, han skal se, før han dør.

Og det er godt. For passionen for musik hos fotograferne betyder, at de igen og igen dukker op til koncerterne.

Det er fotograferne, der sætter billeder på vores koncertoplevelser.

Relaterede artikler